Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈАВИО ДИРЕКТОРУ ЗАТВОРА ДА ЈЕ ПОБЕГАО?! Ови Срби су побегли из НАЈСТРОЖИХ самица по Европи, а њихове приче су КАО ИЗ ФИЛМА!

01.04.2019. 00:26
Пише:
Србија Данас/Блиц
Policijsko vozilo, Beč, Austrija
Полицијско возило, Беч, Аустрија / Извор: Профимедиа

Бежали из најстрожих европских затвора

Немац српског порекла Даниел Војновић побегао је из притвора у Немачкој приликом посете својим родитељима у њиховој породичној кући. Потрага за њим се проширила на целу Европу јер се сматра изузетно опасним и неурачунљивим. Ипак, то није први пут да неко од наших земљака утекне из неког од светских затвора, а приче многих од њих одговарају холивудским сценаријима.

Даниел Војновић (31) први пут је доведен код својих родитеља без лисица, а по свему судећи, прилику је искористио чим је могао. Он се, наиме, најпре закључао у једну од соба, а потом побегао кроз прозор. Сео је у аутомобил својих родитеља и одвезао се у непознатом правцу, а чак ни полицајци који су били са њим у пратњи нису успели да га стигну.

Daniel Vojnović
Даниел Војновић / Извор: Фото: Полизеи Биелефелд

Иако је његово хапшење узбуркало евопску јавност, посебно ако се узме у обзир да се ради о особи која се сматра неурачунљивом, неки од његових претходника земљака имали су далеко невероватније приче.

Србин и Босанац побегли из словеначког затвора

Спректакуларно бекство из затвора у Копру које су извели Србин Дамњан Митровић (40) и Босанац Драган Милосављевић (41) шокирало је јавност. Њих двојица су, наиме, свој бег планирали три месеца. 

Око 3.30 у ноћи између 29. и 30. децембра Дамјан и његов цимер су успели да савију решетке на прозору ћелије и изађу кроз њих.

- Низ чаршав смо се спустили у двориште. Ту смо нашли контејнере, ставили их један на други, а душек који смо пронашли прислонили смо уз жицу која је оштра као жилет. То смо урадили да се не бисмо посекли. Прво сам се попео ја, а онда сам помоћу чаршава подигао и цимера. Попели смо се на стражарску кућицу, а са ње се спустили на улицу низ те чаршаве. Исекао сам руке на жицу, повредио кук, а мој друг ногу, јер нисмо вешто пали. Бежали смо кроз канале, заваравали смо трагове. Након километара смо се раздвојили и знам да је и цимер побегао и да је са својом породицом - испричао је Митровић.

ЗЛАТНИ САТОВИ, БРЗА КОЛА и ОРУЖЈЕ! Ови Срби су били СТРАХ и ТРЕПЕТ Европе, а ево како су се ОБОГАТИЛИ (ФОТО/ВИДЕО)

ЗЛАТНИ САТОВИ, БРЗА КОЛА и ОРУЖЈЕ! Ови Срби су били СТРАХ и ТРЕПЕТ Европе, а ево како су се ОБОГАТИЛИ (ФОТО/ВИДЕО)

ДРАМА У БЕОГРАДУ: Бачена бомба на кућу бивше жене Ранка Чешића

ДРАМА У БЕОГРАДУ: Бачена бомба на кућу бивше жене Ранка Чешића

У полицијској акцији уклоњена ОПАСНА ДРОГА СА УЛИЦЕ - Београђанин ухапшен са неколико килограма забрањене супстанце! (ФОТО/ВИДЕО)

У полицијској акцији уклоњена ОПАСНА ДРОГА СА УЛИЦЕ - Београђанин ухапшен са неколико килограма забрањене супстанце! (ФОТО/ВИДЕО)

Како му је било важно да дође до италијанске границе, замолио је једну старију госпођу да му позајми телефон по изговором да му је аутомобил у квару и да мора да позове мајстора. Заправо је назвао супругу и рекао јој да нађе ко ће га покупити у Трсту, јер словеначка полиција у кругу од 30 километара има право да улази у Италију.

Таксиста га је за 10 евра одвезао до Трста и Митровић је био "на сигурном".

Након тога, страхујући да би неко од затворских стражара могао да буде у проблему због њиховог бега, Митровић је позвао директора затвора.

- Мислили су да зовем да би их "за*ебавао", ал сам звао да му објасним како смо побегли, да не помисли да је крив неко од стражара. Причали смо скоро пола сата и чудио се човек како смо успели да побегнемо из једног од најстрожих затвора у Словенији, а још смо први који смо успели - испричао је он.

Митровић је објаснио да је из затвора у Копру побегао јер није желео да буде испоручен Србији за дело за које је у Италији, како тврди, ослобођен.

- Покушавао сам да дођем у Србију и појавим се на суду, али они нису желели да прихвате јемство, тражили су притвор за мене, а то нисам желео - казао је Митровић.

