Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НИЈЕ ИСТИНА ДА ЈЕ БИЛО ТАКО" Потресна сведочења родитеља и невероватно храбрих ученика "Рибникара" - повратак у клупе враћа ГОРКА СЕЋАЊА

10.05.2023. 16:15
Пише:
Србија Данас
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Youtube printscreen/ ПолицеТВ/Друштвене мреже

Тачно недељу дана од масовне пуцњаве у београдској ОШ "Владислав Рибникар", преживела деца и њихови родитељи, причају о трагичном 3. мају.

Дечак (13), ученик седмог разреда ОШ "Владислав Рибникар", пре тачно недељу дана убио је осморо својих вршњака и омиљеног школског чувала Драгана Влаховића (51), а ранио наставницу историје (54) и још шесторо ђака, међу којима је и његов најбољи друг из разреда у кога је испалио чак осам метака и који је на његовом спсику за одстрел био на трећем месту.

ПЛАНИРАО ДА УБИЈЕ ДРУГАРЕ У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ Начелник полиције открио монструозан план дечака убице, ОДУСТАО ДА СЕ НЕ БИ РАЗБЕЖАЛИ

ПЛАНИРАО ДА УБИЈЕ ДРУГАРЕ У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ Начелник полиције открио монструозан план дечака убице, ОДУСТАО ДА СЕ НЕ БИ РАЗБЕЖАЛИ

"АКО НИЈЕ БОЛЕСТАН - ОНДА ИДЕ КУЋИ" Након изјаве адвоката настао мук, иронично одбрусио само ово

"АКО НИЈЕ БОЛЕСТАН - ОНДА ИДЕ КУЋИ" Након изјаве адвоката настао мук, иронично одбрусио само ово

ПОРЕД ЊЕГОВОГ ИМЕНА НА ПРИЈЕМУ СТОЈИ ЗАЧУЂУЈУЋ ПОДАТАК: Убица са Врачара ПРЕБАЧЕН у ову установу

ПОРЕД ЊЕГОВОГ ИМЕНА НА ПРИЈЕМУ СТОЈИ ЗАЧУЂУЈУЋ ПОДАТАК: Убица са Врачара ПРЕБАЧЕН у ову установу

Један од родитеља, чије дете похађа ову школу на Врачару у Београду, примио је позив од своје ћерке тачно седам минута после првог пуцња.

Невероватно храбри

- Тата, пуцњава! Узнемирено је причала, нисам могао ни да разумем где се све дешава, ко пуца, није нам било јасно. Сви смо брзо појурили према школи и својој деци, и оно што смо затекли било је језиво. Они су једино били свесни да је чика Драган мртав, а мислили су то и за наставницу историје, то су деца, они су видели да је на њу пуцао и видели су крв, али од страха и адреналина, гледали су како да се спасу нису уопште схватили шта се тачно догодило - каже за Курир отац девојчице која је током крвавог похода свог вршњака била закључана у суседној учионици.

- Детаље знамо од деце која су све ово проживела, као што се већ зна, они су бежали и сналазили се како је ко знао и умео. Неки дечаци побегли су кроз прозор, неки су успели да га заобиђу, али су успут и повређени. Један од другова моје ћерке је док је пуцњава трајала клекнуо између клупа и тела својих другарица, и кад је нападачу испао шаржер и кад се сагнуо да га замени, ухватио је тренутак и изашао из учионице иза његових леђа - каже овај отац и истиче да су деца која су била у тој учионици невероватно храбра:

- Не знам да ли бих могао да одреагујем у таквој ситуацији ја као одрастао човек, а не они. Али, снашли су се ко је успео, један дечак је исто покушао да прође иза убице, али га је овај упуцао у ногу. Страшно је било кажу.

Према речима овог оца, другари његове ћерке су му испричали да је дечак који је у болници у критичном стању био један од два најбоља друга помахниталог дечака.

- Најбољег друга упуцао је са осам метака. Један га је погодио и у врат, сви ми се сада молимо да он стане на ноге. Он је био у јако тешком стању, а то му је урадио неко с ким је био толико близак - каже отац и додаје да родитељи и преживела деца тек сада постају свесни шта се заправо догдило 3. маја.

"Наградио" је хицем у стомак

Родитељ још једног ученика из ове школе, у којој се десио масакр, каже да "никако нећемо моћи да одгонетнемо шта се са помахниталим дечаком заиста десило", као и да је поред тога што се са жртвама дружио, много волео наставницу историје и чувара.

- Није био омиљен, али није био ни жртва вршњачког насиља. Није истина да је добио кеца из историје, он је са том наставницом био у одличним односима. Она се попречила да га заустави и он је "наградио" тиме што јој није пуцао у главу, него у стомак. Био је у добрим односима и са чуваром кога су сви волели. Он је покушао да га заустави, а у њега је испаљено 15 метака - каже извор.

Иначе, дечак (13) се налази на Клиници за неурологију и псхијатрију за децу и омладину где је под сталним надзором лекара, а запослени у овој устанви кажу да он ни у једном тренутку није показао ни трунку кајања и да очекује да ће брзо изаћи на слободу и вратити се својој свакодневници.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Србија Данас/Друштвене мреже

Вратио се

Дежурној ученици пуцао у потиљак

Дечак је, према речима извора Курира, девојчици (12) пуцао у потиљак тако што је прво прошао поред ње на свом крвавом путу, а онда се вратио да је убије.

- Он је већ прошао поред стола где су биле дежурне ученице, али се потом окренуо и два пута пуцао девојчици у портиљак која је пала преко стола. Оне су му, како причају деца, само сметале на путу да дође до кабинета историје. На путу се нашла и ученица (14), која је у том моменту изашла из тоалета - каже наш извор.

Пуцао из два пиштоља

Као да је то био неки други човек

Родитељи објашњавају и да су им деца испричала да је дечак пуцао из два пиштољу и да их је држао једном руком. У путању су пиштољи "ЦЗ99" и "чешка збројовка". Како су за Курир испричали другови дечака, сви су избезумљени због његовог крвавог похода, а данас би требало да се врате у школске клупе.

- Као да нас није ни видео, ко је ко, само је пуцао. Било је јако чудно, као да ради то већ годинама. Једном руком је држао пиштољ. Мењао је шаржере, све је било као да то није неко ко иде са нама у одељење, већ неки други човек. Ја сам успео да се спасем, али сам видео своје другаре како леже на поду - испричао нам је један дечак раније.

Пробудио се

Прати се стање повређених у Рибникару

Према речима министарке здравља Данице Грујичић наставница историје је у стабилном стању, али је очекује још један интервенција.

- У веома тешком стању је девојчица која је рањена у главу у нападу у ОШ "Владислав Рибникар", док је дечак који има тешку повреду кичме "потпуно будан" - рекла је она за ТВ Пинк. Како је раније објаснила, његово стање се прати због стања параплегије.

 Све вести о незапамћеној трагедији у Београду прочитајте ОВДЕ.