Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Ухапшено 28 особа због финансијског криминала и корупције (ВИДЕО)

26.06.2019. 15:44
Пише:
Србија Данас/Блиц
ss
ss / Извор: Фото: МУП Републике Србије/Принт Сцреен

Акције су спроведене на територији Београда, Ниша, Пожеге, Крагујевца, Краљева, Суботице, Лесковца и Врања.

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним тужилаштвима, у више одвојених акција у циљу спречавања финансијског криминала и корупције, ухапсили су 28 особа, док су против осам особа поднете кривичне пријаве.     

Акције су спроведене на територији Београда, Ниша, Пожеге, Крагујевца, Краљева, Суботице, Лесковца и Врања, а осумњиченима се на терет ставља да су од 2014. године извршили различита кривична дела, међу којима су пореска утаја, злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица, фалсификовање службене исправе, фалсификовање новца, проневера у обављању привредне делатности, превара, неосновано добијање и коришћење кредита и друга кривична дела.

Сумња се да су извршењем ових кривичних дела оштетили буџет Републике Србије и друга правна и физичка лица за скоро два милиона евра.

Фалсификовали документа, па продавали станове чији су власници преминули

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, по налогу надлежног тужилаштва, ухапсили су Д. Б. (1975), Д. Н. (1975), С. П. (1976) и С. К. (1945), док је против четрдесетдвогодишњег мушкарца, који је раније ухапшен, поднета кривична пријава.

СЕНЗАЦИОНАЛНА ПОНУДА У TRAVELLAND-U: ЛУКСУЗНИ ПОРТО CARRAS УЗ ПОПУСТЕ ДО 52%

СЕНЗАЦИОНАЛНА ПОНУДА У TRAVELLAND-U: ЛУКСУЗНИ ПОРТО CARRAS УЗ ПОПУСТЕ ДО 52%

НАСТАВЉА СЕ СЕРИЈА САМОУБИСТАВА: Младић изашао из затвора, па скочио са четвртог спрата!

НАСТАВЉА СЕ СЕРИЈА САМОУБИСТАВА: Младић изашао из затвора, па скочио са четвртог спрата!

УБИЈАО ЗБОГ КОЦКАРСКИХ ДУГОВА? Подгоричанин обављао сурове послове за шкаљарски клан!

УБИЈАО ЗБОГ КОЦКАРСКИХ ДУГОВА? Подгоричанин обављао сурове послове за шкаљарски клан!

Они се терете да су извршили кривична дела преваре у саизвршилаштву тако што су током 2017. године Д. Н. и мушкарац који се налази у притвору, на основу фалсификоване документације ставили на продају два стана, чији су власници преминули.

Тако сачињена лажна документација наводно је искоришћена приликом подношења захтева за упис непокретности у Служби за катастар непокретности Нови Београд, Републички геодетски завод (РГЗ). Службеници РГЗ су на основу приказаних лажних чињеница спровели поступак укњижења станова на осумњичене С. П. и С. К., који су као власници уписани у листу непокретности, чиме су стекли противправну финансијску корист у износу тржишне вредности станова, од око 14.400.000 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени Трећем основном јавном тужилаштву у Београду.

Имовинска корист од 62 милиона динара

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву ухапсили су Б. Ђ. (1976), одговорно лице ПД "Хосана" и М. С. (1972), обојица из Пожеге, А. Д. (1982) и, М. Д. (1980), обоје из Ужица, и Б. С. (1969) из Краљева, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.

Осумњичени Б. Ђ. је наводно користећи свој положај и овлашћења, сачињавао лажну документацију о пријему замрзнутог воћа и амбалаже, која никада није доспела у ПД "Хосана", а коју пољопривредна газдинства преко којих су пословали А. Д. и М. Д., као и фотокопирница у власништву Б. С. никада нису ни произвели нити набавили. Како се сумња, Б. Ђ је са фалсификованом документацијом омогућавао противправну исплату новца у укупном износу од око 62.697.797 динара, а који су подизали са рачуна или примали у готовини.

