Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БУКТЕ ОБРАЧУНИ КЛАНОВА ПО БАЛКАНУ, А НЕСТАНЦИ СЕ САМО МНОЖЕ: Да ли је све то повезано или је "пука случајност"?

08.11.2020. 12:32
Пише:
Србија Данас/Блиц
policija
полиција / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Рат шкаљарског и кавачког клана "преместио" се на простор ширег Балкана, осим Србије и Црне Горе

Пуцњаве, рањавања, нестанци безбедностно интресантних особа и на крају и убиства - сцене су које се последња два месеца могу видети на просторима наше, али и суседних земаља.

КРВАВА НОЋ У КРАЉЕВУ! У тучи избодена два младића!

КРВАВА НОЋ У КРАЉЕВУ! У тучи избодена два младића!

КРВАВО ВЕЧЕ У ВАЉЕВУ: Жена избодена ножем у стомак!

КРВАВО ВЕЧЕ У ВАЉЕВУ: Жена избодена ножем у стомак!

ДЕВЕТ ПУТА НА МЕТИ УБИЦА: Алибег отворио душу о језивим детаљима последњег покушаја ликвидације!

ДЕВЕТ ПУТА НА МЕТИ УБИЦА: Алибег отворио душу о језивим детаљима последњег покушаја ликвидације!

Рат шкаљарског и кавачког клана "преместио" се на простор ширег Балкана, осим Србије и Црне Горе, док се рат домаћих навијачких група у налетима може видети на улицама престонице.

Српска полиција проверава податак да је Баранин Адис Спахић (33) трећа особа која је нестала у Београду у ноћи између 14. и 15. октобра ове године, када се на Бановом брду траг изгубио Београђанину Лазару Вукићевићу (30), али и његовом пријатељу Дамиру Хоџићу (23), иначе Спахићевом шураку и суграђанину.

Adis Spahić
Адис Спахић / Извор: Фото: Facebook/Adis Спахић

У Београду је, три дана касније, пријављен нестанак Вукићевића, док је то исто урадила породица Спахић у Бару. Хоџића, засада, бар званично нико не тражи.

Црногорски истражитељи склапају коцкице куда се Спахић кретао тог 14. октобра. Он се са супругом чуо последњи пут тог дана око поднева и рекао јој да "послом иде за Подгорицу". Сигнал мобилног телефона, који је користио овај Баранин, регистрован је последњи пут на базној станици, који покрива подгорички мост Унион бриџ око 15 сати.

Нешто пре тога, камере су снимиле овог Баранина у Спужу, где је био за воланом свог аутомобила "ауди А4", никшићких таблица.

- Од тада немамо више никакаву информацију о њему - рекла је Спахићева супруга, која негира да је случај повезан са нестанком њеног брата Дамира Хоџића.

Могуће да су укључени сукоби которских кланова

Оперативни подаци безбедносних служби, међутим, наговештавају да би та два догађаја могла да буду тесно повезана. Сада се испитује да ли су се њих двојица тог дана срела и заједно кренула за Београд.

Засада није пронађен ни аутомобил "ауди А4", којим се Спахић 14. октобра упутио из Бара ка Подгорици. У фокусу истражитеља, поред осталог је и прикупљање доказа за тврдњу да су тог дана Спахић и Хоџић нелегално прешли гранични прелаз са Србијом, како би се видели са Лазаром Вукићевићем.

Нестанак двојице Барана помно се прати од стране службеника Специјалног полицијског одељања, јер "не искључује се могућност да све има везе са сукобом которских криминалних група".

Такође, одраније постоји оперативни податак да се пре нестанка Лазар Вукићевић, телефоном чуо управо са Хоџићем. Београдска полиција не искључује могућност да је Хоџић био "мамац" за Вукићевића и да иза њиховог нестанка стоји криминална група из Београда, блиска "кавачком клану".

Оперативци српске полиције располажу индицијама да је из Црне Горе сигнализирано када у Београд стиже Хоџић, наводно припадник барског криминалног клана чији је вођа до јула био Алан Кожар, који је убијен на Крфу са Ужичанином Дамиром Хаџићем. Одраније је познато да је ова барска екипа блиска са "шкаљарцима".

Пре 4 дана рањен је један бивши вожа Партизанове навијачке групе "Забрањени", Ненад Алајбеговић звани Алибег (39), а сада се испитује да ли је тај случај пуцњаве повезан са све чешћим обрачунима у којима се помињу "гробари".

Према последњим информацијама, његово здравствено стање након пуцњаве је стабилно, потврдили су из Ургентног центра.

На Алибега је иначе пуцано пет пута закључно са последњим на Новом Београду, а никада раније није хтео истражитељима да открије идентитет пуцања и могући мотив пуцњаве. Полиција сумња да ће тако бити и овога пута, посебно ако се узме у обзир чињеница да након пуцњаве није обавестио полицију о рањвају, већ га је такси одвезао до болнице, одакле су обавестили припаднике МУП-а.

Због чега Алајбеговић крије свог потенцијалног убица и даље није познато.

