Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ови људи су изабрани да победе мафију у Србији

23.12.2020. 18:21
Пише:
Србија Данас
MUP
МУП / Извор: Фото: СД Илустрација

Један од главних циљева новог сазива Владе јесте обрачун са криминалом и мафијом, а у последње време све чешће смо сведоци криминалних обрачуна и ликвидација које се одигравају најчешће у престоници, али ни у осталим градовима не мањка инцидената.

Ипак, оно што је такође приметно јесте и да се такве криминалне акције веома брзо и разрешавају и починиоци хапсе. Као најновији пример свакако можемо навести хапшење Дарка Елеза (46) у Батајници, човека који је повезиван са серијом ликвидација, а који је иако је био на потерници живео лагодно и опуштено мислећи да полиција никада неће доћи по њега. Такође, ту је и низ обрачуна у Новом Пазару, али и атентата у Београду у протеклих пар месеци. 

Осумњичени су похапшени, случајеви расветљени, истраге експедитивне, а шта је са људима који стоје иза свих тих полицијских акција? Ко су људи који су преузели кључне функције у МУП-у који би да стану на пут мафијашким комбинацијама? Неки од њих су за хапшења криминалаца добили и иностране награде, а засигурно је скоро свако од њих добро познат јавности по својој стручности. Несумњиво да су обрачун са мафијом започели већ увелико, а то показују и хапшење Елеза, расветљавање покушаја убиства Зорана Мрваљевића Мрве, спречавање обрачуна кланова у Новом Пазару, спречавање злодела од стране “лажних полицајаца”, саслушавање сарадника шкаљарског клана, убиство Шарца, али и многе друге акције које имамо прилику да видимо. 

Први кога је нови министар унутрашњих послова Александар Вулин поставио на нови задатак је Миле Јандрић, доскорашњи управник Окружног затвора, на место начелника Управе граничне полиције, једне од најзначајнијих управа која се бави контролом границе, контролом преласка, како легалних, тако и илегалних миграција.

Mile Jandrić
Миле Јандрић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ Радио-телевизија Војводине

Главни полицијски саветник у Управи граничне полиције Слободан Ћопић постао је Вулинов шеф кабинета.

Средином новембра МУП Србије саопштио је да је нови начелник Полицијске управе за град Београд Веселин Милић, који је на тој позицији био и од 2013. до 2018. године. Милић на место начелника ПУ града Београда долази са позиције саветника председника Србије Александра Вучића за корупцију и криминал. Милић је више пута похваљиван и добитник је неколико награда министра унутрашњих послова, а посебно се истакао у борби против обрачуна кланова на београдским улицама. 

Veselin Milić
Веселин Милић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/B92

Једна од најзначајнијих промена у српској полицији јесте именовање Богдана Пушића на место начелника Управе криминалистичке полиције, искусног "ловца" на криминалце. Пушић је био заменик начелника УКП-а и шеф радне групе за испитивање спорних приватизација, као и координатор антикорупцијског тима.

Bogdan Pušić
Богдан Пушић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ Б92

Славиша Совтић је именован на место начелника Службе за оперативну аналитику. Радио је на разбијању земунског клана, нарко-групе Дарка Шарића и криминалне екипе Луке Бојовића. Рад српске полиције на овом случају је и довео до хапшење Бојовића у Валенсији у фебруару 2012. године, због чега је шпанска полиција наредне године Совтића и тадашњег начелника УКП Родољуба Миловића одликовала Крстом са белим обележјем – највишим шпанским одликовањем.

Slaviša Sovtić
Славиша Совтић / Извор: Фото: МУП Србије

До промене је дошло и у Служби за борбу против организованог криминала где је сада начелник Нинослав Цмолић. Цмолић је радио на Палилули, био је оперативац - инспектор, па је прешао у УКП.

На место новог начелника СУК-а и помоћника министра полиције именован је Дејан Ковачевић, који је био директор ЈП “Београд воде” и некадашњи помоћник директора Инспектората за рад у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ковачевић је 19 година радио као полицајац пре него што је постављен на место директора "Београд вода". У полицијској каријери је радио у Полицијској управи Прокупље у области привредног криминала, а од 2009. године је прешао у Службу за борбу против организованог криминала (СБПОК) где је био шеф јединице за финансијске истраге за југ Србије.

Dejan Kovačević
Дејан Ковачевић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/MUP Републике Србије

У већини полицијских управа у Србији дошло је до промене кадрова, па је тако на место начелника у ПУ Бор постављен Саша Станимировић, који је претходно био помоћник начелника Управе полиције у МУП-у. Нови начелник ПУ Крагујевац је пуковник Дејан Јоксимовић, који је пре тога био помоћник начелника Управе полиције. Срђан Лазић, доскорашњи начелник ПУ Пожаревац распоређен је на место кординатора у Дирекцији полиције, а на његово место постављен је пуковник Александар Василијевић, који је пре тога био заменик начелника Управе полиције у МУП-у. До промена ће доћи и у Пријепољу, Сремској Митровици, Врању, као и у Панчеву и Шапцу, али се конкретна имена нових начелника полицијских управа нису појавила. 

Мафијашки обрачуни, попут убиства Александра Шарца, Бојана Мирковића и Страхиње Стојановића постали су учестали на српским улицама, а борба против таквих криминалних дела потребнија је више него икад, јер атентарори и наручиоци убистава више не бирају ни време ни место, већ је једини циљ добити “кланску превласт”.