Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"НИКАДА НИЈЕ БИЛО МАСОВНОГ ПУЦАЧА, МЛАДОГ ПОПУТ ЊЕГА" Светски познати стручњак о дечаку убици - постављају се два битна питања

02.07.2023. 11:08
Dečak ubica
Дечак убица / Извор: Фото: Србија danas/Youtube/Printscreen/Al Jazeera Балканс

Др Ланкфорд је чести гост у више од 40 медија, међу којима су и Њујорк тајмс, CNN, НБЦ њуза, Политика и награђиван је више пута за истраживачки рад


- Пуцач из Београда се истиче међу свим досад познатим, јер никада није било масовног пуцача младог попут њега, било где на свету, који је убио толико жртава. Чак ни у Сједињеним Државама, где имамо више масовних пуцњава него игде, имали смо само један случај да су пуцачи стари 13 или мање година убили 4 или више жртава, што је дефиниција масовне пуцњаве, а и у том случају су била двојица дечака који су деловали заједно - каже за "Блиц" др Адам Ланкфорд, професор криминологије и кривичног права са Универзитета Алабама у САД.

"НИСАМ ЊЕГА ХТЕО ДА УБИЈЕМ" Питања дечака убице све језивија - открио да му је само њега жао

"НИСАМ ЊЕГА ХТЕО ДА УБИЈЕМ" Питања дечака убице све језивија - открио да му је само њега жао

СРЦЕ ДА ВАМ СТАНЕ! Дечаку се откачио појас на зиплајну, падао са 12 метара висине (ВИДЕО)

СРЦЕ ДА ВАМ СТАНЕ! Дечаку се откачио појас на зиплајну, падао са 12 метара висине (ВИДЕО)

УЖАС Дечак (14) доживео мождани удар након освојеног меча - откривена страшна чињеница

УЖАС Дечак (14) доживео мождани удар након освојеног меча - откривена страшна чињеница

Др Ланкфорд је светски познат стручњак који је изнео своје мишљење о случају дечака убице, који је 3. маја ове године у школи убио осморо ђака и чувара школе, док је десета жртва преминула касније од последица рањавања.

Он је специјалиста у области масовних пуцњава, о чему је писао књиге.

Др Ланкфорд је чести гост у више од 40 медија, међу којима су и Њујорк тајмс, CNN, НБЦ њуза, Политика и награђиван је више пута за истраживачки рад.

Недавно је објавио студију која доказује да су масовне убице ван граница Сједињених Америчких држава заправо често инспирисане америчким масовним убицама.

Дечак убица је желео да се "прослави"

Овог специјалисту интересује шта ће психијатријска евалуација дечака убице из Београда заправо открити, сматра да ће то бити  "веома занимљиво да се види".

- Понекад психолошки проблеми испливају током тинејџерских година, чак и ако нису били приметни и лаки за откривање у ранијем добу. Било би занимљиво и ако полиција може да уђе у траг његовој интернет историји, јер би нам то могло показати да ли је био инспирисан другим масовним убицама које је проучавао онлајн и да ли је желео да постане славан копирајући их - каже др Ланкфорд.

Он је са колегом спровео студију која је испитивала да ли масовне убице, старости од 11 до 17 година, другачије од оних од 18 година и старијих.

Дошао је до закључка да постоје четири важне разлике:

1) Код млађих масовних убица је већа вероватноћа да до оружја долазе илегалним путем. Понекад га и украду од својих родитеља.

2) Код млађих масовних убица је већа вероватноћа да ће напасти у школама, него на другим локацијама.

3) Код млађих масовних убица је већа вероватноћа да су копирали друге масовне убице или да су били инспирисани њима.

4) Код млађих масовних убица је већа вероватноћа да су пре злочина имали историју злостављања животиња.

- Сада би било занимљиво видети да ли београдски убица испуњава и последња два критеријума; већ знамо да испуњава прва два - каже др Ланкфорд за "Блиц".

Односи са мајком и имућном породицом 

Саговорник је прокоментарисао и то да је дечак убица, како се незванично сазнаје, имао близак, али уједно и проблематичан однос са својом мајком.

- Уопштено говорећи, млади људи су углавном под контролом својих родитеља и старијих чланова породице, те имају мање моћи над својим животима него старији људи. Зато би имало смисла ако је београдски убица можда био љут на своју мајку - каже др Ланкфорд.

Јавност специјално збуњује чињеница да је дечак убица одрастао у нормалној и угледној породици за коју се може рећи да је добросојаћа, али Др Ланкфорд наглашава да је и у Сједињеним Америчким Државама такође било случајева где нападачи долазе из имућних породица.

- На пример, убица из Санта Барбаре 2014. године је имао BMW, отац му је био филмски режисер, а мајка глумица. Не изненађују ме посебно ни интелигенција, ни добар школски успех београдског убице, јер истраживања о масовним пуцњавама показују да око 40 одсто нападача има добре оцене - каже др Ланкфорд.

Он је навео да је нападач у школи у Санта Феу 2018. године добијао само оцене "А" (еквивалентне петицама у српском школском систему).

Исти случај био је и са нападачем у "Аурора" филмском клубу 2012. године, где се он истицао оценама у средњој школи и на колеџу, где је био примљен у докторске студије.

Студија о фрустрираности масовних убица

Недавно је објављена и његова студија о сексуалној фрустрираности масовних убица, где Др Ланкфорд у том контексту поставља питање о дечаку убици.

- Многе масовне убице немају проблема да преживе, нису изгладнели, бескућници и очајно сиромашни, али јесу незадовољни својим животима. Понекад имају значајне проблеме због сексуалне фрустрираности, што не би било изненађујуће ни за 13-годишњег дечака. Можда није случајност што су све његове жртве, осим две, биле девојчице? - пита др Ланкфорд.

С' обзиром да дечак убица није показао намеру да изврши самоубиство након злочина, или да погине у окршају са полицијом, а то га разликује од већине масовних убица у школама, саговорник "Блица" је упитан да прокоментарише ту чињеницу, а доктор је рекао да сматра да су његова истраживања показала да најопасније масовне убице неретко дуже време планирају свој напад, него нападачи који имају мање жртава.

- Биће занимљиво открити да ли је убица из Београда планирао да преживи како би могао да ужива у новостеченој "слави". Мислим да ћемо тек једног дана у будућности боље разумети како се он уклапа у најчешће профиле или одступа од њих. Сада је можда још прерано - каже др Ланкфорд за Блиц.