Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИШЛИЈКА ОТКРИЛА КАКО СЕ НАШЛА НА МЕТИ ПАЈЕ ПРЕВАРЕ: Несрећну жену покрао лажни добротвор из затвора

18.02.2022. 21:47
Пише:
Србија Данас/Информер
policija
полиција / Извор: Профимедиа/илустрација

Нишлијка С.М. (52) постала је жртва несвакидашње преваре коју је починио њен суграђанин И.К. (46), познатији као Паја Превара.

Оно што овај случај чини још необичнијим је што је И.К. ову криминалну работу починио из лесковачког затвора где се налази на издржавању казне због ранијих кривичних дела. Лукави криминалац искористио је своје право да се служи затворском телефонском говорницом, али уместо да контактира са родбином и пријатељима, позивао је непознате људе чије је бројеве налазио у именику.

РАТНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО СРБИЈЕ УЗЛЕТЕЛО ПОПУТ ФЕНИКСА: "Ербасове" летелице Ц-295 и Х-145М препородиће нашу авијацију (ВИДЕО)

РАТНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО СРБИЈЕ УЗЛЕТЕЛО ПОПУТ ФЕНИКСА: "Ербасове" летелице Ц-295 и Х-145М препородиће нашу авијацију (ВИДЕО)

НЕСРЕЋА НА АУТО-ПУТУ КОД НИША: Повређен мушкарац након што је аутом ударио у камион

НЕСРЕЋА НА АУТО-ПУТУ КОД НИША: Повређен мушкарац након што је аутом ударио у камион

НИЈЕ СЕ ОПАМЕТИО У ЋЕЛИЈИ: Позивом са говорнице затвореник из Ниша на превару узео 26.000 динара

НИЈЕ СЕ ОПАМЕТИО У ЋЕЛИЈИ: Позивом са говорнице затвореник из Ниша на превару узео 26.000 динара

Представљао се као руководилац добротворне организације и нудио новчану помоћ  у замену за „минималну провизију“. Мада је врло вероватно да С.М. није једина његова жртва, за сада се само она обратили полицији па ће  против преваранта али и његовог  помагача, који је подигао уплаћени новац а затим га са њим поделио,  бити поднете кривичне пријаве.

С.М. која живи у једном селу у околини Ниша, објашњава да је све почело почетком јануара када је њену породицу у више наврата контактирао наводни „добротвор“.

- С обзиром на то да радим на робној пијаци, нисам била код куће када је тај човек почео да нам телефонира. Моја ћеркица је прва разговарала са њим, пренела ми је поруку да смо наводно добили два метра дрва од неког пензионерског удружења.  Након три, четири дана сам се ја јавила на телефон, тај човек ми се представио као члан неког хуманитарног  удружења и обавестио ме да смо добили дрва али и неки пакет. Затим ме је упитао да ли сам боловала од короне, рекла сам да нисам а хвала Богу ни ико од моје породице. Узвратио ми је речима да би добро било да кажем да сам била болесна јер бих имала право на 120.000 динара помоћи, те да би он то могао да ми среди уз неку провизију.  Затим је казао да би још боље било када бих изјавила да сам боловала од рака јер бих тада добила још више новца. Одговорила сам му да сам заиста имала хируршку интервенцију због крацинома, те да нема разлога да он ту нешто интервениште јер имам доказе у виду медицинске документације.  Кад је то чуо, рекао ми је да ћу добити бар 350.000  а можда и 400.000 динара те да ће све то „завршити“ са неким човеком из Београда. Међутим, упозорио ме је да имам обавезу да му платим 60.000 динара, након што подигнем ту новчану помоћ – описује С.М. како је упала у замку преваранта.

Признаје да је имала извесне сумње у искреност намера позиваоца, јер су неке ствари биле упозоравајуће.

- Када је телефонирао, чула сам неке гласове у позадини, видела сам да ме позива из Лесковца али се он правдао да се у овом граду налази због доделе помоћи другим корисницима. Дефинитивно смо се око свега договорили 5. јануара, рекао ми је да му уплатим 26.200 динара на име трошкова, а да ће ми он сутрадан исплатити обећану суму.  Договорили смо се да се нађемо код једне пекаре у Нишу око 12 сати. Урадила сам све како ми је речено, уплатила сам новац на број телефона који ми је дао и чекала га да дође.  Међутим, није се појавио на договореном месту и више се није јављао ни на један од телефона које ми је оставио. Позвала сам број телефона на који сам уплатила новац, јавио се неки човек из Смедерева, казао ми је да он није подигао паре. Упозорила сам га да идем у полицију те да пренесе том преваранту да ћу га пријавити. То сам и учинила, отишла сам у Полицијску управу, саслушали су ме, дала сам им бројеве телефона са којих сам позивана па су они установили да ми је телефонирао осуђеник – прича С.К.

После свега кроз шта је прошла, Нишлијка каже да је научила једну важну лекцију.

- Он ме је прешао, али више нико никад то неће успети. Жао ми је што сам паре које ми је узео морала да позајмим, мајка сам четворо деце, имам троје унучади, сваки динар ми је драгоцен. Међутим, свесна сам да новац није најважнији, то ми десило баш на Бадњи дан, али сам рекла својој деци и унучићима  да никоме нећу дозволити да нам га поквари. Изгубила сам ја много више, дошли смо са Косова, сви знају шта то значи, остала сам и без супруга, али имам децу и унучад, то ми је највеће богатство и то никакав новац не може да замени – закључује С.М.