Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТАЦ И СИН ЗАЈЕДНО ПОЧИНИЛИ НЕЗАПАМЋЕН ЗЛОЧИН?! Нови шокантни детаљи убиства породице Ђокић

08.04.2022. 22:36
Пише:
Србија Данас/Блиц
Porodica Đokić
Породица Ђокић / Извор: Фото: Приватна Архива/Профимедиа/Принтсцреен/Горан Ђокић

Подизање оптужнице против Стефана Џонића због сумње да је оцу Горану Џонићу из Моравца помогао у тешком убиству Горана Ђокића (57), његове супруге Гордане (56) и ћерке Лидије (26) из Алексинца, изненадило је велики део јавности с обзиром да докази прикупљени у истрази директно са злочином повезују само његовог оца.

Стефан се, осим кривичног дела помагања у тешком убиству, сумњичи и за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, а незаконито поседовање оружја и муниције ставља се на терет и његовом оцу Горану.

Оптужница још није потврђена, јер је дан након подизања и прослеђивања на потврђивање, Виши суд вратио натраг тужилаштву уз налог да у њој отклони формалне недостатке, али је обојици за још месец дана продужен притвор.

Постоји ли копча Стефана Џонића са злочином?

Према до сада познатим налазима из истраге, ништа од нађених доказа директно не доводи у везу са злочином Стефана, ни као извршиоца, ни као помагача. Индиректно, могу се очигледно поставити релације које га сумњиче за помагање у најтежем кривичном делу. Наиме, Стефана Џонића, професионалног војника, дирекно је његов отац уплео у целу причу сакривши највећи део од око 43.000 евра, узетих након убиства од Ђокића, у воћњаку иза његове куће у Моравцу, а мањи део у усисивачу у кући. Стефан у ноћи убиства породице Ђокић између 26. и 27. септембра 2021. године није био код куће већ на терену у војној бази код Медвеђе, а његов алиби је чврст и потврдило га је пет његових колега. Стефан Џонић је у првом кругу истраге, прошао и полиграфско испитивање.

Сенку сумње на њега бацио је сам Горан Џонић који је на питање да ли су његови синови способни да почине такав злочин, одговорио са: "можда и јесу". На врећама са новцем, које су биле плитко закопане у воћњаку иза Стефанове куће, нађен је ДНК Горана Џонића, па је због чињенице да је код блиских сродника и налаз ДНК доста сличан на почетку истраге постојала одређена сенка сумње. Али, у досадашњем току истраге ништа није указало да се ради о Стефановом биолошком трагу, нити о трагу другог сина Милана Џонића, који је већ пуштен из притвора јер га ништа ни на који начин не доводи у везу са убиством.

Пронађени меци од пиштоља другог калибра

Током истраге су пронађени су меци па је могуће да је непотврђеном оптужницом, Стефан Џонић доведен у везу са њима, што би могло да објасни изнету сумњу за кривично дело недозвољене производње, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја. Јавности, међутим, још није познато шта је то што Џонићевог сина директно повезује са ликвидацијом својих рођака, породице Ђокић.

Колико је до сада познато пронађени меци нису од пиштоља којим је почињено убиство. С тога остаје да се види како ће Виши суд ценити оптужни акт.

"Врућ кромпир" у рукама суда

Случај убиства породице Ђокић је претходних месеци био у жижи српске јавности, па је могуће да тужилаштво не жели да само донесе одлуку да одустане од истраге против Стефана Џонића, јер су докази против њега на "стакленим ногама", већ да ту одлуку као "врућ кромпир" оставља у рукама суда. Уколико се деси да оптужница прође прво испитивање и буде потврђена и у делу који се односи на Стефана Џонића, ова одлука прелази на судско веће које ће водити поступак.

Хронологија злочина

Горан Ђокић (57), његова супруга Гордана (56) и ћерка Лидија (26) из Алексинца убијени су 27. септембра прошле године након што су из Моравца кренули за Алексинац. Њихова угљенисана тела пронађена су 2. октобра у атару Моравца, а спаљени аутомобил "фолкасваген пасат" недалеко од 12 километара удаљене Тешице.

Због сумње да су починили тешко убиство крајем октобра прво је ухапшен Ђокићев брат од тетке, пензионисани ватрогасац Горан Џонић, а потом и двојица његових синова Милан и Стефан, као и браћа Костадин и Александар Милошевић, познати као браћа Јојке. Из притвора су до сада пуштена браћа Милошевић, које је Џонић означио као организаторе злочина, а једног од њих и као извршиоца злочина, као и Милан Џонић, први син Горана Џонића, јер их ни графолошко вештачење ни други докази прикупљени у истрази не повезују са злочином.

Докази против Горана Џонића

Сви докази за сада са злочином су повезивали само Горана Џонића. Његов ДНК је на новцу и врећи са парама, као и на пиштољу који је нађен сакривен након што је он испричао полицији где се налази а за који је вештачењем утврђено да је из њега убијена породица Ђокић. Сигурносне камере у Тешици снимиле су "пасат" Ђокића како са земљаног пута долази из правца Моравца у два часа иза поноћи, и Џонићев жути скутер како се враћа два часа касније истим путем. Снимљен је како сипа гориво у канту на дан нестанка Ђокића, а истог дана је био и у Тешици крај места где је касније нађен запаљен пасат... Један младић посведочио је да је 26. септембра око 15 часова довезао Џонића из Тешице јер је наводно код мајстора оставио мотор али је провером је утврђено да је мотор био на поправци још у августу па се сумња да га је Џонић довезао на место где ће запалити пасат како би се њиме вратио кући. Металостругар из Моравца је посведочио да је Џонићу помогао да направи навој за метални део за који се испоставило да је пригушивач, а две недеље након злочина напрасно је рођаку вратио дуг од 10.000 евра. И плац на којем се налази Стефанова кућа, а на којем је пронађен закопан новац, налази се у власништву Горана Џонића.