Исценирао тучу па побегао из аустријског затвора

Србин (43) чији идентитет аустријске власти нису откривале, побегао је у фебруару прошле године из затворске болнице у Шердингу. Србин је био у притвору након што је осуђен због преваре и требало је да "одлежи" до децембра 2019.

Он је најпре због повреда у тучи коју је исценирао био пребачен у болницу у Шредингу, где га је посетила породица приликом чега је син успео да му дотури мобилни телефон. Тим телефоном Србин је договорио детаље бекства.

Дан касније, у послеподневним часовима почео је да повраћа због чега је чувар отворио прозор у соби. Затвореник је то искористио па је сколио на грејна тела која су се налазила испод прозора а потом скочио са другог спрата болнице.

Доле га је у колима чекао син који га је одвезао у непознатом правцу. Само 20 километара одместа бекства полиција је зауставила аутомобил којим је управљао његов син, али у њему није било одбеглог затвореника. Испоставило се да је осуђеник побегао.

Против сина је поднета пријава за пружање помоћи при бекству, а затвореници са којима се потукао у ћелији касније су испричали да је Србин буквално сам себи наносио повреде како би завршио у болници.

"Пинк пантер" побегао из затвора у Швајцарској

Још једна филмска прича која звучи као почетак вица, догодила се у Швајцарској 2013. године. На издржавању затворске казне била је група која се састојала од једног Француза, два Албанца и једним Србином. Њих четворица су бег из затвора извели за само пет минута.

Наиме, оптуженици су се тог дана око 10.20 налазили у дворишту завора Буа-Мерме у предграђу Лозане са још тридесетак завореника када су се три маскирана саучесника мердевинама попела на зид ограде и у двориште убацила торбу са оружјем и другим предметима.

Бегунци су зграбили оружје из торбе, претећи да ће њиме повредити друге затворенике и чуваре, али и спреј којим су попрскали чуваре. Клештима која су се такође налазила у торби направили су рупу у огради која их раздваја од зида.

УХАПШЕН МУШКАРАЦ У ПОЖЕГИ: Крио СПИД у "голфу"

УХАПШЕН МУШКАРАЦ У ПОЖЕГИ: Крио СПИД у "голфу"

ПРЕСУЂЕНО ТРОВАЧИЦИ ИЗ КОЛАРА! Сипала отров у кафу колегама, а неће РОБИЈАТИ НИ ДАНА!

ПРЕСУЂЕНО ТРОВАЧИЦИ ИЗ КОЛАРА! Сипала отров у кафу колегама, а неће РОБИЈАТИ НИ ДАНА!

СВЕ О НОВОМ СРПСКОМ КРАЉУ КОКАИНА: Давор Т. је био "чист као суза", а мењао је презиме (ФОТО)

СВЕ О НОВОМ СРПСКОМ КРАЉУ КОКАИНА: Давор Т. је био "чист као суза", а мењао је презиме (ФОТО)

Затим су се мердевинама које су им дотурили саучесници попели на зид и са два возила побегли са лица места. Полиција је ову акцију окарактерисала као добро организовану, истичући да се све догодило за мање од пет минута.

Иначе, за Србина (45) полиција је потврдила да је један од припадника групе "Пинк Пантер", Француз (47) је иза решетака био због пљаче и кривичних дела која се односе на наркотике и оружје, један Албанац (34) због послова са дрогом а Босанац (31) и други Албанац (22), иначе са Косова, због крађе.

Бег у камиону за смеће

Пре две године у аустријском граду Клагенфурт један Србин (35) постао је вест број један управо због бега који је извао на несвакидашњи начин.

Како је био запослену затворској кухињи, свакодневно је у кесама износио смеће, а тог дана одлучио је да и сам ускочи у камион. Претпоставља се да се добро сакрио тако што је навукао кесу на главу, јер је возач камиона пре поласка порверио возило.

- Утврђено је да је камион напустио затворски круг у 10 и 20 часова и да се након тога упутио ка градској депонији. Нестанак тридесетпетогодишњака је примећен тек два сата касније, а сумња се да се он запутио ка Бечу где му живе рођаци - саопштила је тада полиција а пренели медији.

Медији су тада навели да се сматра ризичним затвореником премда до тог дана није правио већих проблема. Само је једном 2015. године направио један прекршај и то када се једном приликом није вратио са викенда.

Пролазници приметили да беже из затвора

Србин Иван Д. (32) и Хрват Марио С. (38) у друштву Албанца са Косова и једног Румуна, побегли су из затвора Хиртенберг у близини Беча и то кроз рупу на зиду коју су месецима пробијали.

Они су у тоалету перионице недељама кришом скидали монтажну таваницу, пробушили преградни зид, а затим се преко тавана провлачили до спољашњег зида. И ко зна када би њихов нестанак био примећен да их случајни пролазници нису приметили и одмах дојавили чуварима.

Иван Д. и Марио С., који су служили затворску казну од три, односно три и по године, као и њихова два ухапшена пријатеља, иза решетака су се нашли због бројних провала и трговине дрогом. Србин и Хрват су успели да побегну, док су остали ухапшени 20 минута након пријаве.