Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВИГОР МАЈИЋ ОТКРИО ИМЕ МАНИЈАКА ИЗ ПЕТНИЦЕ "Нисам веровао да може да буде особа која чини сексуално насиље"

28.06.2021. 14:30
Пише:
Србија Данас/Курир
Seksualno zlostavljanje
Сексуално злостављање / Извор: Профимедиа

Мајић је у емсији открио и пун идентитет уредника часописа "Петничке свеске" и први је у јавности рекао да се ради о Браниславу Савићу, коме су до тада медији наводили само иницијале.

Вигор Мајић, бивши директор Истраживачке станице "Петница", чије се сведочење жељно ишчекивало након огромног скандала у тој некада престижној институцији, признао је јуче да је још 2014. године имао пријаву против запосленог Б. С, којег је недавно више полазница оптужило за сексуално узнемиравање, али да није реаговао, јер га је познавао цео живот и мислио је да је у питању неки инцидент! Мајић је, како је навео, био "прилично слеп" и није био информисан шта то све може да значи.

УЖАС У РЕСНИКУ! Пожар у возу, људи не могу да изађу, хитна помоћ на лицу места

УЖАС У РЕСНИКУ! Пожар у возу, људи не могу да изађу, хитна помоћ на лицу места

УЖАСНЕ СЦЕНЕ: Саслушан насилник са Вождовца који је шутнуо девојку у груди, од силине ударца пала на асфалт

УЖАСНЕ СЦЕНЕ: Саслушан насилник са Вождовца који је шутнуо девојку у груди, од силине ударца пала на асфалт

ОГЛАСИЛИ СЕ СА БАЗЕНА У БЕОГРАДУ ГДЕ СЕ УТОПИО ДЕЧАК (9): Камере све снимиле, мајка била у свлачионици, одмах смо га реанимирали!

ОГЛАСИЛИ СЕ СА БАЗЕНА У БЕОГРАДУ ГДЕ СЕ УТОПИО ДЕЧАК (9): Камере све снимиле, мајка била у свлачионици, одмах смо га реанимирали!

Посебно је занимљиво и то да је Мајић у емсији која је емитована на Nova.rs открио и пун идентитет уредника часописа "Петничке свеске" и први је у јавности рекао да се ради о Браниславу Савићу, коме су до тада медији наводили само иницијале.

- Нисам се чуо са њим од када смо раскинули радни однос 2018. године. Нисам га ни видео, ни срео, нити сам имао са њим имао било какав разговор. Моје колеге су се исто жалиле да избегава контакт и комуникацију. Чуо сам да је долазио пар пута у Петницу, наводно по своје личне ствари - рекао је Мајић који је, на питање новинарке да каже прецизније о коме се ради, открио његово пуно име.

Бивши директор Истраживачке станице "Петница" признао је да је још 2014. године имао сазнања, али је озбиљност проблема схватио тек 2017. када је, како каже, добио "једну жалбу, врло аргументовану".

- Пре тога је то једном било 2014. када проблем у ствари нисам препознао. Претпостављао сам да се ради о једном инциденталном нападу грубости у понашању или нешто слично. Једноставно, био сам прилично слеп за тај проблем. Нисам био информисан о томе и шта то све може да значи, а онда смо 2017. добили сведочење од врло компетентне младе особе која је рекла да јој се пре више година десио проблем. Она је тражила да то буде међу нама и да то решимо тако што ћемо Савића удаљити из Петнице и спречити да се ретрауматизују и неке друге особе. Ми смо га удаљили и наредне године раскинули угоивор - наводи он.

Мајић каже да су након тога "доста обратили пажњу", али он и даље није веровао да се ради о нечему што је систрематично.

- Бранислава Савића познајем дуже од својих родитеља. Моја ћерка и син су своје детињство провели код њега на камповима и ја сам у том моменту имао филтер пред очима и веровао да он не може да буде особа која чини сексуално насиље и слично, али да може да буде особа која изгуби контролу над собом. Престали смо да му дајемо да организује кампове, програме и активности, а 2017. када је било то друго сведочење, ја сам схватио - каже Мајић и додаје да му је жао што није "послушао предлоге и савете колега да треба реаговати драстично".

Да ствар буде чуднија, Савић је имао проблема са алкохолом, и, по свему судећи, многи су то знали, али је он ипак радио са децом.

- Више пута је био укорен због алкохола. Било је периода када нисмо примећивали тај проблем, надали смо се да се стабилизовао и то решио. Нико нас није посаветовао да обратимо пажњу, да ту може бити нешто што је далеко опасније.

На питање зашто нису одмах реагоавали и јавно саопштили, Мајић каже да су вагали, јер нису желели да повреде жртве.

- Нисмо желели да повредимо некога ко је имао искуства и одлучио да то покопа и остави за собом. Плашили смо се развлачења у медијима и јавности, тог копања по identittema... Међутим, када сам схватио да је то опасна ствар решио сам да га удаљим постојали законски основи или не. Морали смо наћи начина да га удаљимо од конаткта са децом. То смо урадили надајући се да смо ставили тачку на то.

Одлука руководства да форматира Савићев рачунар и обрише фотографије наишла је на велику осуду јавности, а Мајић сада тврди да се у његовом службеном рачунару није налазило ништа спорно.

- Ми смо стално конролисали рачунаре због вируса и због нелегалног софтера... Колега који контролише нелегалне софтвре је рекао да нема ничега спорног. Нисмо ништа нашли нити верујем да је на неком службеном рачунару то било. Имао је свој лични рачунар на којем је радио, врло могуће да су неке ствари биле и на клауду. Нисмо овлашћени да по његовим личним рачунарима вршимо истрагу.

Мајић каже и да 2017. нису пријавили случај полицији, јер је на жртви било да одлучи да ли ће то пријавити и да ли ће да га тужи.

Нелогично је и његово објашњење зашто је Савић и након те 2017. хонорано ангажован.

- Оставили смо да технички уређује "Петничке свеске". То је једина ствар која деца носе са собом из Петнице. Веровао сам да то што је физички удаљен решава проблем.

На питање новинраке да ли је тачно да је "Мајкросфт" отказао своју финанасијску помоћ, бивши директор каже да Петница не припада никоме и да нису имали ниједан уговор дужи од годину дана. Рекао је да се каје до краја живота због овог и да је понудио управним телима оставку и да се скроз повуче из Петнице.