Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТКРИВЕН БЕЛИВУКОВ МАФИЈАШКИ ТРЕЗОР! У стану на Новом Београду Веља Невоља чувао баснословни износ, овако је крио порекло новца

21.05.2021. 22:44
Пише:
Србија Данас/Информер
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Како се сумња, Беливук је биткоинима плаћао дрогу нарко-картелима из Јужне Америке!

Полиција је прошле недеље на Новом Београду открила нови "штек" стан клана Вељка Беливука, званог Веља Невоља, у коме је пронађена компјутерска опрема и флеш-меморије (УСБ) са чак десет милиона долара у биткоинима! Такође, у овом стану је нађено и око 100.000 евра у кешу!

АКЦИЈА: Грчки хотели 5* - ГРАТИС смештај за двоје деце!

АКЦИЈА: Грчки хотели 5* - ГРАТИС смештај за двоје деце!

ДРУГИ ПРСТЕН БЕЛИВУКОВЕ ЕКИПЕ: Откривена улога ухапшених Невољиних "чистача", добијали телефоном инструкције од Марка Месара!

ДРУГИ ПРСТЕН БЕЛИВУКОВЕ ЕКИПЕ: Откривена улога ухапшених Невољиних "чистача", добијали телефоном инструкције од Марка Месара!

ОГЛАСИО СЕ ДИРЕКТОР РК ПАРТИЗАНА - ПОТВРДИО И РЕШИО СВЕ СУМЊЕ: Члан Вељине банде ухапшен у дворани клуба (ВИДЕО)

ОГЛАСИО СЕ ДИРЕКТОР РК ПАРТИЗАНА - ПОТВРДИО И РЕШИО СВЕ СУМЊЕ: Члан Вељине банде ухапшен у дворани клуба (ВИДЕО)

Стан је био обезбеђен блиндираним вратима и прозорима, са најсавременијим алармним системом, и практично је служио као мафијашки трезор! Како се сумња, Беливук је биткоинима плаћао дрогу нарко-картелима из Јужне Америке!

Сведок сарадник

Добро упућен извор открива да је полиција сазнала за овај "блиндирани стан" тако што им је то открио један од ухапшених Беливукових "војника", који жели да добије статус сведока сарадника.

- Тај сведок је открио још неколико "штек" станова и кућа, махом у Београду, које је користио Беливук за скривање новца, оружја и у сличне сврхе. Један од тих станова је Беливуку практично служио као лични трезор - објашњава извор, и додаје:

Чуме са Вељом Невољом и Месаром

Контроверзни Сурчинац Љубиша Буха Чуме усликан је у јануару прошле године у једном београдском хотелу како седи заједно са Вељком Беливуком и Марком Миљковићем Месаром

Засад није познато одакле се они знају и шта је био повод њиховог састанка, али на фотографији се види да је Миљковићу било забавно јер се смејао нечему што му је Чуме причао. Беливук на слици носи качкет и гледа у под.

- Врата стана била су блиндирана и обезбеђена са неколико најсавременијих брава, а на прозорима су имала непробојна панцирна стакла. Цео стан је био покривен модерним алармним системом. У стану је нађена најсавременија компјутерска опрема, са више комада различитих врста такозване екстерне меморије. Све је послато на вештачење, где је откривено да је на флеш-меморијама и на хард дисковима заправо богатство у биткоинима. Према првим проценама, откривено је биткоина у вредности од десет милиона долара! Осим компјутерске опреме, у стану је нађено и око 100.000 евра у кешу.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Иначе, криптовалута, попут биткоина, је електронски новац који није под надзором ниједне централне банке. Док класичне банке знају практично све о својим клијентима - кредитну историју, адресе, телефонске бројеве, потрошачке навике, са биткоинима је другачије, јер купац криптовалута не мора оставити ниједну личну информацију.

Стручни саговорници објашњавају да је то кључни разлог што су и нарко-картели последњих година почели да тргују дрогом користећи криптовалуте.

- У међународном шверцу дроге није проблем само то да се она превезе преко океана, из Јужне Америке до Европе. Још већи проблем представља и да се прошверцују огромне количине кеша. Из тог разлога је и Вељко Беливук, како је показала истрага, заједно са сарадницима из "кавачког клана" велики део богатства стеченог криминалом пребацио у биткоине. Њиме су плаћали кокаин јужноамеричким нарко-картелима, а та роба је после продавана широм Европе - каже саговорник.

ИТ стручњак, који није желео да му се објави име, објаснио је да се криптовалуте купују преко посебних берзи на интернету.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Стефановић: Ефектно разбијена банда

Ненад Стефановић, председник Удружења судија и тужилаца, похвалио је напоре безбедносних служби и тужилаштва у разбијању клана Беливук - Миљковић.

- Све то указује на високу професионалност припадника МУП, БИА и Тужилаштва за организовани криминал, који су ефектно разбили ову криминалну групу. Скоро свакодневно се, у континуитету, откривају нове "штек" просторије, оружје и огромне количине новца - казао је Стефановић.

- Приликом куповине биткоина отвори се посебан виртуелни новчаник, коме приступате помоћу шифре која је позната само вама. Ако пожелите касније да продате биткоин, опет га понудите на тржиште преко интернет берзе и замените за новац, врло брзо и лако - казао је саговорник.

Према његовим речима, управо због могућности да се сакрије идентитет купаца и продаваца криптовалута, овакве трансакције се често користе за разне нелегалне послове.

- Неки људи једноставно не желе да њихове финансије буду праћене, док други користе криптовалуте кад уцењују неког, али и да би, на пример, финансирали терористичке активности или да би купили дрогу и оружје - рекао је овај стручњак.

Још су у притвору

Вељко Беливук, његов заменик Марко Миљковић Месар и 20 њихових "војника" ухапшени су 4. фебруара и од тад су у притвору. Они су под плаштом Партизанове навијачке групе "Принципи" убијали, рекетирали, продавали огромне количине дроге и били су практично испостава "кавачког клана" у Србији.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У фебруару је, након ове акције хапшења, претресено више локација које је користила ова банда, међу којима су просторије на стадиону Партизана, али и кућа у Ритопеку, која је служила као "кланица", где су жртве мучене, убијане и млевене у машини за млевење меса. Тих дана је у неколико станова пронађено само око 80.000 евра, што је минорна цифра за Беливука, јер се знало да криминалним пословима "обрће" на силне милиона евра.

Финансијска истрага овог клана је у току и очекује се да се открију и заплене и све некретнине широм Србије, које је Беливук са сарадницима отео или купио од "прљавог" новца.