Šalter
Шалтер / Извор: Профимедиа/илустрација

На тај начин осумњичени су прибавили противправну имовинску корист у износу од 62.697.797 динара за који износ је оштећено ПД "Хосана".

Такође, постоје основи сумње да Б.Ђ. у магацин никада није запримио робу коју је фактурисало ПД "Хосана" већ је користио за своје личне потребе, а ту робу је ово привредно друштво уредно измирило. На овај начин он је, како се сумња, прибавио за себе и друге противправну имовинску корист у износу од 4.637.922 динара, а на штету ПД "Хосана".

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.

Није пријављивао продају аутобуских карата, новац задржавао за себе

Припадници Министарства унутрашњих послова у Лесковцу су у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Основног јавног тужилаштва у Лесковцу, ухапсили М. Ђ. (1971), бивше одговорно лице Ортачког друштва за међународни и унутрашњи превоз путника и робе "Бата Рајзен" из Лесковца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да М. Ђ. у 2017. и 2018. години није пријавио приход који је стекао по основу продаје аутобуских карата чиме је избегао плаћање законом прописаних обавеза у износу од  4.189.000 динара.

КРВАВИ ОКРШАЈ СРБА НА ПОЗНАТОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Мушкарац хоспитализован са тешким убодним ранама!

КРВАВИ ОКРШАЈ СРБА НА ПОЗНАТОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Мушкарац хоспитализован са тешким убодним ранама!

Трагедија код Купусине: Младић погинуо у шуми док је секао дрва, на њега се обрушило стабло и усмртило га!

Трагедија код Купусине: Младић погинуо у шуми док је секао дрва, на њега се обрушило стабло и усмртило га!

Радник погребног пошао по тело ПОГИНУЛОГ БИЦИКЛИСТЕ, а затекао МРТВОГ БРАТА! Пре само 40 дана, остао је БЕЗ ЋЕРКЕ...

Радник погребног пошао по тело ПОГИНУЛОГ БИЦИКЛИСТЕ, а затекао МРТВОГ БРАТА! Пре само 40 дана, остао је БЕЗ ЋЕРКЕ...

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну пријаву, приведен Основном јавном тужилаштву у Лесковцу.

Лагао их да је "утицајан", оне му дале новац да их запосли?

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу, по налогу Основног јавног тужилаштва у Крагујевцу, ухапсили су Б. А. (1973) из Београда, за којим је претходно била расписана потрага због постојања основа сумње да је извршио кривично дело превара.

Он се терети да је у периоду од јануара до марта 2018. године довео у заблуду троје оштећених из Крагујевца лажно се представљајући као особа од утицаја, која може да их запосли у предузећу "Енергетика" у Крагујевцу и Клиничком центру у овом граду. Оштећене су му за ту услугу исплатиле 1.044.900 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он је, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву.

Хапшење због пореске утаје

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу су у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Основног јавног тужилаштва у Аранђеловцу, ухапсили Ђ. В. (1986), одговорно лице доо ''Ђурђевдан" из Аранђеловца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја.

Сумња се да је он од почетка 2015. до 30 септембра 2018. године на основу фиктивних улазних рачуна неосновано смањивао износ који треба да плати на име пореских обавеза и на тај начин оштетио буџет Републике Србије у укупном износу од 31.120.691 динара.

Bankomat
Банкомат / Извор: Профимедиа

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су А. П. (1976), бивше одговорно лице "АД Југотерм" Мерошина и агенције "САА Цонсалтинг", С. Т. (1986), бивше одговорно лице "АД Југотерм" Мерошина, затим С. Р. (1965) и Д. М. (1966), раднике АД "Југотерм" АД Мерошина, као и И. Ђ. (1974), бивше одговорно лице у АД "Југотерм" АД Мерошина, док су против шездесетдвогодишњег мушкарца, одговорног лица предузећа "Di-cappo-dies" DOO и "Ti-rex" DOO, који се већ налази на издржавању затворске казне, поднели кривичну пријаву у редовном поступку, због постојања основа сумње да су извршили  кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и злоупотреба положаја одговорног лица помагањем.

