Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПШТИ КОЛАПС: На погреб се чека и до пет дана! Никада нисмо имали оволико сахрана, гробља раде и недељом!

13.10.2021. 08:22
Пише:
Србија Данас/Курир
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Не само болнице, корона неумољиво пуни и гробља. Опака болест свакодневно коси и старе и младе, последњих дана подлегало јој је не мање од 50 људи у нашој земљи. А ту су и остали узроци смрти.

Погребници из већине градова у Србији поручују - никада нисмо имали оволико сахрана. Чак, објашњавају, ни у претходним таласима епидемије. Овај је, кажу, најсмртоноснији и то правдају бројкама.

На десет престоничких градских гробаља у септембру сахрањено је 1.417 преминулих. О каквом повећању смртности се ради, говори податак да је у истом месецу прошле и претпрошле године сархањено 1.017, односно 936 преминулих. Од почетка октобра у Београду се дневно у просеку обави 60 сахрана. Ако се тако настави, овог месеца имаћемо чак 1.800 сахрана!

ЗАОКРЕТ У ИСТРАЗИ УБИЈЕНИХ ЂОКИЋА: Полиција се усмерила на Лидију, инспектори сумњају ко стоји иза свега

ЗАОКРЕТ У ИСТРАЗИ УБИЈЕНИХ ЂОКИЋА: Полиција се усмерила на Лидију, инспектори сумњају ко стоји иза свега

ИНСПЕКТОРИ СУЗИЛИ КРУГ ОСУМЊИЧЕНИХ - ТРИ ВРСТЕ ДОКАЗА ОТКРИВАЈУ УБИЦУ: Ево када следи његово хапшење!

ИНСПЕКТОРИ СУЗИЛИ КРУГ ОСУМЊИЧЕНИХ - ТРИ ВРСТЕ ДОКАЗА ОТКРИВАЈУ УБИЦУ: Ево када следи његово хапшење!

"И ТРАВКА МОЖЕ ПОМОЋИ" Овако форензичари истражују убиство породице Ђокић - сличност са ликвидацијом земунског клана

"И ТРАВКА МОЖЕ ПОМОЋИ" Овако форензичари истражују убиство породице Ђокић - сличност са ликвидацијом земунског клана

- Број расположивих термина за сахрањивање, имајући у виду тренутну пандемијску ситуацију, зависи о ком се грбољу ради. Наиме, термин за сахрањивање на гробљима у надлежности ЈКП "Погребне услуге" Београд се чека од два до пет дана у зависности од гробља. Највише сахрана има на већим, отвореним гробљима у надлежности нашег предузећа као што су Нова Бежанија, Орловача и Лешће. Од недеље 3. октобра због повећаног броја сахрана и кремација уведено је и сахрањивање недељом на неких од већих гробаљ, - кажу у ЈКП "Погребне услуге" у Београду.

Овако никад није било

- Никад није било овако - кратко у гробљанској управи ваљевског ЈКП „Видрак“ одговарају на питање о броју сахрана у овом таласу епидемије корона вируса

Наиме, на ваљевским градским гробљима којима управља „Видрак“, како кажу, у последњих месец дана, сваког од шест радних у седмици, имају између пет и седам сахрана што је, како истичу, „тако велики број да се често дешава да се сархане морају обављати и у послеподневним сатима, што никада није било“.

У овај број, иначе, не улазе сахране преминулих на сеоском подручју, јер сеоска гробља нису у надлежности ваљевског ЈКП.

- Број сахрана последњих месец дана је далеко већи него у претодном таласу епидемије, који је такође однео доста живота. Просечно време чекања на сахрану је до 48 сати, али ако је неко преминуо током викенда, онда се оно продужи и за још један дан јер сахрана на ваљевском гробљу недељом нема - објашњавају у продавници погребне опреме „Бора“.

Да је смртност од последица короне у Ваљеву изузетно висока потврђују и свакодневни извештаји локалног Завода за јавно здравље по којима готово да нема дана, а да бар двоје Ваљеваца не изгуби животну битку. Од почетка овог месеца „црни“ рекорд у боју преминулих у једном дану је био 5. октобар када је евидентирано чак шест преминулих. Од почетка епидемије од последица ковида у Ваљеву је преминуло 286 особа, показује последњи извештај Завода.Не памти се да се у Ужицу куповала црна одећа и да су погребници имали више посла него септембра ове године. Рачунајући сва три гробља којима управља ЈКП „Биоктош“ – Сарића осоје, Доварје и Влаовац у Севојну, у Ужицу је прошлог месеца сахрањено 70 покојника.

