Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПО УЗОРУ НА КРАЉА СИНТЕТИЧКИХ ДРОГА: Отац и син из Влашког Дола украли чак 23 тоне хемикалија за прављење наркотика

13.01.2022. 09:18
Пише:
Србија Danas/Kurir.rs
Policija
Полиција / Извор: СД/илустрација

Отац и син Б. М. и И. С. из Влашког Дола код Пожаревца, ухапшени су након што је на њиховом имању пронађено 23,6 тона материје за прављење синтетичке дроге и 250 литара амфетамина.

Према речима извора, сумња се да су ухапшени отац и син практично намеравали да наставе бизнис чувеног Милана Зарубице, познатог по надимку "краљ синтетичких дрога", пошто су хемикалије пронађене код њих раније припадале Зарубици.

Заплена и складиштење

- Сумња се да је бензин-хлорид, који се користи за прављење синтетичких дрога, а који је био на имању Б. М. и И. С., украден из једног складишта. Тај бензин-хлорид се у том складишту налази још од 2011, када је Милан Зарубица био ухапшен због производње наркотика, а фирма у којој је он био један од руководилаца затворена. Та хемикалија је тада одузета од Зарубице и била је склоњена у једном складиште - објашњава извор из истраге.

ПОТРЕСНЕ РЕЧИ МЕШТАНА КОЈИ СЕ ОПРАШТАЈУ ОД МЛАДИЋА ИЗ РУДАРА: Слетео колима у реку и два сата био у води

ПОТРЕСНЕ РЕЧИ МЕШТАНА КОЈИ СЕ ОПРАШТАЈУ ОД МЛАДИЋА ИЗ РУДАРА: Слетео колима у реку и два сата био у води

ДОБИО ЈЕ ЈЕДНУ ЗАБРАНУ: Возач чија је жена настрадала у несрећи код Шапца пуштен из притвора

ДОБИО ЈЕ ЈЕДНУ ЗАБРАНУ: Возач чија је жена настрадала у несрећи код Шапца пуштен из притвора

"КАД ВРАЋАШ ПАРЕ?" Човек који је позајмио од Аркана новац до детаља описао све: Ако закасниш минут...

"КАД ВРАЋАШ ПАРЕ?" Човек који је позајмио од Аркана новац до детаља описао све: Ако закасниш минут...

Овај невероватни случај откривен је половином децембра, када је полиција вршила претрес куће оца и сина, иначе добро познатих полицији. - У њиховом дворишту било је 23,6 тона бензин-хлорида. Поред тога, откривено је и пет канистера од по 50 литара амфетамина. Основно тужилаштво у Пожаревцу је осумњиченима одредило притвор до 30 дана, а терете се за производњу и стављање у промет опојних дрога - прича добро обавештени извор Курира.

Како каже, проверава се на који начин су Б. М. и И. С. дошли до бензин-хлорида и амфетамина. - Има индиција да је бензин-хлорид био заплењен од Зарубице и складиштен на једном стоваришту, али да су га они украли и користили за сопствену производњу недозвољених психоактивних супстанци - објашњава извор.

Б. М. и И. С. саслушани су у тужилаштву, а како се незванично сазнаје, тврдили су да немају везе са наркотицима, нити крађом бензин-хлорида.

- И. С. је наводно рекао да он није у добрим односима са својим оцем, да не говоре и да он уопште не живи у кући у којој су нађене хемикалије. И. С. заиста има пријављено пребивалиште у дому свог брата, али досадашња истрага је показала да ипак живи с оцем - прича извор и додаје да је и М. Б. изнео одбрану на саслушању. - Б. М. је истакао да је материју у бурићима у његов дом донео извесни човек из Панчева, чији идентитет не сме да открије, те да је мислио да су то хемикалије за прављење сапуна и детерџената - каже саговорник.

Полиција чува бурад

Како извор истиче, од тренутка проналаска материјала на имању осумњичених налази се полиција. - Полицијски службеници чувају бурад са бензин-хлоридом јер је реч о изузетно опасној материји, која је токсична и канцерогена, а могла би и да експлодира ако се правилно не транспортује - објаснио је извор.

Богати досијеи, Пљачке, проституција, покушај убиства и промена идентитета

Осумњичени Б. М. и његови синови И. С. и А. Н. добро су познати полицији по више кривичних дела.

- Отац има чак 20 пресуда за различита кривична дела, а хапшен је и у случају једног познатог стриптиз бара и дискотеке, за коју се сумњало да је параван за проституцију, али то није доказано - наводи извор:

- Синови су хапшени пре неколико година због крађа у поштама, а А. Н. се и даље налази на робији. Наводно, до сефова су долазили постављањем динамита. А. Н. је наводно суђено и због покушаја убиства браће из једног села у околини Пожаревца. Иначе, једино И. С. има име које је добио на рођењу, Б. М. и А. Н. су променили имена.

Мештани Влашког Дола потврдили су да се у селу налази полиција, "која чува неке буриће".

- Не бих коментарисао ухапшене комшије, они мени не сметају, такви су какви су само за себе - кратко је рекао један мештанин села.

Ко је Милан Зарубица

Доктор Милан Зарубица, један од највећих произвођача синтетичке дроге на Балкану, назван и "краљем амфетамина", тренутно робија у Македонији, где је ухапшен 2017. у заједничкој акцији српске и македонске полиције, јер му је у илегалној лабораторији пронађено 300 килограма дроге каптагон, коју зову и "хемијска храброст" и "лек џихадиста", а коју користе борци Исламске државе.

Milan Zarubica
Милан Зарубица / Извор: Фото: Facebook/Milan Зарубица

Зарубица, иначе некада угледни доктор из Земуна, први пут је ухапшен 2003. због производње синтетичке дроге и осуђен на 11 година затвора. Када је, током издржавања казне, постао "слободњак", испоставило се да је наставио да се бави истим послом, па је поново ухапшен у мају 2011. Признао је кривицу и осуђен је на још три године затвора. На суђењу је, како су медији пренели, тврдио да он не прави дрогу, већ лекове за концентрацију.