Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРЕНУО ДА ПРИТИСКА ЛЕКАРЕ Дечак убица све гори - ово су НАЈШОКАНТНИЈЕ информације до сада

05.06.2023. 11:50
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: printscreen/Društvene мреже

Да се најежиш.

Месец дана је прошло од језивог масакра у "Рибникару" који је починио 13-годишњи ученик. У међувремену смо из истраге која је у току, сведочења мајке, оца и дадиље у полицији, али и родитеља чија су се деца дружила са дечаком-убицом, сазнали много тога о дечаку-убици, мада је доста питања и даље остало без (правих) одговора, почев од оног круцијалног, шта је то, сада већ пре скоро два месеца, "кврцнуло" у глави па је овај почео са детаљним припремама за стравичан злочин.

Јавност је, до сада, већ више пута шокирана новим сазнањима о дечаку-убици, а чини се да је свако наредно било драматичније и језивије од претходног. Зато смо вам издвојили 10 најшокантнијих ствари које смо сазнали о најмлађем масовном убици на свету.

ИЗНЕНАДНА ПОСЕТА ЗА ДЕЧАКА-УБИЦУ: Једна особа дошла у његове просторије због ОВОГ РАЗЛОГА

ИЗНЕНАДНА ПОСЕТА ЗА ДЕЧАКА-УБИЦУ: Једна особа дошла у његове просторије због ОВОГ РАЗЛОГА

СА ПСИХИЈАТРИЈЕ ИЗГОВАРА РЕЧИ КОЈЕ ЈЕЖЕ СРБИЈУ: Малолетни убица са Врачара РАДИ ОВО - лекари неми од шока

СА ПСИХИЈАТРИЈЕ ИЗГОВАРА РЕЧИ КОЈЕ ЈЕЖЕ СРБИЈУ: Малолетни убица са Врачара РАДИ ОВО - лекари неми од шока

СТИГАО НАЛАЗ ВЕШТАКА-БАЛИСТИЧАРА: Масакр у Рибникару сада изгледа још ЈЕЗИВИЈЕ

СТИГАО НАЛАЗ ВЕШТАКА-БАЛИСТИЧАРА: Масакр у Рибникару сада изгледа још ЈЕЗИВИЈЕ

1. Имао је "листу за одстрел"

Како је полиција првог дана обелоданила, међу дечаковим стварима је пронађен и списак са 16 имена (једно прецртано) дечака и девојчица које је планирао да убије, а неке је чак означио и као "примарне мете".

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Танјуг

Срећом, многи су избегли трагичну судбину јер тог кобног дана нису били у школи, нису му се "затекли на путу" или су једноставно успели да побегну, попут неких дечака из његовог ВИИ/2 који су се спасили искакањем кроз прозор учионице.

2. Имао је скице и шеме школе

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Танјуг

Колико се дечак-убица озбиљно припремао за злочин, показују и откривени цртежи распореда просторија у школи, на којима се до детаља може видети где су улази, столови за дежурне ученике, ходници, тоалети, као и појединачне учионице.

На цртежима је означио где се налази које одељење по спратовима, као и где су смештене његове "примарне мете".

3. Вешто руковао пиштољем

Према подацима из истраге дечак-убица је током свог крвавог пира испалио чак 57 метака из очевог пиштоља, и вешто мењао оквире са муницијом. И погодио чак 16 покретних мета што према сведочењу Марка Ницовића, бившег начелника београдске полиције, може само неко ко је веома добро обучен за то.

- Пиштољ је тежак за руковање и за одраслу особу, а камоли за дете - рекао је Ницовић.

За тако нешто није било довољно само пар посета стрељани...

4. Имао и Молотовљеве коктеле

Осим два пиштоља која је узео из очевог сефа, код дечака-убице у ранцу су пронађена и четири Молотовљева коктела која је намеравао да искористи како би спречио да га полиција заустави у свом крвавом походу.

Делује просто невероватно, али прве информације из истраге говоре да их је он сам направио, највероватније на основу упутства која је пронашао на интернету.

5. Мирно се предао полицији

Када је по његовом мишљењу "обавио задатак", дечак-убица је мирно из кабинета историје, ходником, кренуо ка дворишту одакле је назвао полицију и рекао им шта је урадио.

Испразнио је оружје и, према речима људи упознатим са случајем, потпуно смирено дочекао долазак полицијских јединица које су га разоружале и ухапсиле без отпора.

