Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ БЕСКРУПУЛОЗНИ МАФИЈАШКИ ТРЕНД! Кобна опроштајна вечера увод у право крвопролиће - престала су да важе сва правила

15.01.2023. 21:47
Пише:
Србија Данас/Дан
Igor Dedović, Stevan Stamatović
Игор Дедовић, Стеван Стаматовић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/NotosNet/MUP РС

Мафијашких обрачуна је бивало и, нажалост, биће их све док има оних којима ни сопствени живот нема цену зарад краткотрајног луксуза и још краће "славе" у круговима "жестоких момака"...

Таквима, подразумева се, тек туђи живот не значи ништа и спремни су да повуку обарач или да плате милионски износ само да с лица земље нестане онај ко им се нашао на путу и за кога процене да угрожава њихов криминални бизнис. Али, за разлику од ранијих времена, када су и међу криминалцима постојали одређени кодекси понашања, у првом реду да се води рачуна о томе да не страдају недужни, у обрачунима кланова који данас "ведре и облаче" криминалном сценом престала су, изгледа, да важе сва правила. Па тако, осим што страдају недужни, на мети су неретко и чланови породица чланова ривалских група, које убијају из освете, а у последње време многи обрачуни су се дешавали пред родитељима, женама и децом жртава.

ЈЕЗИВА ПОДУДАРНОСТ! Ивана са Звездаре убијена као Стела - имале су снове, љубоморни момци им пресудили (ФОТО)

ЈЕЗИВА ПОДУДАРНОСТ! Ивана са Звездаре убијена као Стела - имале су снове, љубоморни момци им пресудили (ФОТО)

"ЦЕЦА МЕ ЈЕ ШТИТИЛА" Познати новинар открио: Са Арканом сам имао петнаест најдужих секунди у животу (ВИДЕО)

"ЦЕЦА МЕ ЈЕ ШТИТИЛА" Познати новинар открио: Са Арканом сам имао петнаест најдужих секунди у животу (ВИДЕО)

"ЈОШ ДА РЕШИШ ОНЕ СМЕЋАРЕ У ЗАТВОРУ" За убиство Љепоје по 35.000 евра, али они НИСУ узели новац: Метак је златан шта ћемо да му радимо

"ЈОШ ДА РЕШИШ ОНЕ СМЕЋАРЕ У ЗАТВОРУ" За убиство Љепоје по 35.000 евра, али они НИСУ узели новац: Метак је златан шта ћемо да му радимо

Када су пре три године пред децом убијени Которани Игор Дедовић и Стеван Стаматовић, криминолог Добривоје Радовановић је за медије изјавио да постоје нека правила у свету професионалног криминала која већина људи у том свету поштује, а то је да у обрачунима не страдају недужни људи, да не страдају породице и да се деца не дирају.

Вукотићи, Бојовићи, Шарановићи...

Отац Јовице и Игора Вукотића, Веселин Веско Вукотић (57), убијен је 20. априла 2019. испред своје куће у Котору. Његово име помињало се у једном полицијском извештају, наводно се налазио у аутомобилу са својим сином Јованом када је он пуцао на возило Тамаре Звицер, која се налазила у колима са малолетном ћерком. Тамара Звицер је супруга Радоја Звицера.

Никола Бојовић, брат Луке Бојовића, убијен је 29. априла 2013. године у Београду. Истражитељи су претпостављали да је разлог ликвидације био рат који је Лука Бојовић водио са породицом Шарановић. Директни извршилац Николиног убиства, Саша Цветановић из затвора је оптужио Луку Бојовића да је из освете убио његовог рођеног брата Југослава. Слободан Шарановић (78), један од осумњичених за убиство Николе Бојовића, (39) убијен је у Будви 2017. године. У оптужници је писало да су планирана убиства и Владимира Јовановића и Филипа Кораћа, за које су оптужени сматрали да су припадници Бојовићеве организоване криминалне групе, коју су сматрали одговорном за убиство Бранислава Шарановића, Слободановог брата, убијеног у Београду 2009. године.