- А највише сахрана раније било је 50 у једном месецу, а и то се веома ретко дешавало - објашњавају из Радне једнице „Градска гробља“ и наводе да је тужни рекод последица тренутног пика епидемије корона вируса који је црњи него prethdoni.

Пре пандемије, кажу овде, на гробљима Сарића осоје и Доварје обављале су по једна до две сахране дневно у просеку. А сада их је од три до пет сваког дана.

sahrana
сахрана / Извор: Профимедиа/илустрација

Преморени су и возачи и капелџије и копачи гробова...

- Сахрана у овој и прошлог години је 30 одсто више него у претходне две године. У 2019. на ужичким гробљима је било 410 сахрана, у прошлој 528, а од почетка 2021. до данас сахрањена су 463 Ужичанина. Ако се овај тренд настави, ова година ће премашити прошлогодишњу бројку - кажу ужички погребници.

ројке преминулих знатно су веће премда у ове споменуте се не рачунају покојници покопани на сеоским гробљима који нису у надлежности „Биоктоша“.

На гробљу Сарића осоје се налази централна капела из које се допремају преминули између осталог и из ужичке Опште и ковид болнице у којима умиру пацијенти из целог Златиборског округа. Број покојника који пролази кроз капелу је 30-40 одсто већи него раније.

- Никада раније није било овако. Преморени су и возачи, и капелџије, и копачи гробова који сваки дан копају раке и морају да раде сваке суботе, а до сада су им две месечно биле слободне - објашњавају надлежни из „Градских гробаља“ у Ужицу.

И поред већег обима посла ужичких погребника нема чекања на сахране које се обично обављају два дана после смрти преминулог.

"КО ЈЕ МОГАО ТУ МЛАДОСТ ДА СПАЛИ?" Потресне сцене у кући спаљених Ђокића - несрећна старица издвојила кутак за најмилије

"КО ЈЕ МОГАО ТУ МЛАДОСТ ДА СПАЛИ?" Потресне сцене у кући спаљених Ђокића - несрећна старица издвојила кутак за најмилије

ПОРОДИЦА БУКВАЛНО ГЛЕДАЛА ЊЕНУ СМРТ! Ово је младић који је прегазио жену у Чачку

ПОРОДИЦА БУКВАЛНО ГЛЕДАЛА ЊЕНУ СМРТ! Ово је младић који је прегазио жену у Чачку

Незапамћено црн септембар и у Новом Саду

Септембар је био незапамћено црн и у Новом Саду. Почетком овог месеца почео је повећан број сахрана.

- Прошле године имали смо пик у децембру, али ове ће то бити раније, јер је већ у септембру кренуло са већим бројем смрти које су последица короне. На територији Новог Сада, тренутно, сваки дан имамо једно или двоје покојника за које нам ожалошћена породица каже да су преминули од короне. Током лета је било толико ретко да нисмо имали скоро ниједан случај. И даље је више људи кој умиру од других болести и старости, а не од короне, али појавом зиме тај број се повећава - рекли су нам у новогосадског погребном предузећу „Конкордија“.

Због гужви на новосадским гробљима, пре свих Градском гробљу, на сахране се чека и по пар дана.

- Увек се зими више чека јер има мање тернима за сахране, лети је дужи дан. Прошле године када је био пик короне на сахрану у Новом Саду чекало се и од седам до десет дана - казали су из „Конкордије“.

У Краљеву и Чачку сахрана је 20 одсто више него прошле године. За разлику од марта и априла када се на погребе чекало до пет дана, данас се на гробљима у ова два града не чека дуже од два дана.

Sveća na Jeleninom grobu
Свећа на Јеленином гробу / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Повећан је број преминулих које преузимају из капеле шабачке болнице

У погребном сектору шабачког ЈКП “Стари град“ кажу да је последњих двадесетак дана знатно повећан број сахрана у граду. Дневно се у поросеку сахрањује по пет људи, а у овом педузећу не могу да забораве и прошли понедељак када су сахранили седморо људи.

Број сахрана је знатно повећан у последњих месец дана. На пример, у јуну и јулу дневно је било две до три сахране, а сада и до пет дневно.

- Радним данима успевао да сахрањујемо дан за даном, а викендом се чека понедељак или уторак. Оно што је такође приметно, повећан је број који преузимамо из капеле шабаке болнице – каже Милош Радовановић, руководилац погребног сектора ЈКП „Стари град“ Шабац.

У јануару и фебруару ова служба на три гробља бележила је у просеку око 100 сахрана месечно, док је у јуну и јулу тај број био готово преполовљен. У септембру број сахрана достигао је 80, а октобру процењују да ће премашити ту бројку.