Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Раденко је ПОЛОМИО РУКУ и након тога преминуо због грешке ЛЕКАРА: Прети им ПЕТ година робије

01.03.2018. 08:19
Пише:
Србија Данас/Информер
milan
милан / Извор: Фото:Фацебоок/Милан Гамаро Никодиновиц

Раденко Никодиновић поломио је 2. октобра 2016. године леву подлактицу играјући се у комшијском дворишту након чега му је доктор ставио руку у гипс, али претходно није очистио рану

Др Добривоје Бојанић је по оптужници одговоран зато што дечаку није очистио рану након отвореног прелома подлактице, а лекари из Београда су одбацили могућност ампутације руке, која би дечаку можда спасла живот.

Ортопед из Лознице Добривоје Бојанић и лекари са Института за мајку и дете у Београду Жарко Ђурашковић и Благоје Грујић оптужени су да су у октобру 2016. несавесним лечењем утицали на смрт малог Раденка Никодиновића (8) из Козјака код Лознице!

Тужилаштво у овом граду терети их за тешко кривично дело против здравља људи и тражи да буду осуђени на најмање пет година робије.

Према сазнањима Информера, Бојанић је по оптужници одговоран зато што дечаку није очистио рану након отвореног прелома подлактице, због чега се она инфицирала. Са друге стране, лекари из Београда нашли су се у оптужници јер су одбацили могућност ампутације руке, која би дечаку можда спасла живот.

Саговорник близак овој истрази каже да је она трајала скоро годину и по дана, зато што се до детаља утврђивало колико је лекара направило пропусте током лечења малог Раденка.

- Доктор Добривоје Бојанић, према оптужници која је поднета у петак Основном суду у Лозници, терети се због несавесног лечења, пропуста у давању одговарајуће терапије и лоше процене о тежини Раденковог стања. То су показала сва вештачења која су рађена за ових годину и по дана.Конкретно, он дечаку није очистио рану, због чега је дошло до инфекције, која је касније довела до смрти. Што се тиче Ђурашковића и Грујића, утврђено је да су направили озбиљан пропуст јер нису узели у обзир могућност да дечаку ампутирају инфицирану руку. Оцењено је да би му то можда спасило живот, каже саговорник и додаје да је ова истрага спроведена до најситнијег детаља:

- Зато је истрага дуго и трајала, јер је било потребно да се уради много анализа, саслушано је више од 100 сведока, улагане су жалбе, тражене су додатне анализе. Урађена су детаљна вештачења на Институту за судску медицини у Новом Саду, ништа није препуштено случају.

Нови детаљи крвопролића код Бечеја: Муж и жена се заједно напили, а онда га је она избола ножем

Милан Никодиновић, отац покојног Раденка, сматра да доктор Бојанић заслужује много већу казну од предложених пет година, али да је изненађен што је оптужница подигнута и против лекара из Београда.

- Драго ми је што судство није одустало од овог случаја и што ће одговорни ипак бити кажњени, без обзира на то што мени као оцу који је изгубио дете то није никаква утеха! Јер ниједна казна на овоме свету није довољна да мени врати мог сина. Нарочито имајући у виду да је преминуо грешком лекара, поготово ових из Лознице који нису на време установили проблеме и дали му адекватну терапију. Једино ми је чудно што се у оптужници налазе и двојица лекара из Београда јер је деловало као да су учинили све што су могли - истиче Никодиновић.

Раденков отац сматра да је доктор Добривоје Бојанић убедљиво највећи кривац за смрт његовог сина.

- Да он није био "слеп" да види тешко стање мог детета, можда би спаса и било. Чудно ми је да се у оптужници налази и доктор Ђурашковић са Института јер за тог човека имам само речи хвале. Заиста се са својим колегама трудио и мени се тада чинило да су урадили све што је у њиховој моћи. Мислим да се он и доктор Грујић терете јер ампутацију руке нису узели у обзир. Али то је само моја претпоставка - наглашава Раденков отац.

Како Информер незванично сазнаје у Лекарској комори Србије (ЛКС), Суд части би у другој половини марта требало да заседа и коначно донесе одлуку о томе да ли ће доктору Добривоју Бојанић бити одузета лиценца за рад.

Полиција их "НАХВАТАЛА": Свештеник и вероучитељ КРИЈУМЧАРИЛИ наркотике по Србији (ФОТО)

- Још увек се не зна тачна одлука, али у зависности од прикупљених доказа, изјава и вештачења, оптужени би могао да добије забрану обављања одређених послова у струци или привремено одузимање лиценце. Међутим, уколико суд донесе пресуду у којем се окривљени терети за тешко дело против здравља људи, долази до трајног одузимања дозволе за рад - незванично објашњавају у ЛКС.

Раденко Никодиновић, да подсетимо, поломио је 2. октобра 2016. године леву подлактицу играјући се у комшијском дворишту. Ортопед Добривоје Бојанић ставио му је руку у гипс, али претходно није очистио рану.

5. октобар 2016. дечаку се рана инфицирала, добио је високу температуру, због чега је хитно пребачен на Институт за мајку и дете у Београд. Лекари га тамо примају у веома тешком стању.

Упркос труду лекара на Институту, дечак умире 8. октобар 2016. Обдукцијом је утврђено да је узрок смрти гасна гангрена изазвана инфекцијом чак три бактерије.