Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЊЕГОВА СМРТ БИЛА ЈЕ ПОВОД ЗА КРВАВУ ОСВЕТУ! Брат Воје Американца открио листу за одстрел клана Америка - језив низ

01.06.2022. 22:59
Пише:
Србија Данас/Курир/Република
Veselin Raičević
Веселин Раичевић / Извор: Фото: МУП ЦГ

Сумња се да је клан, из освете за убиство вође, ликвидирао 20 криминалаца, полицајаца и државних функционера.

Више јавно тужилаштво у Београду, три године после хапшења, подигло је оптужницу против Веселина Раичевића Меде (60), истакнутог члана криминалне групе Америка, и тројице његових сарадника због трговине хероином.

БОРБА ЗА ПРЕВЛАСТ У ПОДЗЕМЉУ! Стручњаци тврде: Било је затишје, на слободи имате стотине људи Беливуковог клана

БОРБА ЗА ПРЕВЛАСТ У ПОДЗЕМЉУ! Стручњаци тврде: Било је затишје, на слободи имате стотине људи Беливуковог клана

МИСТЕРИЈА УБИСТВА ПОСЛЕДЊЕГ ТИТОВОГ ВОЈНИКА! Од подземља до шпијуна - ликвидиран у кафићу док је гледао утакмицу (ВИДЕО)

МИСТЕРИЈА УБИСТВА ПОСЛЕДЊЕГ ТИТОВОГ ВОЈНИКА! Од подземља до шпијуна - ликвидиран у кафићу док је гледао утакмицу (ВИДЕО)

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Пуцао у пилота Вука из калашњикова, а због овог се сам предао полицији (ФОТО)

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Пуцао у пилота Вука из калашњикова, а због овог се сам предао полицији (ФОТО)

С њим на оптужници су и Алили Имрли, Ашим Јусуфи и Александар Стевић, а прети им од пет до 15 година затвора. Ухапшени су у априлу 2019. приликом покушаја примопредаје два килограма хероина у једном београдском ресторану.

Од тада су прошле три године, Раичевић је у међувремену пуштен да се брани са слободе, Имрли има забрану напуштања боравишта, а Стевић је у бекству. У притвору је само Јусуфи, који је током истраге признао кривично дело.

Раичевићев брат Војислав, звани Воја Американац, био је један од вођа клана, али је мистериозно нестао 1997. Претпоставља се да је брутално убијен, а његова смрт је била повод за крваву освету, која је однела 20 живота. Међу онима који су довођени у везу с ликвидацијама низа криминалаца, полицајаца и државних функционера деведесетих година био је и Меда, иначе црногорски држављанин.

Ко је све платио главом

- Радован Стојичић Баџа полицијски генерал - Јусуф Јуса Булић власник ФК Железник

- Зоран Тодоровић Кундак функционер ЈУЛ

- Павле Булатовић министар одбране - Ненад Рашчанин криминалац - Милорад Влаховић Влаја саветник у МУП Србије - Драган Радишић инспектор полиције - Милорад Вујичић Вуја сведок-покајник - Раде Ћалдовић Ћента криминалац

Badža
Баџа / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RUDAR 7

- Маја Павић Ћентина девојка - Бојан Петровић бивши сарадник Воје Американца - Милан Рогановић бивши сарадник Воје Американца - Миша Цвјетичанин Ћентин кум - Бошко Буха полицијски генерал - Драган Симић Симке полицијски инспектор

Милан Ђорђевић Бомбона Арканов кум - Петар Вујичић криминалац - Горан Вуковић Мајмун вођа "вождовачког клана" - Зоран Шијан, припадник "сурчинског клана" - Зоран Стевановић Кири криминалац

- Војино тело никад није нађено, а у време нестанка је у Рушњу пронађен његов запаљени џип - подсећа извор.

Један од чланова Америке који је имао заштићено име Срећко пристао је да сарађује с полицијом и да открије детаље о деловању клана, али и списак људи које су ликвидирали. Он је, како се сазнаје, истражитељима открио да је за наручена убиства било ангажовано око 30 извршилаца, као и да су двојица високих функционера из полиције у Србији и Црној Гори радила за клан.

- Он је проговорио 2001. и требало је да буде драгоцен сведок на суду. Заузврат, тражио је нагодбу и да му се гарантује безбедност, али гаранције, не зна се из којих разлога, није добио. Пошто се сазнало да је цинкарио, покушао је да побегне, али је пронађен раскомадан - каже саговорник.

Божа Спасић, некадашњи оперативац Државне безбедности, каже да се ради о мистериозној криминалној групи.

- Америка је један од најкомпликованијих и најмање истражених кланова који су деловали на овом простору. Вероватно због тога им се приписују сва неразјашњена убиства деведесетих. Они су вешто користили такозване пацовске канале између кланова, убацивали се и заузимали територију, не само када је у питању трговина дрогом већ и украденим аутомобилима, шверцом људи, накита... Увек су деловали из сенке - каже Спасић.

Он такође не верује да ће Меда проговорити о злочинима клана.

- Он је једини од свих високопозиционираних у Америци који је пао у руке нашој полицији, док су остали имали јаку логистику у иностранству.

Где су сада вође

Милета Мајк Миљанић

- дуго година недодирљив у САД, пао због преваре с америчким фондом за корону, спрема му се оптужница за прање пара за мафијашку породицу Гамбино

Зоран Јакшић

- осуђен у Перуу на 25 година због шверца кокаина

Zoran Jakšić
Зоран Јакшић / Извор: Фото: Printscreen

Жељко Максимовић Мака

- српски рекордер Интерпола јер се на потерници налази већ дуже од 20 година и измиче правди.