Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЊИХОВА СУДБИНА НИЈЕ ПОЗНАТА, А ТРАГ ИМ СЕ ИЗГУБИО ПРЕ ВИШЕ ГОДИНА: Петоро младих који су нестали у Србији и даље нема

24.05.2022. 22:49
Пише:
Србија Данас/Блиц
Rečna policija
Речна полиција / Извор: Профимедиа

Ксенија, Милан, Елеонора, Барбара, Марија... ово су имена младих из Србије, чија судбина није позната, иако им се сваки траг изгубио пре више месеци, али и година.

Нестанак и проналазак Сплићанина Матеје Периша за којим се трагало тачно 139 дана или пет месеци, подсетио је јавност на случајеве нестанка и других младих чије судбине упркос месецима и годинама нису познате.

Породице, пријатељи, познаници и даље живе у бризи где су њихови најближи, а упркос бројним информацијама које су већини њих долазиле током потрага испоставило се да су увек биле нетачне. Петоро младих који су нестали под мистериозним околностима и даље нема, као ни правих информација шта им се догодило.

"ПРЕ МОГ МАТЕЈЕ НАСТРАДАО ИМ ЈЕ ПРИЈАТЕЉ" Ненад Периш проговорио о друговима свога сина: Немојте им узети за зло

"ПРЕ МОГ МАТЕЈЕ НАСТРАДАО ИМ ЈЕ ПРИЈАТЕЉ" Ненад Периш проговорио о друговима свога сина: Немојте им узети за зло

КАМИОН ИЗНЕНАДА ПРЕШАО У ДРУГУ ТРАКУ? Испливали стравични детаљи саобраћајне несреће на Панчевачком мосту

КАМИОН ИЗНЕНАДА ПРЕШАО У ДРУГУ ТРАКУ? Испливали стравични детаљи саобраћајне несреће на Панчевачком мосту

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА САХРАНЕ МАТЕЈА ПЕРИША: Породица и пријатељи на испраћају испоштовали овај верски обичај

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА САХРАНЕ МАТЕЈА ПЕРИША: Породица и пријатељи на испраћају испоштовали овај верски обичај

Барбара Витез (15)

Девојчица из Сенте нестала је 25. новембра 2016. године када се враћала са рођендана, наводно тада је пала с моста у Сенти. Рониоци су данима претраживали реку, али њено тело није нађено. Барбарини родитељи за све ово време добијали су разне информације о томе где би њихова ћерка могла да буде. Између осталог и да је отета, да се удала, да је продата у бело робље, а добили су чак и анонимно писмо неколико недеља након њеног нестанка "да је Барбара дрогирана, силована, задављена, а потом бачена у реку". Међутим, званичних потврда оваквих информација никада није било, па се верује да су све биле лажне.

Барбара је, иначе, на Интерполовој жутој потерници, на којој се налазе нестале особе, од фебруара 2017. године. На дан нестанка, пре шест година, двојица њених другара испричала су полицајцима да се она саплела на мосту на Тиси и упала у реку. Међутим, њени отац и мајка не верују у то.

- Последњи пут виђена је 25. новембра 2016. у продавници, када су је снимиле камере. На снимку се не види да ли је наша ћерка са том двојицом дечака кренула ка мосту или на другу страну - говорио је раније отац Ендре.

Тису су у то време неколико пута претраживали припадници српске и мађарске ронилачке полицијске јединице, заједно са псима. У потрази, која је трајала месец и по дана, тело нестале Барбаре није пронађено.

Елеонора Арежина (10)

Где је малена Елеонора њена мајка се пита већ годинама уназад од када је девојчица нестала без трага и гласа још 2017. године. Сумња се да је девојчицу отео њен отац и одвео у Аустрију након што је суд мајци доделио старатељство. Па ипак, мајка девојчице не зна ни да ли је мала Елеонора уопште жива.

Дете је, како је мајка раније причала, заједно са њом трпело физичко и психичко насиље док су биле у заједници са Елеонориним оцем, али малтретирање није престало ни касније због чега страхује да више неће имати прилику да је загрли.

Eleonora
Елеонора / Извор: Фото: Nestali.rs

Обраћала се различитим институцијама, како у Србији, тако и у иностранству, али безуспешно.

Милан Мишковић (26)

Милан Мишковић из Шапца нестао је 16. марта 2020. на Дунаву у Сланкамену, и од њега до данас нема ни трага ни гласа. Он је тог дана нестао са Илијом Ђокићем (26) чије је тело пронађено око месец дана касније, а последњи пут су виђени како испловљавају у чамцу на Тиси.

