Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПЛАКАО САМ НА УВИЂАЈИМА ПОСЛЕ УБИСТАВА ДЕЦЕ" Форензичар описао трауматичне сцене на Врачару: Ово није ријалити, него истрага!

11.05.2023. 22:23
Пише:
Србија Данас/Курир
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Србија Данас

Прошла је недеља бола од два крвопролића.

Ако је ишта могло више да шокира и додатно преплаши након два маскара, то су искази убица и реакције оних који су их подржали на друштвеним мрежама.

И малолетни убица из школе и двадесетједногодишњи Урош Блажић из Младеновца показали су исту рекацију после злочина - изостанак кајања, изостанак емпатије, чврсту намеру да убију и неописиву лакоћу којом су то урадили.

ЕВО КО ОБИЛАЗИ УБИЦУ СА ВРАЧАРА: Испливале нове информације са клинике у којој се налази виновник масакра

ЕВО КО ОБИЛАЗИ УБИЦУ СА ВРАЧАРА: Испливале нове информације са клинике у којој се налази виновник масакра

"ТО ДЕТЕ ЈЕ НОСИЛО НОЖ У ШКОЛУ" Исповест једног човека разоткрила Костину злу коб - испливала ШОКАНТНА ОТКРИЋА

"ТО ДЕТЕ ЈЕ НОСИЛО НОЖ У ШКОЛУ" Исповест једног човека разоткрила Костину злу коб - испливала ШОКАНТНА ОТКРИЋА

БОЛЕСНО Појавила се слика убице са Врачара за коју се тврди да је из психијатријске установе (ФОТО)

БОЛЕСНО Појавила се слика убице са Врачара за коју се тврди да је из психијатријске установе (ФОТО)

Шта више, Урош Блажић је рекао да је пратио шта се десило у школи претходног дана. Испричао је: "То што је тај дечак урадио је лоше, али могу да га разумем јер је био омаловажаван". И баш ту реч "омаловажавање", изговарао је Урош док га је полиција хапсила. Он ће за свој злочин добити казну, али дечак убица који има 13 година неће. Иако крив, пред правом није одговоран. Шта више, могао би и да се нађе на слободи.

Прошла је недеља бола од два крвопролића. Жртве се никада неће вратити, живи ће се опоравити спорије или брже, деца ће морати да наставе школовање, школе ће наставити са радом, али после овога у друштву Србије више ништа неће бити исто. Време ће се у социјалном смислу делити на доба пре овог злочина и време након што се он десио.

Да ли ће јавност добити све информације које захтевају родитељи ђака из одељења ВИИ2? Како су два крвопролића за 48 сати увукла страх у Србију? Како ћемо сви заједно даље?

На ова питање одговарали су гости специјалног издања емисије Усијање: Владан Глишић, адвокат, Дарко Обрадовић, Центар за стратешку анализу, Часлав Ристић, форензичар, Бојана Шлајмер, психолог, Часлав Ристић, форензичар, Бојана Шлајмер, психолог, Мина Зиројевић, члан Савета родитеља ОШ "Браће Рибникар", Младен Радуловић, уредник портала Kurir.rs и проф. Милан Петричковић, филозоф религије.

Новинарка Курир ТВ укључила се уживо у програм Усијања из Вињишта, села близу Крагујевца где је ухапшен осумњичени за убиство осморо људи код Младеновца.

- Таксиста је под претњом бомбо довезао осумњиченог, а затим га пријавио и помогао полицији да га пронађе. Разумљиво, таксиста није желео да даје изјаве за медије, он је и даље истраумиран догађајем. Мештани села Вињиште су потресени и у неверици због недавних догађаја - известила је Јелена Шипетић.

20:40 Часлав Ристић и Бојана Шлајмер

У студио Курир телевизије дошли су форензичар Часлав Ристић и психолог Бојана Шлајмер.

- Не могу с конкретним детаљима да изнесем реконструкцију јер имамо свега 30-40 одсто информација из новина. За моје колеге форензичаре који су радили на увиђајима било је тешко из два разлога. То је јако емотивно тешко радити и кад су деца у питању, неретко ми се десило да заплачем. Сећам се кад је мајка избола и удавила двоје деце у Кумодражу, није ми било добро. Тад сам питао себе зашто ти Чаславе то мораш да радиш - испричао је Часлав Ристић и додао:.

- Овде није реч о убиству из афекта, па то дете је месец дана планирало убиство, имало спискове. Где су били родитељи да то виде? Ту је цео систем направио грешку и то ме је јако погодило.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Србија Данас

Бојана Шлајмер није желела да говори о два актуелна злочина.

- Можемо уопштено да причамо о разликама између психопата и социопата. Не могу о злочинима који су се десили јер ме на то обавезује професионална етика. То је и моја морална обавеза. У јавности могу да говорим о превентивним факторима - започела је Шлајмер.

- Социопата има префронтални кортекст очуван и путем магнетне резонанце можемо да уочимо промене. Ту је центар за импулсивно реаговање. У фронталном кортексу је центар за планирање - објаснила је Шлајмер.

Ристић је прокоментарисао понашање детета и његових родитеља.

