Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОТАЦ ДЕЧАКА-УБИЦЕ ОСТАЈЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Огласио се суд, ево до кад га сигурно неће пустити

29.07.2023. 14:08
Foto: Srbijadanas,toutube printscreen ординација,drustvene mreze,printscreen nepsido
Фото: Србијаданас,тоутубе printscreen ординација,друствене мрезе,принтсцреен непсидо / Извор: Фото: Србијаданас,тоутубе printscreen ординација,друствене мрезе,принтсцреен непсидо

Притвор продужен због основане сумње да је отац обучавао сина да пуца, да га је водио у стрељану, као и да оружје није држао прописно обезбеђено

Решењем Апелационог суда продужен је притвор оцу дечака-убице, за још 3 месеца, до 30. октобра ове године. Како је саопштио овај суд, притвор је продужен због основане сумње да је отац обучавао сина да пуца, да га је водио у стрељану, као и да оружје није држао прописно обезбеђено.

ДОНЕТА НОВА ОДЛУКА О ОЦУ ДЕЧАКА УБИЦЕ: Ево шта се дешава

ДОНЕТА НОВА ОДЛУКА О ОЦУ ДЕЧАКА УБИЦЕ: Ево шта се дешава

"ВАЖНО ЈЕ!" Потресно писмо Драгана Кобиљског: Наша деца су ликвидирана са јасном намером, ништа није случајно!

"ВАЖНО ЈЕ!" Потресно писмо Драгана Кобиљског: Наша деца су ликвидирана са јасном намером, ништа није случајно!

ИЗРЕЧЕНЕ ПРВЕ КАЗНЕ ПОСЛЕ МАСАКРА У РИБНИКАРУ: Откривено ко је све кажњен и на који начин

ИЗРЕЧЕНЕ ПРВЕ КАЗНЕ ПОСЛЕ МАСАКРА У РИБНИКАРУ: Откривено ко је све кажњен и на који начин

Приликом разматрања предлога Вишег јавног тужиоца у Београду да се према оцу дечака-убице, продужи притвор Апелациони суд је имао у виду чињеницу да из списа предмета и свих до сада прикупљених доказа који се налазе у списима произлази постојање основане сумње да је окривљени извршио кривично дело тешка дела против опште сигурности.

Учио га да користи оружје

Како је саопштио Апелациони суд, имајући у виду све околности кривичног дела која се односе на постојање основане сумње - да је окривљени у дужем временском периоду обучавао свог малолетног сина да рукује ватреним оружјем, муницијом и да вежба гађање мета из ватреног оружја, да му је ради обуке у руковању оружјем у више наврата и давао ватрено оружје и муницију на послугу и да истовремено у стану, у ком живи са малолетним сином, није савесно чувао ватрено оружје и муницију на начин да не дође у посед неовлашћеног лица, тј. његовог малолетног сина и не угрози безбедност људи и објекат.

Како се даље наводи, те да је тим опште опасним радњама изазвао опасност за живот и тело људи, услед чега је његов малолетни син у њиховом стану лако дошао у посед ватреног оружја и понео га са собом у основну школу коју је похађао, у којој је пуцањем из тог ватреног оружја, управо захваљујући претходној обуци у руковању и гађању из ватреног оружја, лишио живота девет лица и тешко телесно повредио седам лица, од чега је четрнаесторо деце узраста између једанаест и четрнаест година.

У стану пронађено више комада муниције и оружја

Такође, узимајући у обзир и околности да је у стану окривљеног пронађено више комада оружја и велика количина муниције, а посебно ценећи тежину последица овог кривичног дела и његову друштвену опасност то, по налажењу Апелационог суда, све наведене околности у својој међусобној повезаности, представљају особите околности које указују на то да ће окривљени у кратком временском периоду поновити кривично дело, уколико се нађе на слободи.

Надаље, према оцу стоје и законски разлози за притвор јер су начин извршења и тежина последица кривичног дела довели до узнемирења јавности која може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка будући да је опште позната чињеница да постоји огромно интересовање јавности за исход овог поступка, те да су сви домаћи и страни медији извештавали о истом.

Апелациони суд је, такође, имао у виду и да истрага још увек није окончана, будући да је неопходно даље у току поступка прибавити налаз и мишљење вештака, те предузети евентуално друге радње за којима се укаже потреба током истраге ради расветљавања свих околности наведеног кривичног дела.

Дечак убица сведочио у поступку против оца

Подсетимо, дечак-убица је 18. јула давао исказ у својству сведока у кривичном поступку против његовог оца.

Његово испитивање је трајало четири сата, а одговарао је на питања тужиоца, адвоката оца, као и адвоката родитеља убијене деце, у вези оружја које припада његовом оцу, а којим је у ОШ "Владислав Рибникар" убио осам девојчица, једног дечака и чувара школе.

Такође, дечак-убица је одговарао и на питања о томе због чега је починио масакр.

- Изјавио је да се каје. Није желео да види слике другова које је убио и у објашњењу је рекао да му је непријатно - казао је извор.

Дечак убица је утврдио да му "није било лако да дође до оружја". Сеф с пиштољем је био постављен веома високо, скоро при плафону, а морао је да сазна и шифру за откључавање.

- Кад га је тата откључавао видео сам да је шифра 637 - објаснио је дечак-убица како је дошао до оружја.

Дечак убица је у исказу потврдио да његов отац воли оружје и да га је водио у стрељану. Ипак, рекао је да му први контакт с оружјем није омогућио отац, већ инструктор у стрељани. Описао га је као мршавог, седог, кратке косе и средњих година. Обучавао га је на пиштољу "глок", а повремено је било и других инструктора чија имена ни не зна.