6. Пуцао у своје најбоље другаре

Међу жртвама, али и на списку имена дечака и девојчица које је планирао да убије нашли су се многи његови најбољи другари, са којима се највише дружио и проводио највише времена. На игралишту, у парку, школи, биоскопу...

Према сведочењу родитеља, међу тих 15 имена налазиле су се и неке девојчице према којима је, по свему судећи, гајио велике симпатије, па чак можда био и заљубљен. Ипак, то по свему судећи није разлог што су од деветоро убијених ђака осам биле девојчице.

7. Са оцем ишао на пуцање

Детаљ из истраге који је шокирао све који познају дечака-убицу и његову породицу био је да га је отац већ са 12 година водио у стрељану где је вежбао пуцање, а по једној верзији тренирао је и ерсофт.

Vladimir Kecmanović
Владимир Кецмановић / Извор: Фото: Printscreen

Интересантно је да се он о томе никада није хвалио пред другарима, а скоро нико од породичних пријатеља и комшија није знао да отац, познати доктор радиолог, у стану држи повећи арсенал оружја и приде води сина у стрељану.

8. Гуглао да ли ће да одговара

Колико се дечак-убица озбиљно припремао за злочин, открио је податак да је он, наводно, претраживао и Гуглао да ли ће и на који начин одговарати за злочин, пошто још нема напуњених 14 година. Такође је утврђено да је претраживао и серијске убице по интернету, гледао серије и филмове о њима, а посебно је био одушевљен Ел Чапом, мексичким краљем дроге и вођом вероватно најсуровијег Синалоанског картела који се сумњичи за стотине и стотине убистава.

9. Не показује трунку кајања

Дечак-убица, од првог момента када је ухапшен, па све до сада, скоро месец дана колико се налази у изолацији у болници затвореног типа, ниједног тренутка није показао ни трунку кајања за стравичан злочин који је починио у основној школи на Врачару, коју је и сам похађао.

Према добро упућеним изворима из истраге, он чак ниједног тренутка није тражио ни да види мајку, оца или било кога другог из породице. Како кажу, хладан је, смирен и уопште му нису били потребни никакви лекови.

10. Тражи да га пусте на слободу

Врхунац његове бахатости је понашање у клиници у којој је смештен. Наиме, првих дана је најчешће постављао питања "Када излазим?" и "Какав одјек има то што сам урадио?", очигледно очекујући да је постао велики херој и да ће му клицати испод прозора.

Последњих неколико дана, међутим, отишао је корак даље, значајно се осилио и притиска лекаре да га пусте на слободу тврдећи како су завршили све прегледе.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Приватна архива

- Да ли данас излазим - константно пита лекаре.

Шта знамо о њему

- У језивом злочину који је почињен 3. маја ове године, К. К. (13) је умрстио чак 10 особа, од којих деветоро ученика и школског чувара

- Од деветоро ђака који су били жртве дечака-убице у Основној школи “Владислав Рибникар”, осам су биле девојчице, а само један дечак

- Тринаестогодишњи дечак-убица (13) налази се дуже од месец дана у изолацији на једној Клиници за децу и омладину у Београду

- Пошто нема напуњених 14 година, убица не може кривично да одговара, али може на дуже време да буде смештен у установу затвореног типа

- Отац дечака убице, познати радиолог, приведен је након масакра и њему је на захтев тужилаштва одређен притвор до 30 дана

- Дечак-убица потиче из веома угледне породице, отац му је познати радиолог, а мајка научни радник, професорка микробиологије

- Тринаестогодишњак је био одличан ђак, али је било и оних који су му се подсмевали и звали га штребером, због чега је променио одељење

- Дечак-убица је био под притиском претерано амбициозних родитеља који су га уписали у музичку школу, на часове глуме, језика, али и разне спортове

- Када га је 2021. ударио други дечак, ван школе, у Тиршовој му је урађена психолошка евалуација и оцењен је као изузетно паметан

Сестра кључни сведок?

Током једномесечне истраге до сада су саслушани отац дечака, који се налази у притвору, мајка која је полицији дала и највише информација, дадиља која је дечака-убицу и његову сестру (10) годинама чувала и са њима проводила чак и више времена него родтељи, те на крају психолог и педагог ОШ "Владислав Рибникар".

Ипак, последњих дана све се чешће спомиње сестра дечака-убице која би могла да буде кључни сведок за разумевање свега што се десило. Наиме, треба подсетити да су њих двоје делили собу, да је највише времена проводио са њом, али и да је дан пре стравичног злочина био са њом код бабе и деде, да би се у вечерњим сатима вратили у породични дом. дечак-убица се налази у изолацији на клиници.