Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ - ПОНАВЉАО ЈЕ: 'SAMO КЕШ!' Ево шта се гради на месту где је Жан покушао да се спали због рушења у Блоку 58

04.05.2022. 17:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
zapaljena baraka
запаљена барака / Извор: Фото: Printscreen/KURIR ТВ

Призор делује као сцена из апокалиптичног филма.

Дан након што је Жан Н. покушао да одузме себи живот поливши се бензином, барака на Новом Београду у којој је живео са мајком и даље стоји полусрушена, а призор који смо данас тамо затекли делује као сцена неког апокалиптичног филма - оног у коме су људи, не исчекујући судњи дан, обављали уобичајене послове у свом дому, а онда у тренутку само нестали.

Преко пута Делта ситија, у блоку 58 - градилиште. Терен се расчишћава, машине брује, само једна барака "ремети" чистину.

ИНСПЕКЦИЈА ХИТНО ЗАТВОРИЛА ГРАДИЛИШТЕ НА ПАЛИЛУЛИ ДА НЕКО НЕ БИ СТРАДАО! Урушио се зид зграде у изградњи (ФОТО)

ИНСПЕКЦИЈА ХИТНО ЗАТВОРИЛА ГРАДИЛИШТЕ НА ПАЛИЛУЛИ ДА НЕКО НЕ БИ СТРАДАО! Урушио се зид зграде у изградњи (ФОТО)

ГРАДИЛИШТЕ НА ВРАЧАРУ ЗАТВОРЕНО! Откривен могући разлог урушавања зграде, огласио се инвеститор (ФОТО/ВИДЕО)

ГРАДИЛИШТЕ НА ВРАЧАРУ ЗАТВОРЕНО! Откривен могући разлог урушавања зграде, огласио се инвеститор (ФОТО/ВИДЕО)

ШТА СЕ ВЕЋ ГРАДИ, А ШТА ЋЕ ТЕК? Београд претходних година постао највеће градилиште у Европи!

ШТА СЕ ВЕЋ ГРАДИ, А ШТА ЋЕ ТЕК? Београд претходних година постао највеће градилиште у Европи!

Половина спорне бараке и даље није срушена, а међу шутом оног порушеног дела разбацан хлеб, разне намирници, шампони...

На столу и даље стоји цедиљка са чистим судовима, што говори да су мајка и син живели у кући до последњег тренутка, односно све до самог момента рушења.

Подсетимо, права драма одиграла се јуче у овој бараци. Жан Н, држављанин Северне Македоније покушао је јуче да изврши самоубиство тако што се полио бензином и запалио јер су радници дошли да руше бараку у којој је живео са мајком. Након што су радници PP апаратом угасили ватру, несрећни младић је сам отишао до радње удаљене чак километар да моли за помоћ! Запослени у тој радњи су тврдили да су му указали помоћ чим су га угледали и позвали Хитну помоћ. Према њиховим речима, он је био сав бео од пене а кожа му се љуштила и висила. За то време његова мајка је седела на поду, јаукала и повремено ударала каменицом у ногу.

И Жана и његову мајку служба Хитне помоћи одвезле су јуче у болницу, али се за сада не зна где су тренутно и у каквом су здравственом стању.

Hitna pomoć
Хитна помоћ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Међутим, оно што смо данас сазнали на лицу места, јесте да Жан и његова мајка уопште нису морали да живе у овој бараци. Наиме, како тврде комшије, њима су као и свима осталима који су живели на земљишту где се сада гради зграда од 9 спратова, нуђени станови, а наводно за њих је један и обезбеђен у Земуну.

Испоставиће се, барем према причи комшија, да је Жан одбијао било какву компензацију, тражио је само новац.

Према речима комшија, Жанов отац је био радник у фирми "Мостоградња", која му је дала на коришћење бараку у наредних 99 година.

Након његове смрти, пре око 15 година, Жан остаје сам са мајком. Комшије додају да никада није био запослен и да су он и мајка живели од њене пензије, али да никада није био проблематичан.

Њихови проблеми су настали када је инвеститор откупио земљиште непосредно уз њихову бараку и ту почео да гради зграду од девет спратова.

Према тврдњама комшија, инвеститор је желео да исели Жана и његову мајку, али искључиво уз накнаду у виду стана али на некој другој локацији.

zapaljena baraka
запаљена барака / Извор: Фото: Printscreen/KURIR ТВ

- Они су њима нудили станове и куће на разним локацијама, али Жан није хтео ни да чује. Желео је да му инсвеститор да новац и око тога је настао читав проблем. "Само кеш", тако је викао - рекао је комшија и познаник породице.

Комшије додају да је он данима претио да ће се запалити ако покушају да га истерају, што су радници и очекивали па су са собом понели противпожарни апарат, који су на крају заиста и морали да употребе.

До Жанове мајке нисмо успели да дођемо, али нас комшије уверавају да није на улици.

- Када је полиција дошла након што се запалио, ја сам их питала шта ће са њима, па неће их ваљда избацити на улицу!? Полицајац ми је тада рекао да су они већ добили стан у Земуну и да се он запалио искључиво јер у размени није било новца - рекла је комшиница за Београд.

Радници на градилишту нису желели да коментаришу, одговарајући да не знају о чему се ради или да знају само да се човек запалио и ништа више.

Шта се гради

На поменутом градилишту требало би да никне стамбено-пословни комплекс "Ластавица". Комплекс би требало се састоји из два угаона објекта на две грађевинске парцеле, у облику латиничног слова Л.

Радови су почели пре свега месе ипо дана, а планирано је да трају две године, док се завршетак радова на другој фази комплекса очекује у првој половини 2025. године. Планирани објекти би требало да имају по девет спратова са по три подземне етаже и поткровље. Величине станова се крећу од 31 до 106 метара квадратних, а планирно их је укупно 424 у обе зграде.

Поводом целог овог случаја, Блиц је контакриао и фирму Пента ГЕ.ЦО, који се на грађевниској табли наводи као извођач радова, али до објављивања овог текста одговор нисмо добили.