Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПИНК ПАНТЕРИ ИЗАБРАЛИ ПОГРЕШНОГ САВЕЗНИКА: Зашто су ухлебљење нашли у шкаљарском клану и ушли у рат против кавчана?

08.08.2021. 20:50
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Šarac
Александар Шарац / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Вељко Беливук и чланови његове групе, за сада, нису оптужени за убиство Александра Шарца

У спектакуларној акцији на Канарским острвима, шпански специјалци су упали у луксузну вилу и ухапсили 4 црногорска држављанина. Заплењено је око 400 килограма кокаина, као и 500.000 евра за које полиција претпоставља да потиче од трговине наркотицима. Заплењено је и једно возило које је имало уграђен бункер за превоз кокаина, као и 12 криптованих телефона и разна електронска опрема.

ШКАЉАРЦИМА СТАВЉЕНЕ ЛИСИЦЕ У ШПАНИЈИ! Испливао видео хапшења - ухваћени са чак 400 КИЛОГРАМА кокаина (ВИДЕО)

ШКАЉАРЦИМА СТАВЉЕНЕ ЛИСИЦЕ У ШПАНИЈИ! Испливао видео хапшења - ухваћени са чак 400 КИЛОГРАМА кокаина (ВИДЕО)

ТРАГЕДИЈА КОД БОГАТИЋА: Крагујевчанин (23) се УТОПИО у Дрини

ТРАГЕДИЈА КОД БОГАТИЋА: Крагујевчанин (23) се УТОПИО у Дрини

Казна од једне до пет година затвора: Држављани Србије приведени у Мађарској због кријумчарења

Казна од једне до пет година затвора: Држављани Србије приведени у Мађарској због кријумчарења

Полиција није саопштила идентитет ухапшених, али јесте да су припадници шкаљарског клана из Котора, а да су имали разрађену шему допремања кокаина из Јужне Америке на Канарска острва. Дрогу су продавали локалним дилерима из луксузних вила које су изнајмили на острву. Оно што је врло занимљиво је и што су за једног од ухапшених, шпанска национална полиција саопштила да је високопозициниран члан међународне банде крадљиваца накита и скупоциених сатова - озлоглашених Пинк Пантера.

Ово није први пут да припадници зараћених которских кланова и њихови српски савезници "падају" у Шпанији, али упада у очи да је међу Шкаљарцима и Пинк Пантер, а ово није први пут.

Очигледано су у рат моћних нарко-картела ушли и чланови разних других криминалних организација, па међу њима и чланови банде Пинк Пантер. Доказа за то, нажалост, има и превише.

Вељку Беливуку, Марку Миљковићу и члановима њихове организоване криминалне групе међу пет тешких убистава, на терет се ставља и отмица и сурова ликвидација Милана Љепоје из Ниша,

Љепоја се замерио Вељку Беливуку и кавачком клану из неколико разлога. Најважнији је био што је управо он учествовао у састављању екипе пуцача која је покушала да ликвидира вођу Кавчана Радоја Звицера у Кијеву, крајем маја прошле године.

Међу нападачима, које је украјинска полиција ухапсила при покушају преласка границе, нашао се и Нишлија Петар Јовановић (47). Испоставило се да управо тог човека терети и српска полиција и то за сурову ликвидацију Звицеровог кума Марка Вуковића (41) и то пред Вуковићевом децом, на Бежанијској коси у јануару 2020.

likvidacija
ликвидација / Извор: Фото: Printscreen

Беливук и Миљковић су сумњали да ће Љепоја покушати и њих да ликвидира а такође су хтели да преузму контролом над илегалним пословима у Нишу. На превару су у децембру пошле године домалили Љепоју у "кланицу" у Ритопеку, где је мучен, а потом и сурово ликвидиран. Осумњичени су цео процес снимали и фотогарфије су послали некоме из Црне Горе, највервоатније управо Радоју Звицеру.

И док се за многе сумја да су чланови ове банде, за Љепоју се знало да је истакнути члан Пинк Пантера. Он се "прославио" спектакуларном пљачком у Дубаију у Уједињеним Арапским Емиратима 2007. када су разбојници отели накит и сатове вредно око 11 милиона евра.

Љепоја је хапшен и због пљачки у Лихтенштајну, а на крају је одслужио све затворске казне и изашао на слободу 2018. године, али се, очигледно, није смирио, већ је наставио да се бави другим пословима.

Пут још једног Пинк Пантера укрстио се са Вељком Невољом и то се завршиоло фатално по њега. У питању је Александар Шарац који је својевремено ухапшен због пљачке драгуљарнице у Италији у Милану.

Ипак, Шарац, иначе навијач Партизана, али непријатељ Вељка Беливука, није дуго боравио у затвору. Он се такође приближио Шкаљарцима и тиме је себи потписао смртну пресуду. На његову кућу је неколико пута бацана бомба, Беливук и Миљковић су покушавали да га намаме у "кланицу" у Ритопеку да га муче и убију, али се Шарац, изхузетно опрезан, није преварио.

Убиство у насељу Белвил

Бојан Мирковић (34) ликвидиран је на сличан начин као и његов пријатељ Александар Шарац, 12. новембра 2020. у подземној гаражи, али не у неком тржном центру, већ у насељу Белвил у Новом Београду.

Полиција је успела да уђе у траг осумњиченима и ухапшено је петоро људи. Као директни извршилац означен је Лазар Тејић (24), а ухапшене су и 4 особе које се терете да су му помагале пре и после убиства. За покојног Бојана Мирковића се такође могло чути да је био члан Пинк Пантера и да је био задужен за логистику, пре свега набављање аутомбила.

На крају су му поставили заседу у подземној гаражи ТС "Ушће" где га је наводно ликвидирао Лазар Илић (23), који је пришао жртви и пуцао у њега не обраћајући пажњу ни на камере ни на пролазнике. Недељу дана касније Александар Шарац је преминуо у болници, а Илић је касније ухапшен у Црној Гори где је, наводно, у Будви, требало да изврши још једну ликвидацију високопозиционираног Шкаљарца.

Вељко Беливук и чланови његове групе, за сада, нису оптужени за убиство Александра Шарца.

Како су се то чланови банде Пинк Пантер нашли као учесници најкрвавијег криминалног рата на Балкану у 21 веку који је у Црној Гори и Србији однео, најмање, 70 живота?

- Пинк Пантерима је постало све теже да раде оно у чему су најбољи, да пљачкају и отимају. Неки од њих су ушли у године и окренули су се другом послу - трговини наркотицима. Они су већ добро знали како се шверцује врућа роба, где и како наћи штек станове, имали су контакте свуда по Западној Европи и неки од њих, који су ушли у старије године, решили су да то знање искористе на други начин. Такође, казне за ухваћене чланове банде су драконске. Многи од Пинк пантера ухлебљење су нашли у оквиру шкаљарском клана, што их је аутоматски довело у сукоб са Кавчанима и они су постали легитимна мета - наводи извор који је желео да остане анониман. Чини се, барем за сада, да су Пинк Пантери изабрали погрешног савезника.