Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Нови шок у лозничкој болници! Мајка тврди да јој је ћерка умрла од бактерије као Раденко, болница демантује!

19.06.2017. 14:01
Пише:
Србија Данас/Еспресо
Radenko Nikodinović
Раденко Никодиновић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Videoteka

- Јао мајко па то је гасна гангрена, умреће! Можемо је оперисати, али она ће умрети на столу. Па шта хоћете она је жива 30 година! - тврди Анка да јој је рекао хирург

Мајка Здравке Полић (29) тврди да је њена ћерка умрла због погрешног лечења у болници у Лозници.

Сага о смрти малог Раденка: Странкама по 15 дана ЗА ПРИГОВОР на вештачење! Без налаза за ортопеда?

Здравка Полић (29) боловала је од Ретовог синдрома. Ипак, и упркос неуролошком поремећају ни кијавицу никад није имала. Преминула је у Ургентном центру у Београду 6. марта 2015. године након, како њена мајка Анка тврди, погрешног лечења у болници у Лозници.

Стигли КОНАЧНИ резултати вештачења! Откривено ЗБОГ ЧЕГА је мали Раденко преминуо после прелома руке!

Како она наводи, узрок Здравкине смрти је гасна гангрена, од које је преминуо и дечак Раденко Никодиновић (8) чија је смрт уследила усред инфекције после прелома руке прошле године. Овај дечак лечио се у истој болници као и Здравка.

Radenko Nikodinović
Раденко Никодиновић / Извор: Фото: Facebook/Dom здравља”Др Миленко Марин”Лозница

- Све је почело једне вечери, 7. фебруара 2015. године, кад је, према мајчиним речима, Здравка престала да узима храну и добила температуру. Увече је њена мајка позвала Хитну службу. Пребачена је у лозничку болницу, а код пулмолога је речено да су јој плућа чиста, након чега је послата на неурологију. Тамо су је послали у шок собу да би јој дали инфузију због кисеоника јер је имала блокаду у дисању - тврди њена мајка Анка.

Наговарали ме да их не тужим

- Тражила сам да знам ко је жена која је примила моју ћерку, на шта сам добила одговор да је она тако "брза" и да је због тога дошло до грешке. Отишла сам касније на састанак са замеником директора, Зораном Михајловићем и др Зораном Ковачевићем. Тамо су ме прво упитали "шта је том лекару било кад вам је рекао да треба да нас тужите?" Онда су уследила наговарања да их не тужим, али и понуда на нагодбу. Нисам желела ништа друго осим да се санкционише анестезиолог који је њу примио и упутио на погрешно лечење. Рекли су ми да то не могу да ураде, и да би моје дете можда умрло чак и да сам отшла у Београд! Тада сам им рекла да ћу их тужити. Знам да сам слабија, али морам да покушам да се изборим за правду.

- Након што је пребачена на хирургију моје дете је толико викало, да сам се потпуно изгубила. Касније ми је речено да су упућени у пацијенте са РЕТ синдромом, као и да ће јој можда урадити неку интервенцију. Потом су ми рекли да има проблем с респирарним органима, али и да "то није страшно, као и да ће ускоро ићи кући"  - каже мајка.

- Како су дани пролазили, приметила сам да се моја ћерка мења. Иако су ми говорили да ће је убрзо пустити кући и да ће бити добро, видела сам да није тако. Пошто је имала проблем са варењем, а везана за кревет, морали су редовно да је празне, што они нису радили. Један дан, од свих дана које је провела у болници, рекли су ми да је ја испразним. Рекли су ми да је су јој расекли Бартонелијеву жлезду... Кад сам отишла да урадим оно што је њихов посао, тек тада сам видела у каквом стању се заиста налази моје дете! Њене ноге биле су модре и отечене. Шокирала сам се јер сам им дете довела нормално! Имала је ранице по ногама и све се око ње осећало на трулеж - препричава Анка свој хорор.

- Она је венула због лоших услова, добила је две тешке бактерије. Из удружења оболелих од РЕТ-а су петог дана њеног боравка у болници звали да питају за њено здравље, а ми смо знали да она умире. Тада су они одреаговали, контактирано је Министарство здравља које ју је по хитном поступку пребацило у Ургентни центар у Београду. Свих пет дана њено лечење није вођено по протоколу.

Како каже Анка, у отпусној листи за шест дана лежања тамо она се води као да је све време била под анестезијом.

- После пет дана је доктор Лазаревић ушао и рекао: "Јао мајко па то је гасна гангрена, умреће!" Можемо је оперисати, али она ће умрети на столу. Па шта хоћете она је жива 30 година! - тврди Анка да јој је рекао хирург.

Тада је пребачена у Београд, у Ургентни центар. Тамо јој је за 20 минута урађен скенер, гасне анализе, све оно што, према њеним речима, у Лозници није урађено.

- Кад су је пребацивали на полуинтензивну негу, хирург ме је питао - где смо до сада били. Одговорила сам да је она шест дана била у лозничкој болници.

bolnica
болница / Извор: Профимедиа/илустрација

- Тада ми је рекао да ће покушати да је спасе, а да чим се вратим у Лозницу тужим оне који су јој то урадили. Послата је хитно на пражњење, а потом и на операцију. Пред операцију ми је саопштено да су бактерије захватиле плућа, и тада сам знала шта је по среди. Сутрадан јој је и глава и отекла, и после тога је живела још 20 дана. Моје дете преминуло је 6. марта 2015. године. Саму грешку, у старту је било познато, направили су у Лозничкој болници где су мислили да могу сами да је лече, а у ствари је она морала да буде спроведена на лечење на највиши ниво, а не да се лечи у Лозници.  Након њене смрти кад сам отишла у болницу у Лозници, тамо су ми се извињавали што нису приметили бактерију, али и да дођем код њих да разговарамо - препричава мајка своју трагедију.

Језиво! Ево шта се догодило ОЦУ и ДЕДИ малог Раденка (8) после његове смрти (ФОТО)

- Моје дете вратити не могу, али могу барем да покушам да склоним оне који су одговорни за смрт људи због несавеног лечења.

 - Моја ћерка је од бактерије буквално иструлила у 21. веку. Да сам у Етиопију отишла да је лечим, ово ми се не би десило - закључује Здравкина мајка.

Грешке у лечењу није било

У решењу тужиоца установљено да грешака у лечењу Анкине ћерке - није било.

У Здравкином случају реаговало је и Министарство здравља, а према документацији види се закључак њиховог Сектора за инспекцијске послове који је констатовао да је "постојала некроза коже и дубљих ткива".

Драгана Васиљевић, пр лозничке болнице рекла је за наш портал да је 24.02.2015. године "урађен унутрашњи надзор, да су узете изјаве од 13 лекара и 3 медицинске сестре". 

- Комисија је закључила да нису учињени медицински и стручни пропусти, нису нађени елементи несавесног лечења, нити елементи занемаривања пацијента. Такође је одлука о упућивању пацијента на даље лечење била исправна - рекла је Васиљевић.