Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕВОЉА И МЕСАР У ТОТАЛНОМ РАСУЛУ! Свађе и нервоза - у паници због доказа, од адвоката захтевају НЕМОГУЋЕ

26.05.2022. 21:17
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: АТА images/Printscreen/TV Пинк

Одбрана жели да се из поступка избаце фотографије и други докази злочина с криптоване апликације. Сведоци-сарадници и ДНК трагови довољни за доживотне казне, тумачи адвокат Светозар Вујачић

Клан Вељка Беливука и Марка Миљковића у потпуном је расулу!

После првобитног шока због хапшења њиховог адвоката Дејана Лазаревића с кланом Дарка Шарића почеле су свађе и нервоза међу 30 притворених чланова београдске филијале "кавачког клана".

НА СПЛАВОВИМА ДИЛОВАЛИ ДРОГУ ЗА БЕЛИВУКА? Тужилаштво за организовани криминал упутило захтев Специјалном суду, ево о чему се ради

НА СПЛАВОВИМА ДИЛОВАЛИ ДРОГУ ЗА БЕЛИВУКА? Тужилаштво за организовани криминал упутило захтев Специјалном суду, ево о чему се ради

МАРЕ МЕСАР ПОЛУДЕО! Тотални удар на клан - поставио нереалан захтев

МАРЕ МЕСАР ПОЛУДЕО! Тотални удар на клан - поставио нереалан захтев

МИЉКОВИЋ ОТКАЗАО ПУНОМОЋЈЕ АДВОКАТУ: Откривено како се бранио Маре Месар - затражио реч, па одложио рочиште

МИЉКОВИЋ ОТКАЗАО ПУНОМОЋЈЕ АДВОКАТУ: Откривено како се бранио Маре Месар - затражио реч, па одложио рочиште

Отказивањем пуномоћја адвокатима сада покушавају да успоре судски поступак, а уз то су затражили од преосталих бранилаца да хитно пониште доказе скинуте с апликације Скај. Они мисле да могу да се извуку само ако Лазаревић буде пуштен из притвора и поново преузме њихов случај.

- Сада ће један по један да прекида сарадњу с Ристовићем да би добијали на времену и евентуално сачекали да им се Лазаревић врати уколико га пусте из притвора. То је нека њихова тактика - казао је један упућен адвокат.

Dejan Lazarević
Дејан Лазаревић / Извор: Фото: Printscreen

Извор близак затворским круговима каже да је Миљковићу најтеже пало хапшење Лазаревића јер је уживао док је с њим спремао одбрану у којој је бесрамно и лажно оптуживао политички врх. Поред Миљковића, нервозни су и сви остали припадници клана и жестоко се свађају јер су свесни да њихов главни саветник Лазаревић не успева ни себе да извуче из притвора, а причао им је да ће све да их спасе робије и да има механизме за то. Лазаревић је умиривао и жене и породице ухапшених.

Отказао два браниоца

Миљковић се у више наврата супротставио адвокату Николи Ристовићу, који је био његов заступник отпочетка, као и Лазаревић. Није му се нимало свидела Ристовићева стратегија одбране јер је он противник напада на власт, као маневра одбране. Пре неколико дана, у очају, Беливукова десна рука ангажовао је младог адвоката Милоша Малиџана за новог браниоца. Сада је и њега отказао, а судија је Миљковића обавезала да у року од три дана мора да ангажује новог браниоца или ће му, у противном, одредити неког по службеној дужности.

Адвокат Ристовић није желео да коментарише сазнања Српског телеграфа, позивајући се на адвокатску заклетву, којом се обавезао на тајност. Ристовић је једино истакао да је сасвим спреман да брани вођу клана Вељка Беливука и још десетак оптужених у овом случају. Он каже да ће у одбрани тражити да се издвоје стравичне фотографије злочина, као и сви докази који су прикупљени са шифроване тајне комуникације путем апликације Скај, преко које су се вође и чланови клана хвалисали злоделима.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

- Реч је о специфичном поступку, који тужилаштво у највећој мери темељи на пресретнутој комуникацији. За ове доказе и начин њиховог прикупљања тренутно ни у једној држави не постоји званичан став највишег суда или уставног суда, да ли је то пресретање извршено у складу са законом и да ли се докази добијени таквим пресретањем могу користити. У пракси у иностранству те одлуке су сада шаролике јер их неко прихвата, а неко не. Код нас је те доказе као законите за сада узело само веће судије Шешића. Европски суд за људска права ће дати коначни одговор и мислим да ће њихов став бити такав да се ти докази, у највећој или у великој мери, неће моћи користити у кривичном поступку. Тај суд је одредио који критеријуми кумулативно морају бити испуњени да би неко масовно пресретање било у складу са законом, односно Европском конвенцијом о људским правима. Верујем да ће докази против мојих брањеника касније бити издвојени - оптимистичан је Ристовић и даље појашњава да ће потпуније о овоме моћи да говори након што буде поднео предлог за издвајање тих доказа на припремном рочишту.

Минималне шансе

С друге стране, Светозар Вујачић, адвокат и саветник министра полиције, тврди да је нервоза у клану логичан след догађаја, као и одбрана адвоката Ристовића, али каже да су минималне шансе да се иоле одбрани бар десет од 13 најтеже окривљених.

- Све и да се скај одбаци, а то се, сигуран сам, неће догодити јер је све прибављено по закону, остају докази, што би се рекло, као врата велики, за осуђујуће најоштрије казне. Имамо сведоке-сараднике и њихова признања. Такође, имамо и ДНК доказе и ту нема врдања. Нестало је 15, 16 људи... Више њих добиће доживотне казне. Формално-правно суд суди на основу слободног судијског уверења, а ограничен је изведеним доказима, којих овде има исувише. У таквој збиљи логично је да оптужени чланови клана буду раздражљиви и да пуцају по свим шавовима, па и да ударају један на другог - казао је Вујачић.