Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПЛАКАО И ДРЖАО СЕ ЗА ГЛАВУ": Суђење возачу "аудија смрти" у Нишу трајало шест сати, језиво сведочење полицајаца

14.04.2021. 18:33
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Niš
Ниш / Извор: Фото: БлицТВ printscreen/Profimedia

Тужилаштво за Стаменковића тражи осам година затвора

Шест саобраћајних полицајаца који су данас саслушани пред Основним судом у Нишу у кривичном поступку против Београђанина Немање Стаменковића (19), оптуженом за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, посведочили су да је након несреће у којој је страдало двоје људи, био уплашен, држао се за главу и плакао.

Њихово сведочење није подржало став Стаменковићеве одбране, која је и инсистирала на њиховом саслушању, с обзиром на то да су они листом казали да се окривљени понашао као било који други возач након саобраћајне несреће у којој је неко страдао.

ОРЛ специјалиста упозорава: Ове симптоме не смете да игноришете! Ево како да заштитите нос и дисајне путеве!

ОРЛ специјалиста упозорава: Ове симптоме не смете да игноришете! Ево како да заштитите нос и дисајне путеве!

ЗАВРШЕНО СУЂЕЊЕ БАНЕТУ ВИДАКОВИЋУ: Познато када ће бити изрицање пресуде

ЗАВРШЕНО СУЂЕЊЕ БАНЕТУ ВИДАКОВИЋУ: Познато када ће бити изрицање пресуде

ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ОЦУ НЕЂЕЉКА ЂУРОВИЋА: На саслушању изјавио да се ничега не сећа

ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ОЦУ НЕЂЕЉКА ЂУРОВИЋА: На саслушању изјавио да се ничега не сећа

Стаменковић се терети да је 4. јануара ове године на Булевару Медијана, возилом "Ауди А6 Qatro" изазвао тешку саобраћајну несрећу у којој су страдали дванаестогодишњи Андреј Пренкљушај и Дејан Илић (48). Саобраћајац  Бранимир Јовановић који је први стигао на место несреће, рекао је да је Немања потпуно рационално поступао.

- Питао сам га да ли је он возач, он ми је то потврдио, дао ми је документа, дошла је друга патрола, у чије возило сам га сместио. Деловао ми је уплашено али потпуно свесно - описао је ситуацију непосредно након трагедије Јовановић.

Његов колега Саша Милосављевић је рекао да је приметио да се Немања држи за главу.

- Био је у стању да нормално разговара, знао је ко смо, ставио нам је документа на увид. Међутим, у возилу је почео да плаче - рекао је саобраћајац.

audi
ауди / Извор: Фото: Танјуг/Димитрије Николић, Инстаграм

Милош Стојиљковић такође није видео ништа неуобичајено у Стаменковићевом држању након несреће.

- Седео је на задњем седишту нашег возила, био је уплашен, али то је мање-више уобичајено понашање возача који изазову тешку саобраћајну незгоду - објаснио је Стојиљковић.

Данашњи главни претрес настављен је саслушањем саобраћајног вештака Дејана Богићевића, чијим налазом нису задовољни ни одбрана ни пуномоћници оштећеног.

Милан Вујанић, кога је у својству стручног сарадника ангажовала Стаменковићева одбрана, предочио је наводе из саобраћајне литературе, којом је поткрепио тврдње да брзина од 131 км/х којом се, како вештак тврди, оптужени кретао у тренутку несреће, није добро прорачуната.

Он је тврдио да при брзини од 130 км/х, вредност успорења никако не може бити 5.4 м/с. Међутим, вештак је истакао да су његови прорачуни правилни с озбиром на то да "ауди" који је учествовао у несрећи има АБС систем. Вујанић је наставио да инсистира на појашњењу овог налаза, па се Богићевић у једном тренутку пожалио судији да га стручни сарадник "изнурује".

Niš
Ниш / Извор: Профимедиа

Богићевића није поштедео ни пуномоћник оштећених, који га је оптужио да чак није урадио ни компјутерску симулацију несреће те је затражио да се вештачење повери Факултету за технику у Новом Саду.

Нову буру на данашњем суђењу изазвао је предлог Немањиног браниоца Саше Кнежевића да се његов клијент подвргне психијатријском и неуролошком вештачењу, с обзиром на то да одбрана инсистира на здравственим проблемима Стаменковића који су се испољили у тренутку несреће.

Пре него што је одлучила о овом захтеву, судија Гордана Петровић је упитала Стаменковића да ли се икада обраћао лекару због наводних здравствених проблема, те да ли је икада имао неке озбиљније поремећаје здравља на шта је он одговорио негативно.

Предлогу да се изврши ова врста вештачења оштро се супротставио тужилац Владимир Станојевић истакавши да је закон јасан, те да се вештачење врши само када постоји сумња у урачунљивост окривљеног што овде није случај.

- Не постоји историја болести оптуженог, није лечен ни амбулантно ни хоспитално због таквих здравствених проблема. Наводни поремећај му се први пут у животу јавио у тој критичној прилици - објаснио је Станојевић.

Судија Петровић је ипак одлучила да се комисији вештака Завода за судску медицину повери неуролошко, психијатријско и вештачење душевне зрелости Стаменковића с обзиром на то да је млађе пунолетно лице. Такође, како је прецизирала судија, на следећем главном претресу заказаном за 28. април биће испитани и стручни сарадници саобраћајне струке, које је ангажовала одбрана. До овог датума, нишка Полицијска управа треба да се изјасни да ли су истинити наводи грађана да је Стаменковић пре кобне несреће пет пута виђен како великом брзином вози по Нишу.

Тужилаштво за Стаменковића тражи осам година затвора.

Немања је маратонски главни претрес који је трајао шест часова, пратио погнуте главе, загледан у лисице на ногама. Осим судске страже, о његовој безбедности старала се униформисана, али и полиција у цивилу, с обзиром на то да је судница била пуна родбине и пријатеља страдалих људи.