Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОВАЈ ХОЋЕ ДА МЕ УКЛОНИ, МОРАЋЕМО МИ..." Ово је била кап која је прелила чашу - да ли је Сколе организовао убиство Аркана?

19.12.2021. 18:38
Пише:
Србија Данас/Курир
Zoran Uskoković Skole
Зоран Ускоковић Сколе / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RUDAR 7

Зоран Ускоковић Сколе прочуо се под окриљем "вождовачког клана", у време кад су га предводили Гишка и Сименда.

Зоран Ускоковић Сколе, који се годинама помињао као један од организатора убиства Жељка Ражнатовића Аркана у хотелу "Интерконтинентал", са покојним командантом Српске добровољачке гарде годинама је био у добрим и пословним односима.

У последњем интервјуу који је дао аутору књиге "Видимо се у читуљи", Сколе је потврдио да је после ликвидације позвао удовицу Светлану Цецу Ражнатовић и изјавио јој саучешће.

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА У БЕЛОЈ ЦРКВИ! Повређено ДВОЈЕ ДЕЦЕ, возач у критичном стању

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА У БЕЛОЈ ЦРКВИ! Повређено ДВОЈЕ ДЕЦЕ, возач у критичном стању

ОТКРИВЕНА ЏОНИЋЕВА ДУГО ЧУВАНА ТАЈНА! Мештани тврде: Похлепа га је упропастила, месецима је ковао паклени план

ОТКРИВЕНА ЏОНИЋЕВА ДУГО ЧУВАНА ТАЈНА! Мештани тврде: Похлепа га је упропастила, месецима је ковао паклени план

Трагичан крај потраге у Црној Гори: Тело несталог Србина пронађено на стенама

Трагичан крај потраге у Црној Гори: Тело несталог Србина пронађено на стенама

Иако је тврдио да је с Арканом био у добрим односима, један Сколетов познаник је у истој књизи испричао да је заправо сукоб Сколета и Аркана почео много пре убиства. Сколе је, према овој причи, био убеђен да ће га Аркан ликвидирати.

Позајмица постала дуг

- Аркан је једном приликом замолио Сколета, с којим је у то време имао коректне односе, да му позајми 80.000 немачких марака. Новац му је, наводно, био потребан за обавезе према припадницима Српске добровољачке гарде. Сколе му је без речи позајмио новац, а никакав разговор о року његовог враћања нису водили. Прошло је неколико месеци када је Сколе напоменуо Аркану да би било згодно да му врати позајмицу. Аркан му је ноншалантно одговорио: "Ма пусти, то је твоја донација за гарду." Сколе, међутим, није био човек који олако прелази преко увреда и евидентног показивања да га друга страна не уважава и сматра мање вредним. Поменута "несугласица" била је тек увертира у неупоредиво значајнији сукоб - испричао је у књизи један од пријатеља Зорана Ускоковића Сколета.

Далеко већи сукоб, који је као "кап која је прелила чашу" поменуо и Драган Николић Гаги, био је трансфер фудбалера Николе Лазетића.

Arkan
Аркан / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/pro патриа

- Када је Аркан одлучио да купи Фудбалски клуб Обилић, свима је било јасно да му амбиције не задовољавају тада реалне могућности клуба. За рекордно време Обилић се пласирао у елитно фудбалско такмичење и одмах освојио шампионат Србије - рекао је Николић.

Довучен

Трансфери фудбалера, према речима познавалаца прилика, у том периоду обављали су се мимо било каквих финансијских контрола, а истоветно се догађало и приликом продаје играча у иностране клубове. Дефинитиван разлаз између Аркана и Сколета настао је управо због фудбалера. Све се закувало око Николе Лазетића, ког су Сколе и његови пријатељи с тренинга у новосадској Војводини довукли у Београд да одмах потпише уговор с Арканом и Обилићем. Лазетићев каснији одлазак у иностранство наводно је био вредан бар десетак милиона марака, али се том новцу и поузданој висини трансфера није ушло у траг. Како било, Ускоковић и Ражнатовић се нису разумели око процента полагања права на новчану наплату. Сколетови познаници кажу да је тврдио како су у послу око Лазетића пола-пола, али је Аркан очигледно мислио да Сколету припада само приход од "техничког ангажмана" приликом довођења фудбалера у Обилић.

Последњи сусрет

- Приликом њиховог последњег сусрета, Аркан је већ показивао извесну нетрпељивост. Једноставно је питао Сколета: "Да ли си задовољан милионом?" Сколе је одговорио да јесте. Брзо су се растали. Чим су крочили напоље, Сколе се окренуо ка пријатељу с којим је дошао на састанак и рекао: "Овај хоће да ме уклони. Мораћемо ми..." Не знам како је то схватио, али је са састанка изашао убеђен да Аркан жели да га убије - описује Сколетов пријатељ из тог времена.

Подсетимо, Драган Николић Гаги открио је за медије да је ликвидацију Аркана из Немачке телефоном, 17. јануара 2000. наводио управо Сколе, док је Бранко Јевтовић Јорга био у хотелу пре него што је Добросав Гаврић ушао и пуцао.

Сколе је убијен 27. априла 2000. године, три и по месеца после Аркана. Главе су му дошли припадници земунског клана који су га изрешетали, заједно са његовим телохранитељем, полицајцем Милошем Стевановићем.

Две недеље пре убиства

Сколетов пријатељ присетио се и разговора који је водио с Ускоковићем три недеље пре убиства. С њима је тада седео и полицајац који је касније пуцао у Аркана Добросав Гаврић.

- Поздравили смо се и Сколе је сео за мој сто. Изненада је упитао: "Шта мислиш, колико ће Аркан овако да живи?" Био сам збуњен. Одговорио сам: "Ако овако настави, можда неће дуго, или бар не на слободи." Сколе се на то насмејао и рекао: "Живеће тај хиљаду година." То је било све. Тад ми је то деловало као веома чудан разговор - испричао је Сколетов пријатељ.

}