Они се терете да су од 1. априла 2014. до 31. децембра 2017. године, на основу фиктивне документације средствима АД "Југотерм" Мерошина прибавили робу и новац, а затим их пребацивали на привредно друштво "САА Цонсалтинг" Београд. На тај начин су  АД „Југотерму“ причинили материјалну штету, а привредном друштву "САА Цонсалтинг" Београд, прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од 61.529.212  динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

Фалсификовао документа, па подигао милионски кредит?

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су С. Ј. (1992) из Врбаса и Ш. Ј. (1982), радника "Комерцијалне банке" АД Суботица, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела неосновано добијање и коришћење кредита и друге погодности и фалсификовање исправе.

ЈСО - ПОСЛЕДЊИ ЧИН: Како је Легија ослобођен оптужби?

ЈСО - ПОСЛЕДЊИ ЧИН: Како је Легија ослобођен оптужби?

Вештачење дало НЕОЧЕКИВАНЕ РЕЗУЛТАТЕ: Марјановић одговарао на питања о животу, ЗАКЉУЧАК ПСИХИЈАТАРА ИЗНЕНАДИО СВЕ!

Вештачење дало НЕОЧЕКИВАНЕ РЕЗУЛТАТЕ: Марјановић одговарао на питања о животу, ЗАКЉУЧАК ПСИХИЈАТАРА ИЗНЕНАДИО СВЕ!

Искочио из воза и саплео се, а вагон му ОДСЕКАО ГЛАВУ!

Искочио из воза и саплео се, а вагон му ОДСЕКАО ГЛАВУ!

Они се терете да су током новембра прошле године сачинили и употребили фалсификовану документацију о запослењу и примањима С. Ј., на основу којих је он подигао укупно 2.200.000 динара кредита код "Халк банке" АД и "Комерцијалне банке" АД.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

Присвајао, па продавао робу на "црно"?

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су Д. С. (1978), запосленог у предузећу "Мерцатор С" ДОО Нови Сад - радној јединици у Крагујевцу, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело проневера у обављању привредне делатности.

Осумњичени се терети да је од 2016. до децембра 2018. године присвајао, па продавао на "црно" мешовиту робу коју му је поверио послодавац "Мерцатор С".

На овај начин Д. С. је, како се сумња, оштетио то предузеће за око 2.284.001 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву.

Фалсификовали записнике са техничких прегледа?

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су М. И. (1972), бивше одговорно лице агенције "Мики МС" Врање, и С. Ј. (1988) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело фалсификовање исправе.

Novac
Новац / Извор: Профимедиа/илустрација

Они се терете да су 2018. и 2019. године, након што је агенција "Мики МС" избрисана из Агенције за привредне регистре, сачинили више од 50 лажних фалсификованих записника о извршеним техничким прегледима са лажним ИД бројевима, које су наплаћивали разним физичким лицима и омогућили им регистрацију њихових возила.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

Ухапшена због преваре

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу су по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду ухапсили М. М. (1976) због постојања основа сумње да је извршила кривично дело превара.

Осумњичена се терети да је од 1. априла 2018. до 31. децембра 2018 године, приликом добијања новчане позајмице од ПД "ЧЕК КЕШ ТИМ" д.о.о. Београд - филијала у Нишу, довела у заблуду запослене представљајући се да је запослена у Институту Нишка Бања.

Осумњичена је запосленима приказала фалсификована решења о административним забранама која су гласила на њено име и имена измишљених особа, а које никад нису радиле у Институту Нишка Бања, и тако их навела да јој на основу те документације исплате 8.380.631 динара позајмице у готовини са рачуна фирме.

М. М. је на тај начин оштетила ПД "ЧЕК КЕШ ТИМ" за наведени износ.

Осумњиченој је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну  пријаву, приведена надлежном тужилаштву.