- Сигурно је да је овим чином хтео да нанесе бол мајци, која је направила грешке и његовом васпитању. Она је од њега тражила да буде још бољи иако је био одличан ђак. Није хтео да јој противречи, али чим му се указала прва прилика вратио јој је на начин да је сурово погоди. Не мора да значи да је заиста тако, али је могуће - каже Ристић.

Посебно је узнемирујуће да је дечак пре злочина активно посећивао стрељане.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Youtube printscreen/ ПолицеТВ/Друштвене мреже

- Ниједно дете у периоду одрастања не сме да има контакт с ватреним оружјем, у смислу да рукује њиме. Ми као родитељи морамо да будемо врло опрезни јер су деца буквалисти и прихватају на налин који им је на когнитивном нивоу прихватљив. Прво треба да се бавимо њиховим емоционал ним развојем, па тек онда да их експонирамо опасним ситуацијама - сматра Шлајмер.

Кад је кривична одговорност у питању, осумњичени неће ићи у затвор, али постоји други сценарио.

- Малолетници и млађи пунолетници су од 14 до 21 године, никад нисам имао случај да је овако мало дете убица. А ти починиоци су у мојој пракси адекватно осуђивани. Овај починилац је дете и неће кривично одговарати, али верујем да ће мало дуже, бар десетак година бити на посматрању у здравстеним установама - каже Ристић.

19.55 Владан Глишић и Дарко Обрадовић

Први гости уреднице и водитељке Силвије Сламниг били су Владан Глишић и Дарко Обрадовић.

- Једно од основних људских права је право на истину и правду. Као што директна жртва има то право, то имају и њихове породице. Држава обавештава све нас онолико колико правила службе и истрага дозвољавају. Стекао се утисак под масом информацијом да је све познато, али полицијски посао тражи стрпљење и тајност у раду. То није ријалити него истрага. Људи ће добити све тражене информације, а чули смо да ће им Влада уступити то и раније. Сад колају разне теорије завере, ја не верујем да се овде увек кандидује нека алтернатива истини - каже Дарко Обрадовић.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Србија Данас

Његов саговорник је говорио о кривичној одговорности осумњичених.

- Држава може да нађе начине да спречи излазак на слободу малолетника који је осумњичен за убиства. Процењује се интерес јавности која је у реалној опасности, напсрам дететових људских права. Има пуно елемената за структуру личности која треба да буде "под кључем" у здравственој институцији. Друга је ствар да кад дођете у овакво радикално претемељење наших кривично-правних норми, јер закони не могу да прате савремено време. Морамо да мењамо закон за све буудуће случајеве, не само за ова два. Зрела друштва прво сачекају пре доношења нових закона - каже Глишић.

Обрадовић се слаже да не треба журири са исхитреним мерама.

- Постоји нешто што се зове злочиначки прорачун. Већина оних који попут монструма побију децу у школи, на њих не делује санкција, да ли ће завршити на електричној столици и слично. Прича по телевизијама да неће одговарати неће нам помоћи. Што се мање буде говорило о убици учиниће већу услугу јер нећемо давати идеје онима који слично размишљају. Ово се у бившој Југославији није дешавало јер је превентивни механизам деловао одвраћајуће - сматра Обрадовић.

Водитељка Силвија Сламниг прочитала је анализу ФБИ о профилима особа које су у прошлости починиле сличне злочине у САД.

- Ако они кажу да су унутрашњи покретачи изазивачи злочина, а имају приступ оружју, све је јасно. Они који немају непосредну доступност оружја, знају где га могу наћи, од неког рођака. ФБИ каже да бар тројица од пет злочинаца се хвали шта ће урадити и то су рани индикатори. Међутим, Америка није пример за нас јер је то сувише демократска земља и води отворену дебату о забрани оружја. За нас је пример Немачка. Тамо су мултидисциплинарни тимови ушли у школе, породице ђака, урадили стратешку процену ризика. Напад у школи Владислав Рибникар је починио инсајдер кога нико није сматрао за претњу - сматра Обрадовић.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Србија Данас/Друштвене мреже

Глишић је дао предлог шта би требало да се учини у блиској будућности.

- Морају се направити тимови за надзор деце и њихово понашање нба друштвеним мрежама. Сузити циљну групу на пар стотина који стварно могу да постану проблематични. То су озбиљни процеси, а кад родитељу сазнају целу истину, је да евалуацију треба да раде безбедносне службе, а не јавност. Имамо други свет у ком седе наша деца, као да га пустите дете у милионски град без икаквог надзора - каже Глишић.

Обрадовић се није сложио с Глишићевим алузијама на лош утицај западног света.

- То је идиотизам јер је у Русији највећи број злочина према женама и деци. Русија нам није модел ни по чему, тамо је деградиран статус професора. Подсетићу да ће се од донација ЕУ финансирати модели по којима ће се поступати у будућности. Неће то спречити потпуно злочине, па Норвешка је имала Брејвика, па није кукала на западне вредности. Нема места да од ових трагедија правимо идеолошку расправу. Кина је под највећим тоталитаризмом и нема слободног приступа оружјем, али читамо вести и гледамо да ножевима чине убиства. Сад ни то не видимо јер забрањују да се о томе извештава - каже Обрадовић.

Све вести о незапамћеној трагедији у Београду прочитајте ОВДЕ.