Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИСПРАВКА: Мотив напада у школи на Врачару није утврђен и још увек се испитују околности под којима се десио

07.05.2023. 15:51
Пише:
Танјуг
Kosta
Коста / Извор: Фото: Printscreen

Чињенично стање је да званичне потврде мотива напада још увек нема и његове околности се још увек утврђују, тако да је погрешно наводити и спекулисати са потенцијалним мотивима јер званичних потврда још увек нема.

Анализом портала raskrinkavanje.ba утврђено је да садржај на нашем сајту Србија Данас везан за наводни мотив масакра у школи на Врачару представља кликбејт и манипулисање чињеницама.

Првобитан наслов нашег чланка "ОТКРИВЕН МОТИВ МАСАКРА НА ВРАЧАРУ?! Шок сазнања круже Србијом: "Прича се да је баш то разлог" погрешно наводи читаоце да је утврђен мотив злочина, а заправо је базиран на изјави саговорнице и представља само њену опсервацију, а не откривен мотив злочина, јер званичне потврде мотива овог стравичног злочина нема и још увек се утврђују све околности под којима се напад догодио.

УТВЂЕНЕ ЧИНЕЈНИЦЕ:

Чињенично стање је да званичне потврде мотива напада још увек нема и његове околности се још увек утврђују, тако да је погрешно наводити и спекулисати са потенцијалним мотивима јер званичних потврда још увек нема. 

Како је наведено у чланку Euronewsa 6.5.2023. године, дечак је смештен на Клинику за неурологију и психијатрију за децу и омладину, где је на медицинском посматрању. Психијатар проф. др. Милутин Ненадовић за Euronews је објаснио опсежност и дуготрајност правног процеса који предстоји:

- Сада је на чување и под надзором у установи затвореног типа. Биће вештачен, праћен. То су развојни поремећаји, због тога се дете мора добро сагледати, подвргнути неуропсихолошким тестовима. Први кораци су на тужилаштву и праву, па тек онда на медицини - каже за Euronews Србија проф. Ненадовић и додаје да се не очекује да ће то бити завршено за неколико дана, већ да је то дуг процес.

- Преурањено је било шта говорити са аспекта судске медицине. То је шокантна ситуација, непозната на нашем простору. Сада предстоји вештачење, када за то буду стечени правни услови - навео је он.

Портал Србија Данас се извињава својим читаоцима јер је изјаву која представља опсервацију и мишљење представио као мотив напада на Врачару, иако званичне потврде мотива нема, па је наш садржај апропо тога у наведеној анализи оцењен као кликбејт и манипулисање чињеницама.

Наслов чланка је измењен, а текст модификован и допуњен у складу са анализом тако да у потпуности одговара утврђеним чињеницама које се наводе у анализи.

 

Стравичан злочин који се догодио у школи "Владислав Рибникар" на Врачару незапамћен је на овим просторима. Према доступним информацијама малолетни ученик је усмртио девет особа у школи, а још једно лице је преминуло од последица рањавања из ватреног оружја.

Мотив и околности напада се још увек утврђују, тако да свака тврдња о наводно мотиву у "Рибникару" представља личне опсервације појединаца и мишљења која нису потврђена јер званични извори нису дали овакве информације.

Члан Савета родитеља у Основној школи "Владислав Рибникар" Мина Зиројевић изјавила је да се на седницама Савета родитеља никада није причало о малолетном ученику, који је у среду убио осморо ђака и радника обезбеђења у овој школи.

"ПЛАШИ СЕ ЗА СИГУРНОСТ ЋЕРКЕ И ЊЕ САМЕ" Мајка ученика убице сели се из Београда? Познато где се тренутно налазе

"ПЛАШИ СЕ ЗА СИГУРНОСТ ЋЕРКЕ И ЊЕ САМЕ" Мајка ученика убице сели се из Београда? Познато где се тренутно налазе

РАДНИК ОБЕЗБЕЂЕЊА ШКОЛЕ НА ВРАЧАРУ ОДМАХ СВЕ ПРИМЕТИО! Ево како је кренуо крвави пир - Драган покушао да заустави нападача ?

РАДНИК ОБЕЗБЕЂЕЊА ШКОЛЕ НА ВРАЧАРУ ОДМАХ СВЕ ПРИМЕТИО! Ево како је кренуо крвави пир - Драган покушао да заустави нападача ?

СТРУЧЊАК РАЗЈАСНИО ТРИ КЉУЧНА ДЕТАЉА У КОСТИНОМ ПРОФИЛУ: Ево у каквом је односу масовни убица био са осталом децом

СТРУЧЊАК РАЗЈАСНИО ТРИ КЉУЧНА ДЕТАЉА У КОСТИНОМ ПРОФИЛУ: Ево у каквом је односу масовни убица био са осталом децом

Навела је да према ономе што је могла да чује од ђака који су познавали дечака да је његово понашање било такво да ништа није указивало да се може десити трагедија, али да је примећено да је био компетитиван те се некада помало свађао са децом која су можда била боља од њега на неком часу.

- Сада се прича да је баш то разлог и да га нико није малтретирао из те смене - рекла је Зиројевић наводећи своје виђење и преносећи оно о чему се "прича" а што не може бити представљно као званична информација о злочину.

Истакла је да су деца из ове школе сада у страху, да брину у каквом су стању повређени ученици и да је за њих заправо судар са реалношћу био када су се појавиле умрлице њихових другова и другарица.

- Они су их делили међу собом, желели су да иду на сахрану, неки родитељи су то дали, већина није. Не знам како ће даље, нека деца су видела, крв, нека некога ко је пао - навела је Зиројевић.

Све вести о незапамћеној трагедији у Београду прочитајте ОВДЕ.