– То је свето правило које сви поштују, укључујући и наше криминалце. Жене, девојке и деца се не дирају. Наши су се релативно често тога придржавали, све до пре десетак година, када су почели да нападају експлозивом постављеним на кола или аутоматским оружјем пуцајући у возила, приликом чега су страдали и сапутници. Али ово је крајњи непрофесионализам, крајњи примитивизам и непридржавање кодекса који код мафије постоји – казао је тада Радовановић, уз закључак да то указује да су у питању убице које уживају у тим пословима, у убиствима, и није их брига шта ће бити са децом.

И београдски криминолог Златко Николић својевремено је за РСЕ оценио да брутална убиства пред члановима породице показују нови тренд бескрупулозности криминалних група.

– Ново је то што су се појавила убиства пред децом и женама. Без да се, како неки кажу, поштује онај криминални кодекс, или схватање части, да породице не буду умешане. То изгледа остаје само за филмове и некакве серије, а у пракси више не сматрају да је то чак и "колатерална штета", него да је легитиман циљ – казао је Николић.

Последњи који је ликвидиран пред члановима најууже фамилије је Которанин Јован Вукотић (42), наводни вођа "шкаљарског клана". Он је убијен 8. септембра прошле године пред трудном невенчаном супругом Машом и њиховим двогодишњим дететом, на аутопуту у Истанбулу. Смртоносне хице испалио је нападач с мотора, а за воланом је био возач Е.К.

– Вукотић је одређено време праћен и када се указала прилика они су одлучили да га ликвидирају. Кобног дана, 8. септембра, Вукотић је са породицом кренуо у тржни центар "Зорику", који је од његовог места становања, иначе, елитног дела Истанбула, удаљен пола сата. Нападач је отворио ватру и изрешетао Вукотића са пет хитаца, и сваки од њих је погодио мету. Том приликом егзекутор није погодио никог од путника који су били у аутомобилу – пренели су медији након Вукотићевог убиства.

Брутално убиство пред децом одиграло се и 19. јануара 2020. године, када су Игор Дедовић и Стеван Стаматовић убијени док са својим супругама и децом вечерали у једном ресторану у Атини. То је била опроштајна вечера јер је договор био да жене и деца после тога иду из Грчке. Изненада, у познати локал у луксузној четврти Атине ушла су четворица мушкараца маскирани шаловима и капама и обучени у црно. Пришли су столу за којим су седели Дедовић и Стаматовић. Окружили су их све, проговорили неколико речи на српском језику, а онда немилосрдно отворили ватру на њих двојицу из четири комада оружја. Шестогодишња девојчица и деветогодишњи дечак који су сеђели за столом почели су да вриште, а остали гости су се сакрили испод столова или су се дали у бег. У Стаматовића и Дедовића испаљена су чак 24 метка, а на лицу места су пронађене 22 чауре калибра 9 милиметара. Обојица су погођени у главу, због чега је одмах било јасно да је реч о нарученом убиству и да је у питању дело професионалаца. Медији су касније пренијели да су деца доживела озбиљне трауме.

Которанин Марко Вуковић (41) убијен је у јануару 2022. у Београду. Вуковић је упуцан у главу док је у аутомобилу са женом и малим дететом чекао друго дете да изађе из школе. У том моменту убица му је пришао с леђа, дошао до возачевих врата и пуцао му у главу. Његова супруга и дете нису повређени.

Лалић описивао детаље убиства у Атини

Сведок сарадник Срђан Лалић говорио је недавно на суђењу Вељку Беливуку и Марку Миљковићу и о убиству Дедовића и Стаматовића. Он је испричао да је наводни вођа "кавачког клана" Радоје Звицер информације о кретању Дедовића и Стаматовића и њихових породица добијао од својих људи из безбедносних служби. Сведок сарадник је рекао да су директни извршиоци убиства били Милинко Брашњевић и Лаиновић, а да су друга двојица били из Звицерове екипе.

– Лаиновић је убио Стаматовића, који је скочио на пиштољ, а Брашњевић Дедовића, који је одмах добио метак у чело и глава му је пала у тањир – рекао је Лалић.