Нестао пре три месеца

Пре скоро три месеца у Београду нестао је Горан Величковић Гокси, тачније 3. августа од када му се губи сваки траг. Два дана касније, видевши да се не враћа кући, његова супруга је пријавила нестанак. Иначе, Величковић је у српској јавности познат као некадашњи вођа навијача једне Партизанове навијачке групе.

Goran Veličković Goksi
Горан Величковић Гокси / Извор: Фото: Нестали Србија

Како су медији писали раније, он се са Милошем Кимијем Радосављевићем повукао са јужне трибине и основао нову навијачку групу која се у међувремену повукла и са источне трибине. Они су престали да буду активни на стадиону и нису долазили на утакмице Партизана ни у фудбали, али ни у кошарци. Пре нестанка, Величковић се налазио у Централом затвору јер је против њега вођен истражни поступак, али је из притвора изашао у марту.

Нестали навијач Црвене звезде повезан са убијеним Шарцем

За Лазаром Вукићевићем (31), трага се од 14. октобра. Он је иначе одраније познат полицији јер је извесно време провео у затвору због пуцњаве на вођу навијача Партизана, Николу Вавића, а према незваничним информацијама био је близак навијачким круговима.

Породица несталог Вукићевића сумња да је отет, а не искључује се могућност да је почињен злочин. Лазар Вукићевић је прошле године избегао смрт на Врачару, у близини куће, када му је испод аутомобила "порше" било постављено око килограм пластичног експлозива.

Иначе, верује се да је нестанак Вукићевића, повезан управо са убиством Александра Шарца који му је био пријатељ, који је такође према незваничним информацијама био близак навијачким круговима. Вукићевић је нестао три дана пре пуцњаве на Новом Београду када је пуцано на Шарца.

Ubistvo Aleksandra Šarca
Убиство Александра Шарца / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Подсетимо, Александар Шарац (35) месецима пре него што је 17. октобра у њега смртоносне хице, како се верује испалио 23-годишњи Краљевчанин Лазар И, са познаницама се виђао само у кафићима унутар тржних центара, покривених камерама.

- Носио је панцир, возио се у блиндираном "мерцедесу", тачније имао је шофера. Све то указује да је страховао за живот. А са пријатељима се виђао у кафићима унутар тржних центара. Вероватно му је и то била једна од мера предострожности. У тржним центрима има доста људи, "покривени" су видео-надзором. Вероватно их је због свега тога сматрао безбеднијим местима од обичних кафића, ресторан у граду. У тим криминалним обрачунима мали број егзекутора би се усудуо да пуца у мету наочиглед десетине камера и стотине људи - рекао је раније извор упознат са истрагом.

Ликвидација вође шкаљарског клана, Јована Вукотића, спречена је јуче у Котору, потврђено је незванично из врха Управе полиције Црне Горе.

Поновни покушај убиства вође "шкаљараца"

Прошлог месецу у Котору полиција је ухапсила Никшићанина Петра Мујовића, чиме је наводно спречен покушај ликвидације Јована Вукотића.

Jovan Vukotić
Јован Вукотић / Извор: Фото: Facebook

Извори блиски Вукотићу, тада су казали су да је Мујовића, испред которског Одељења безбедности, разоружао телохранитељ Которанина Драгољуб Ћетковић. Према сазнањима "Вијести", Мујовић је возилом пратио Вукотића, ког је полиција тада зауставила испред тунела Врмац.

Двоструко убиство у Црној Гори

Тела Подгоричана Немање Прелевића и Данила Пековића пронађена су 18. октобра у једној викендици на Веруши недалеко од Колашина. Сумња се да су две особе ликвидиране у обрачану криминалних кланова. Према незваничним информацијама из полиције, први резултати из истраге говоре да су две особе учествовале у оружаном нападу на Прелевића и Пековића. Наводно су ова двојица били блиски кавачком клану, а претпостављало се да њихова ликвидације има везе са ратом који годинама букти између шкаљарске и кавачке групе.

Међутим, породица убијеног Прелевића тврдила је одмах након појавиљавање тих информација да Немања није био члан никакве криминалне групе те да је на Верушу дошао са Данилом Пековићем, како би одморили.

Nemanja Prelević
Немања Прелевић / Извор: Фото: Facebook

Виши државни тужилац Зоран Вучинић није званично потврдио оваква сазнања, али је рекао да су према подацима из полиција, Пековић и Прелевић означени као безбедносно интересантна лица.

Хапшен због оружја

Пековић је 2019. године био ухапшен и спороведен у истражни затвор, након што је полиција код њега, током контроле у "City" кварту, пронашла пиштољ са метком у цеви. Такође, припадници подгоричке полиције хапсили су и Немању Прелевића, 2016. године, због сумње да је поседовао три пиштоља без дозволе и да је угрозио сигурност раднице.

Прелевић се, судећи према евиденцијама безбедносних служби, бавио продајом наркотика, а његов осам година млађи пријатељ га је чувао. Извори блиски истрази наводе да младом Пековићу ово није био први ангажман телохранитеља, већ је и раније био у пратњи неких безбедносно интересантних особа.