Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПЕРФИДНИ ТРИКОВИ ''МАЛЧАНСКОГ БЕРБЕРИНА'' На све начине покушавао да избегне робију - Сутра суд изриче пресуду!

04.01.2021. 20:41
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Ninoslav Jovanović
Нинослав Јовановић / Извор: Фото: Србија Данас/ФацебоокПринтсцреен/Нинослав Јовановић

Због отмице и злостављања дванаестогодишње девојчице из Сувог Дола код Ниша, Нинославу Јовановићу (47), познатијем као Малчански берберин, прети казна доживотног затвора

Током седам месеци дугог судског поступка, Јовановић је на све начине покушавао да избегне да му се суди по одредбама ''Tijaninog закона'' изменама Кривичног законика које су ступлиле на правну снагу 1. децембра 2019. године, покушавајући да одуговлачи суђење, а себе прикаже као неурачунљивог и психички оболелог, али му то није пошло за руком.

СУТРА ПРЕСУДА "МАЛЧАНСКОМ БЕРБЕРИНУ": Нинослав Јовановић поново иде иза решетака

СУТРА ПРЕСУДА "МАЛЧАНСКОМ БЕРБЕРИНУ": Нинослав Јовановић поново иде иза решетака

ПРАВДА КУЦА НА ВРАТА! Пресуда "малчанском берберину" у уторак

ПРАВДА КУЦА НА ВРАТА! Пресуда "малчанском берберину" у уторак

ЈОВАНОВИЋУ ПРЕТИ ДОЖИВОТНА РОБИЈА: Пресуда Малчанском берберину 5. јануара, а данас је тражио изузеће судија

ЈОВАНОВИЋУ ПРЕТИ ДОЖИВОТНА РОБИЈА: Пресуда Малчанском берберину 5. јануара, а данас је тражио изузеће судија

Сутра, тачно након годину дана од хапшења на малчанском гробљу, биће му саопштена пресуда судског већа.

Већ на првом рочишту "показао зубе"

Већ на припремном рочишту које је одржано 29. маја прошле године, Јовановић је “показао зубе” па је рочиште које је почело у 10 часова прекинуто је он лично поднео захтев за изузеће поступајућег заменика Вишег јавног тужиоца Мирјане Велимировић. Разлог због којег је тражио изузеће заменице Вишег јавног тужиоца, био је тај јер је наводно „сумњао у њену непристрасност“.

Претходно је отказао пуномоћје адвокату, па је захтев поднео сам. Но, намера манијака да одуговлачи поступак није успела јер је захтев одбијен као неоснован па је сат времена касније, суђење настављено.

Неурачунљивост као изговор

Рочиште заказано за 16. септембар, на којем је требало да први пут сведочи злостављана девојчица, било је одложено за 2. октобар због болести оптуженог. Сумња се основано да је и ово био маневар којим је превејани манијак желео да ескивира појављивање пред судом и суочавање са малолетном жртвом насиља, поготово јер је и наредно рочиште такође покушао да одложи користећи се истим здравственим изговором, али га је суд одбио па је суђење настављено.

Sudija
Судија / Извор: Профимедиа/илустрација

Током главног претреса покушавао је да умањи своју одговорност на све начине, као и да оспори тежину повреда које је нанео злостављаној девојчици. Два пута је предлагао да буде поново неуропсихијатријски вештачен, знајући да само тако, у случају неурачунљивости, може да буде упућен на лечење и чување у психијатријску установу, будући да му у супротном врло извесно прети казна доживотног затвора. Оба пута одбијени су захтеви да поново буде вештачен.

Нови круг захтева за изузеће судија и тужиоца

У понедељак 28. децембра, видевши да се суђење приближава крају, затражио је поново изузеће заменице Вишег јавног тужиоца Мирјане Велимировић, али овога пута и Вишег јавног тужиоца Борице Митић. Ту је успео да на два дана прекине судски поступак јер је о захтеву за изузећем Вишег јавног тужиоца морало да одлучи Апелационо тужилаштво.

Када су и ови захтеви одбијени, последњи покушај опструкције био је захтев за изузећем судије Тамаре Цветановић Савић, судија поротника и председника суда Драгане Живадиновић, што је поново све одбијено тако да ће му 5. јануара бити изречена пресуда.

Malčanski berberin
Малчански берберин / Извор: Србија Данас

Изрицање пресуде поклопило се са датумом када је пре годину дана, 5. јануара 2020. године ухапшен после 17 дана највеће потере коју је Србија видела, а која је мобилисала више од 800 стотина полицајаца, припадника снага безбедност и добровољаца и који су трагали за отетом девојчицом

С обзиром на су 1. децембра 2019.године ступиле на снагу измене Кривичног законика, Јовановићу се за недела која је починио може изрећи и казна доживотног затвора.

Суђење Јовановићу одржано је иза затворених врата због заштите интереса малолетнице, због чега није званично ни саопштавана квалификација кривичних дела која му се стављају на терет. Истрага против Јовановића је вођена због отмице и силовања детета.

Malčanski berberin
Малчански берберин / Извор: Србија Данас

Будући да су 1. децембра 2019. године ступиле на правну снагу измене Кривичног законика које регулишу област кривичних дела против полне слободе, Малчанском берберину прети казна од најмање 10 година затвора, а може се изрећи и казна доживотног затвора.