Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА?! Ученик из Војводине хтео да ПОНОВИ КОСТИН КРВАВИ ПИР: "Одмах смо затворили школу!"

03.05.2023. 19:00
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Tanjug

Рекао је да је био на хиљаде увиђаја а да је ово је у српском друштву незапамћено.

Председник Србије Александар Вучић казао је на конференцији за новинаре да не смемо да дозволимо да нам се данашњи догађај у Основној школи "Владислав Рибникар" ископира, како нам је рекао не треба нам нови Брејвик, а открио је да је већ данас одмах један ученик у Војводини претио да ће починити исто.

- Реаговали смо промптно, затворили школу, одвели дете на разговоре - казао је председник на конференцији за новинаре на којој говори о данашњем крвавом пиру у школи на Врачару.

(УЖИВО) ЦРНИ ДАН ЗА СРБИЈУ: Ванредна конференција председника Вучића поводом масакра на Врачару (ФОТО/ВИДЕО)

(УЖИВО) ЦРНИ ДАН ЗА СРБИЈУ: Ванредна конференција председника Вучића поводом масакра на Врачару (ФОТО/ВИДЕО)

"ОД ОВОГ ТРЕНУТКА СЕ НАЛАЗИ НА ПОСЕБНОМ МЕСТУ" Вучић открио где ће бити смештен починилац масакра на Врачару

"ОД ОВОГ ТРЕНУТКА СЕ НАЛАЗИ НА ПОСЕБНОМ МЕСТУ" Вучић открио где ће бити смештен починилац масакра на Врачару

"БИО ЈЕ НАЈБОЉИ УЧЕНИК" Вучић о дечаку који је извршио масакр на Врачару: Због овог је тражио премештај у други разред

"БИО ЈЕ НАЈБОЉИ УЧЕНИК" Вучић о дечаку који је извршио масакр на Врачару: Због овог је тражио премештај у други разред

Председник говори о трагедији која се јутрос око 8.40 догодила у школи на Врачару када је К. К. (14) убио 8 ученика и једног радника обезбеђења, а ранио 6 ђака и наставницу.

Како је до детаља објаснио начелник београдске полиције Веселн Милић, малолетни К. К. је месец дана планирано за извршење. К.К. је у дужем времену то планирао, мотив није саопштио. Ватрено оружје узео је из очевог стана и донео са четири молотовљева коктела

- Неми смо пред овом трагедијом. Огромна људска трагедија. Јутрос око 8.40 часова дежурну службу ПУ за Београд позвала је Јовановић Иванка, помоћник директора, пријавила је да је у школу ушло дете са ватреним оружјем, и да насумично пуца. Одмах су упућене патроле полиције. Након тога је у 8.42 позвало Н. Н. лице и представило се као К.К. и рекао да је упуцао више лица. Доалском полиције на лице места, утврђено је да је дошло до употребе ватреног оружја од стране дечака који је и позвао нашу службу. Осам ученика је страдало 7 девпјчица и један дечак - рекао је Милић.

Додао је да је двоје деце животно угрожено.

- Одмах након наведеног догађаја на лицу места смо лишили починиоца. Пронађено је и оружје којим је извршено кривично дело и четири молотовљева коктела. Имао је списак деце које је планирао да ликвидира. Мотив још није утврђен. Нити нам је рекао. Изабрао је из разлога што је учионица историје била близу улаза у школу, апрви час имало је његово одељење ВИИ/2. Пиштоље је узео из стана свога оца. Оставио их је у торбу коју је припремио и понео четири молотовљева коктела. П доласку у школу одмах је пуцао у радника обезбеђења, након тога се окренуо ка деци која је била дежурна и поред ње која је стајала за столом, и једној која је стајала поред клавира, пуцао ка њима и лишио их живота - додаје.

- Затим је наставио ка учионици историје, успут заменио оквир и пуцао ка учитељици, и осталим ученицима. Затим излази из учионице, одлази до дворишпта школе, вади оквир, баца га, и позива полицију. Он је изјавио да је сам ово планирао. Ово је списак деце који је планираи да ликвидира, Сам је радио план улаза и иизлаза у школу и како је сам рекао одредио приоритетне мете. Скица изгледа као из неке видео игрице или хорор филма. што указује да је детаљно по разредима школе планирао како да уђе у коју учионицу и како које дете да ликвидира и по ком броју - из ВИИ/2, ВИИИ/4, ВИ/4, ВИИИ/2, ВИИ/4 и ВИИ/3, и то по броју по броју 1,4, 2, 6 и 6... Одредио је приоритетне мете. Како које дете ликвидира и по ком броју. Кога ће из ког разреда да ликвидира имао је бројеве - рекао је Милић на конференцији за медији.

Рекао је да је био на хиљаде увиђаја а да је ово је у српском друштву незапамћено. Истакао је да је питање за цео систем шта треба да урадимо да спречимо слично.

Отац дечака је ухапшен данас, казао је министар полиције Братислав Гашић. Како је навео, отац је изјавио да су оба пиштоља била закључана у сефу под шфром али очигледно да је дете имало шифру.

Повређена деца налазе се у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој и у Ургентном центру УКЦ Србије. Двоје деце је угрожено, девојчица која је погођена у главу и која је оперисана, и дечак који је у УЦ.

Због ове трагедије проглашена је тродневна жалост од петка, 5. маја до недеље, 7. маја.