Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЛА ГОДИНЕ ОД МАСАКРА У РИБНИКАРУ: Да ли је правда близу и шта се дешава са дечаком-убицом?

03.11.2023. 09:13
Пише:
Србија Данас
Foto: Srbijadanas,drustvene mreze
Фото: Србијаданас,друствене мрезе / Извор: Фото: Србијаданас,друствене мрезе

Трећег маја у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару, ученик седмог разреда, који је у том тренутку имао 13 година, убио је деветоро деце и школског чувара.

Ученик ОШ "Владислав Рибникар" у Београду на данашњи дан, пре тачно пола године, пред крај првог часа јутарње смене, наоружан са два очева пиштоља ушетао је у школу и у црно завио породице деветоро недужних вршњака и радника обезбеђења.

После стравичног злочина који је починио, сам је позвао полицију, представио се, рекао шта је учинио и изјавио да је он "психопата". Полицајци су брзо стигли, ставили лисице ученику, који је обучен у црно стајао испред школе. У ходнику и учионици у којој је држан час историје затекли су стравичан призор.

КЉУЧНЕ ЛИЧНОСТИ НЕДОСТАЈУ НА СУЂЕЊУ РОДИТЕЉИМА ДЕЧАКА-УБИЦЕ: Огласила се заступница породице убијене девојчице "Ово је болна тема за све нас"Foto: Srbijadanas,drustvene mreze

КЉУЧНЕ ЛИЧНОСТИ НЕДОСТАЈУ НА СУЂЕЊУ РОДИТЕЉИМА ДЕЧАКА-УБИЦЕ: Огласила се заступница породице убијене девојчице "Ово је болна тема за све нас"

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ПОРОДИЦИ КЕЦМАНОВИЋ: Родитељи дечака-убице стали пред судију (ФОТО)Foto: Srbijadanas,youtube printscreen ординација,drustvene mreze, Instagram, twitter

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ПОРОДИЦИ КЕЦМАНОВИЋ: Родитељи дечака-убице стали пред судију (ФОТО)

ДЕЧАК-УБИЦА СА МАЈКОМ И ОЦЕМ ДАНАС ПРЕД СУДИЈОМ! Један детаљ ову парницу разкикује од свих осталихFoto: Shutterstock, DruÅ¡tvene mreže

ДЕЧАК-УБИЦА СА МАЈКОМ И ОЦЕМ ДАНАС ПРЕД СУДИЈОМ! Један детаљ ову парницу разкикује од свих осталих

Иако је прошло равно шест месеци од масакра у основној школи на Врачару, случај је још увек далеко од завршеног. Истрага је трајала пуних пет месеци, суђење су увелико у току, а вести о судбини починиоца злочина, као и његовим родитељима, цела нација прати и нервозно ишчекује крај читавог процеса.

Шта је мотив масакра у Основној школи "Владислав Рибникар" ни дан данас није познато. Истраге које су надлежни органи водили указале су на бројне детаље, промене у понашању, али и хладнокрвност најмлађег масовног убице икада у свету.

Дечак неће кривично одговарати за свој злочин

Истог дана када је извршио злочин, 3. маја, дечак-убица смештен је у психијатријску установу у којој борави и данас. Он никада неће кривично одговарати за злочин који је починио у школи на Врачару јер је у тренутку масакра имао 13 година. Једини званичан исказ који је дао, дао је у истрази која се води против његовог оца пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду због сумње да није адекватно обезбедио оружје којим је дечак убио децу и чувара, али и због тога што га је водио у стрељану и учио га да пуца.

- Психијатријска експлорација, односно дијагностика тока, праћења болести и лечење, чије се трајање не може унапред предвидети, деце која нису кривично одговорна у време извршења кривичних дела за која је прописана казна затвора од најмање 10 година, а која због испољених менталних сметњи представљају озбиљну опасност за друга лица, спроводи се у посебном организационом делу психијатријске установе, затвореног типа и са посебним обезбеђењем - стоји у нацрту допуна закона у ком се додаје да о томе увек одлучује суд.

