Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"РОБОВЛАСНИК" ИЗ НИША ПРЕ ОСАМ ГОДИНА БИО ДОКТОРОВ ВОЗАЧ: Заједно учествовали у ИЗНУДИ, власнику ауто сервиса стављали НОЖ ПОД ГРЛО?

20.03.2021. 08:12
Пише:
Србија Данас/Блиц
Niš
Ниш / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/Profimedia

Нови детаљи случаја из Ниша.

Нишлија Небојша Н. (46) који је ухапшен због сумње да је, са ванбрачном супругом Д. П. (34), познатог нишког лекара у пензији Ј. Г. (67) држао у ропском односу ради експлоатације његовог рада, пре осам година је радио као докторов возач! Да ситуација буде још бизарнија Небојша Н. и цењени кардиолог тада су били осумњичени за учествовање у изнуди!

НА ДАНАШЊИ ДАН КОРОНА ЈЕ ПОЧЕЛА ДА СЕЈЕ СМРТ: Годину дана откако је ковид 19 однео први живот у Србији

НА ДАНАШЊИ ДАН КОРОНА ЈЕ ПОЧЕЛА ДА СЕЈЕ СМРТ: Годину дана откако је ковид 19 однео први живот у Србији

ГЕРА "УНИВЕРЗУМ" ПРЕКО НОЋИ ПОСТАО ПОПУЛАРАН: Врањанци га зафркавају како он ЈЕДИНИ може и на Исток и на Запад

ГЕРА "УНИВЕРЗУМ" ПРЕКО НОЋИ ПОСТАО ПОПУЛАРАН: Врањанци га зафркавају како он ЈЕДИНИ може и на Исток и на Запад

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ОРГАНА ВЛАСТИ: Источном делу земље прете смртно опасне поплаве (ФОТО/ВИДЕО)

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ОРГАНА ВЛАСТИ: Источном делу земље прете смртно опасне поплаве (ФОТО/ВИДЕО)

Због сумње да су починили изнуду нишка полиција је у мају 2013. године поднела кривичну пријаву против Нишлија М. Б., Н. Ј, али и доктора Ј. Г. као и Небојше Н., који је тада представљен као његов возач! Они су тада били осумњичени да су "непосредно и путем СМС порука" упућивали претње пословођи једног ауто сервиса у Нишу и од њега захтевали да одустане од тужбе за наплату потраживања за поправку докторовог аутомобила.

Кардиолог је у октобру 2012. године поправљао свој "ауди" у сервису и рачун за то је износио 160.000 динара. Договор је био да доктор рачун плати до краја 2012. године, али будући да то није учињено, сервис му је послао прво опомену, а потом и тужбу. Небојша Н., како се сумњало, тада је послао поруку саветнику сервиса да се нађу у једном кафићу да попричају. Не слутећи шта ће се потом десили, мушкарац је отишао на састанак. Међутим, у кафићу га је сачекао тада осумњичени М. Б. који му је претио, увртао му уши и стављао нож под грло и тражио му да се тужба повуче!

Policija
Полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Након тога саветника овог ауто сервиса су пустили, али је убрзо добио и анонимну СМС поруку: "ударићемо ти на породицу ако не повучеш тужбу против ? Знаш ко је". Уплашени саветник сервиса је обавестио полицију, али је у међувремену М. Б. и Н. Ј. који живе у комшилуку саветника заказао нови сусрет на којем му је поново запретио. Уплашени радник сервиса је након ових претњи и напада шефу у ауто сервису тражио да се тужба против познатог доктора повуче. Несрећни човек рекао је да ће он подићи кредит и платити докторов рачун, као и да даје отказ јер је уплашен за своју породицу.

Убрзо након драме полиција је идентификовала све осумњичене и привела их, а истражни судија их је, након саслушања, пустио да се бране са слободе.

Glasnovic
Гласновиц / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

Занимљиво је да је познати нишки кардиолог Ј. Г. тада демантовао умешаност у целу ситуацију рекавши да он, и како је навео, "његов пријатељ Небојша Н." немају никакве везе са било каквим претњама и изнудама, као и да другу двојицу осумњичених не познаје. Ј. Г. је тада рекао и да нема никакав дуг према поменутој фирми и да ће у судском поступку доказати да није урадио ништа против закона.

Кривичне пријаве биле су поднете у редовном поступку, међутим касније је истрага против свих осумњичених обустављена, а једино је М. Б. био оптужен за угрожавање сигурности, али је, како сазнајемо, и он касније ослобођен.

Близак однос доктора и робовласника

Оно што упада у очи јесте то да су још тада, пре осам година, доктор Ј. Г. и Небојша Н. били у веома присним односима, до те мере да је човек, који је тада био представљан као његов "возач", по докторовим речима био и његов "пријатељ". Још у то време били су практично нераздвојни, а запоследни на клиници на којој је доктор Ј. Г радио као кардиолог сећају се да је Небојша Н. долазип готово свакодневно код доктора на прегледе?!

Још тада се причало да доктор, само из њему знаних разлога, Небојши Н. званог Ушати даје новац због чега су га иза његових леђа називали "банкомат Ушатог".

Policija
Полиција / Извор: Србија Данас

Тужилаштво их терети за трговину људима, али доктор не

Осам година касније, 15. марта 2021. године, Више јавно тужилаштво осумњичило је Небојшу Н. и његову ванбрачну супруги Д. П. да су извршили кривично дело трговина људима из чл. 388 ст. 1 КЗ као саизвршиоци.

- Сумња се да су окривљени у периоду од марта 2019. године до марта 2021. године, применом силе и претње држали оштећеног Ј. Г. из Ниша у циљу експлоатације његовог рада и успостављања ропског односа, тако што су га приморали да напусти породичну кућу и живи на улици, ограничавали му слободу кретања и комуницирања са другим људима, одузимали пензију и друга примања и приморавали да позајмљује новац који би им давао - саопштило је Више јавно тужилаштво.

Сумња се да је доктор Ј. Г. повремено спавао у аутомобилу који користи Д. П. И то само када би му она дозволила а да је Небојша Н. возио рентакар возило изнајмљено докторовим платним картицама. Оно што је још невероватније јесте то да доктор Ј. Г. не терети осумњичене, иако се у њиховим радњама стиче сумња на бројна обележја кривичног дела трговине људима. Чак, стиче се утисак да је више забринут шта ће бити са Небојшом Н. који се сумњичи да га је држао као роба, него са њим самим. Одакле потриче таква емотивна повређеност, какви су корени такве повезаности двојице мушкараца које дели старосна граница од две деценије, као и да ли је у свему било нечије кривичне одговорности, по свему судећи, мораће и моћи ће да утврде вештаци и бројна вештачења.

Војног лекара подстрекивао на злоупотребу

У другом кривичном поступку, које је средином фебруара 2021. године спровело Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу Небојша Н. се сумњичи да је начелника интерног одељења Војне болнице у Нишу Г. Д. подстрекивао на злоупотребу службеног положаја.

Г. Д. се сумњичи да је као лекар и начелник Интерног одељења Војне болнице у Нишу, противно наредби управника Војне болнице којом је забрањено вршење прегледа цивилних лица без одговарајућег лекарског упута и без плаћања накнаде за обављене прегледе, у периоду од септембра 2020. године организовао и лично обављао свакодневне лекарске прегледе Небојше Н., као и већег броја цивилних лица које је исти доводио, при чему га је Небојша Н. доводио у заблуду како ће му помоћи око решавања финансијских проблема, и на тај начин га умишљајно подстрекавао да учини кривично дело злоупотребе службеног положаја.