Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕОЧЕКИВАНИ ПРЕОКРЕТ: Нишлија ножем избо рођака, Апелациони суд донео нову одлуку

18.04.2022. 22:33
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Policija
Полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Апелациони суд уважио је жалбу и наложио поновно суђење како би се отклонили недостаци у првостепеној пресуди

Отац троје деце, Нишлија Саша Здравковић (58) требало је да проведе 5 година на робији јер је 16. септембра 2019. године у свом дворишту, ножем који му је отео, избо рођака Добривоја Николића.

Виши суд у Нишу сматрао је да је Здравковић крив за покушај убиства, мада се голорук бранио од Николића који је на његово имање дошао са бодежом у једној и металном шипком у другој руци. Без обзира на то, Николић је пред судом имао статус оштећеног док је Здравковић оптужен да је покушао да га убије само зато што је његов рођак у том сукобу извукао дебљи крај.

СТРАВИЧАН СУДАР У БЕОГРАДУ: Ватрогасци секу возила, има повређених

СТРАВИЧАН СУДАР У БЕОГРАДУ: Ватрогасци секу возила, има повређених

ШАРИЋ БИО ФАСЦИНИРАН ОВИМ ПОЛИТИЧАРЕМ! Сарадници су морали да га ословљавају његовим именом!

ШАРИЋ БИО ФАСЦИНИРАН ОВИМ ПОЛИТИЧАРЕМ! Сарадници су морали да га ословљавају његовим именом!

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ УПУЦАН У ЗЕМУНУ! За нападачима се и даље трага, рањени у тешком стању

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ УПУЦАН У ЗЕМУНУ! За нападачима се и даље трага, рањени у тешком стању

Пресуда која је дотад узорног грађанина требало да пошаље у Казнено поправни завод донета је 24. новембра прошле године. После четири месеца агоније, стигле су добре вести за Здравковића, да је Апелациони суд уважио његову жалбу и наложио поновно суђење.

Апелациони суд је установио да је жалба коју је поднео Здравковићев бранилац адвокат Славољуб Милошевић, основана из бројних разлога и наложио Вишем суду да током поновног суђења отклони недостатке у првостепеној пресуди.

- Бранилац је указао да је оптужени реално приказао околности напада, односно да се бранио. Став да је Здравковић поступао у нужној одбрани поткрепљен је исказима очевидаца и налазом неуропсихијатра који је установио да је код њега постојала стрепња и неизвесност, а затим и страх јаког интензитета који га је мотивисао на понашање које је доживео као борбу за живот. Првостепени суд ове околности није у довољној мери сагледао нити је у пресуди навео разлоге због којих овакав став одбране сматра неприхватљивим - наведео је у решењу о укидању првостепене пресуде Апелациони суд у Нишу.

Очевици: Николић посекао Сашу испод левог ока

Како даље наводи ова правосудна институција, у одлуци првостепеног суда наведене су чињенице које потврђују Здравковићеву одбрану.

- У ситуацији када је оштећени са ножем који је држао у једној и металном шипком у другој руци, која је документована као траг број 7 приликом вршења увиђаја, ушао у двориште оптуженог ужурбаним ходом вређајући га, нејасно је из којих је разлога суд прихватио његове наводе да је са Здравковићем хтео само да разговара, а не да се физички обрачуна. То је посебно значајно утврдити јер од тога зависи оцена радњи ко је кога напао, а ко се бранио. Очевици догађаја су тврдили да је сукоб почео тако што је Николић повредио Здравковића ножем испод левог ока те да су видели крварење. Вештаци Завода за судску медицину дозволили су могућност да је Здравковићева повреда настала ударцем дршком ножа па није јасно због чега првостепени суд није прихватио овај део његове одбране. Да је сукоб отпочео тако што му је први пришао, није оспорио ни оштећени, који је објаснио да је Здравковић правно гледано био у свом дворишту, али да је он наводно имао право да га користи по овлашћењу Сашине мајке - додаје се у одлуци Апелационог суда.

Другостепени суд је такође сматрао да је бранилац правилно указао да је Здравковић без своје кривице доведен у стање битно смањене урачунљивости, те да није хтео да лиши живота оштећеног већ да спаси свој, а да првостепени суд то није узео у обзир.

- Првостепени суд се изјаснио да Здравковић није поступао у нужној одбрани али се није бавио евентуалном могућношћу да се ради о покушају убиства на мах или прекорачењу нужне одбране услед раздражености или препасти изазване нападом - указује Апелациони суд и решењем обавезује доносиоца првостепене одлуке да отклони недостатке на које је указао, да потпуно и правилно утврди чињенично стање и да онда правилно примени и кривични закон.

Баш овај навод Апелационог суда могао би бити од велике важности за Здравковићеву судбину јер је минимална казна за покушај убиства на мах само годину дана. У случају да првостепени суд у поновљеном суђењу прихвати да се ради о прекорачењу нужне одбране, Кривични законик предвиђа да се учинилац може ослободити казне ако је поступао у стању јаке раздражености или препасти изазване нападом.

У случају да Здравковић буде проглашен кривим, осим што ће морати да плати огромне судске трошкове, биће дужан да Николићу надокнади и штету јер му је нанео тешке телесне повреде опасне по живот убодима у пределу стомака, грудног коша и задње стране бутине леве ноге.

Апелациони суд није разматрао жалбу јавног тужиоца који је за Здравковића тражио строжу казну.

Здравковићев бранилац Славољуб Милошевић изразио је задовољство што је Апелациони суд усвојио његову жалбу.

- То је оно што сам и очекивао. Надам да ће у поновљеном поступку бити утврђено да се мој клијент бранио те да ће у складу са тим чињеницама бити изречена и правилна пресуда - рекао је Милошевић.

 

}