Тело Илије Ђокића је пронађено после 26 дана, а шта се тачно десило кобног дана и даље је мистерија.

Отац несталог младића, Дејан Мишковић испричао је раније за медије да је нелогичности у овом случају много, а неке индиције показују да је његов син можда и даље жив.

- Први, веома битан детаљ је тај што покојни Илија Ђокић, Миланов друг, није имао чист досије, а мој Милан је био чист као суза. Био је дечко за пример, није конзумирао никакве психактивне супстанце. Живели смо заједно, и никада ништа није сакрио од мене - рекао је отац Дејан.

Он је недуго након нестанка сина извукао последњи листинг позива.

- Установљено је да постоји један број који мени није познат, а који га је последњи звао. У питању је постпејд број, који је заведен под одређено име и презиме. Тај позив њему је упућен после самог преласка Дунава, када је и кренула олуја. Иначе, Миланов телефон давао је сигнал још много након нестанка. Нестали су око 10 ујутру, а сигнал је имао све до 22 сата истог дана.

Телефон је према очевим речима можда могао да дефинитивно покаже његову локацију.

- Има ту још много сумњивих ствари. Један друг је нашао чамац, други живи баш у близини тог броја који га је звао непосредно пре трагедије.

Ксенија Лукић (30)

Ксенијин момак Александар С. (42) 26. фебруара пријавио је надлежнима да је са Ксенијом провео вече на Петроварадинској тврђави, те да је она након свађе прво побегла од њега, а затим скочила са моста. Он је одмах по доласку полиције и Хитне помоћи у тешком психичком стању пребачен у КЦ Војводине.

Ksenija Lukić
Ксенија Лукић / Извор: Фото: Facebook

Од тог дана о Ксенији се ништа не зна. Њена породица нема никаквих информација о њој и не желе да поверују у наводе медија да је она након свађе са момком скочила са новосадског моста "Дуга". Њена сестра раније је казала да још не губе наду јер се она званично и даље води као нестала.

- Све је ово јако стресно за целу нашу породицу. Читамо разне наслове у медијима и сви наводе на то да је она скочила са моста, а ми нисмо ни у то сигурни. Она се води као нестала и ми нећемо да прихватимо да је више нема. Барем не док нам званично не јаве, али нам се нико не обраћа. Не губимо наду. Немамо никаквих потврда од полиције. Ништа не знамо - прича узрујана Ксенијина сестра.

Према незваничним информацијама из полиције до којих су дошли медији, Ксенија се не налази у регистру несталих лица на порталу nestalisrbija.rs и од саме пријаве да је нестала постоји основ сумње да је заиста скочила са моста.

- Специјалне јединице жандармерије су данима безуспешно претраживале терен. Услед ниске температуре воде, слабе видљивости и неприступачног терена због водостаја Дунава ронилачке екипе су одустале од даље потраге, али полиција још није закључила овај случај - прича извор из новосадске полиције.

Марија Кепић (31)

Марија Кепић из Аранђеловца нестала је крајем октобра 2020. године. У тренутку нестанка имала је 29 година. Са собом је понела торбу. Породица тада, а ни до данас не зна да ли је у тој торби било докумената.

Позиви нису узвраћени, а порука о томе да је доступна са њеног броја није стигла.

У тренутку нестанка Марија је била незапослена, али је ускоро требало да почне да ради, и то у струци, као медицинска сестра. Од момента нестанка породица је добила две дојаве. Наводно је виђена средином новембра исте године. Ипак, те информације остале су непотврђене.

Бројни нестали жртве клана Веље Невоље?

Од 2019. до 2021. године на територији Србије нестало је најмање десет младића. Њихови нестанци, под велом су мистерије, али истражни органи сумњају да су многи од њих жртве озлоглашеног клана Вељка Беливука.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Док су за случајеве неколико њих прикупљени докази који указују да су ликвидирани (Лазар Вукићевић, Александар Глигоријевић, Горан Величковић, Милан Љепоја, Никола Митић, Здравко Радојевић, Горан Михајловић) иако њихова тела нису никада пронађена, истражни органи потражују и још неколико њих.

Доказе да су живи, немају, као ни оне шта се овим мушкарцима десило. Породице несталих траже правду и наводе да сумњају да је њихову децу убио клан Вељка Беливука. Нестали су: Страхиња Марковић (22), Јово Кецман (51), Вукашин Кошовић (21), Филип Марјановић (23), Лазар Илић (25), Љубомир Лаиновић (25), Дарио Ђорђевић (23).