Подигнута оптужница против његових родитеља

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић саопштио је 10. октобра да је ово тужилаштво суду поднело оптужницу против оца дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио десет људи од којих деветоро деце и ранио још шесторо, од којих су петоро такође деца.

Повод за данашње ванредно обраћање јесте предмет који је изазвао огромну пажњу, не само медија, већ читаве јавности почев од самог трагичног догађаја 3. маја. Више о току кривичног поступка чућете од вишег јавног тужиоца - рекла је том приликом Маја Љубичановић, портпарол тужилаштва.

Отац дечака-убице оптужен је за кривично дело Тешка дела против опште сигурности, рекао је тужилац Стефановић током обраћања новинарима у просторијама Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Тужиластво тражи казну од 12 година за Владимира Кецмановића, за мајку две године и шест месеци, а за раднике у стрељани по три године - истакао је Стефановић.

Како се сазнаје, оптужница је написана на 267 страна!

Дечак-убица сведочио против свог оца

Убица из "Рибникара" није имао законску обавезу да сведочи у истрази која се водила против његовог оца, јер су најближи сродници. Међутим, и поред тога, он је сам пристао да сведочи и дао је детаљан исказ на ком се добрим делом темељи и оптужница.

Практично је потврдио сумње да му је отац "ставио оружје у руке", водио га у стрељану и на салаш да учи да пуца у силуете људи и концентричне кругове, како да стоји и дише док испаљује хицеж

Осим исказа дечака-убице, током истраге су прикупљени и други докази - искази сведока, налази вештака, материјални трагови.

Породице жртава траже одштету

У Палати правде 20. октобра почело је суђење родитељима дечака-убице по приватним тужбама 27 чланова породице жртава из ОШ "Владислав Рибникар".

У питању је парнични поступак по пријави коју су породице поднеле, а у којој су истакле имовинско правни захтев због претрпљеног душевног бола услед смрти блиског лица, као и због страха.

Оцу и мајци дечака убице је привремено забрањено да располажу некретнинама и новцем. Подсетимо, против мајке дечака убице је већ поднета једна тужба - њу су тужила четири члана породице једне од жртава пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар", они су затражили одштету у износу од око 300.000 евра.

Како је раније писано, нацрт допуна Закона о заштити лица са менталним сметњама предвиђа да деца млађа од 14 година која почине злочине, а која иначе по закону не могу кривично одговарати, убудуће би требало да буду смештена у посебним одељењима психијатријских установа с обезбеђењем, а ту могу бити и без сагласности родитељи или старатеља, с којима може бити забрањен и сваки контакт.

Друга оптужница против породице Кецмановић

У Вишем суду у Београду 2. новембра почело је припремно рочиште у парничном поступаку по другој тужби против оца, мајке и дечака-убице.

Ову тужбу поднели су чланови породице једне од убијених девојчица против породице Кецмановић, школе у којој је масакр почињен и државе Србије.

Припремно рочиште није закључено тог дана јер је пуномоћник тужилаца-оштећене породице, адвокат Снежана Дуњић суду доставила велики број доказних предлога о којима судија мора да одлучи. 

На питање зашто ова породица није поднела тужбу заједно са 27 чланова породица оштећених, Дуњић,  је истакла да је породица коју она заступа прва поднела предлог за одређивање привремене мере забране располагања имовином у односу на мајку дечака, а на основу којег предлога је суд и изрекао ту привремену меру. 

Хронологија догађаја од 3. маја 2023. године
  • Дечак-убица је, како се сумња, дошао у посед неадекватно обезбеђеног оружја два дана пред масакр. Тада је напунио шест припадајућих оквира са муницијом за пиштоље "Чешка збројевка" и "Ругер" са укупно 92 метка и ставио их код себе, а затим их 3. маја пребацио у свој ранац и понео са собом у ОШ "Владислав Рибникар", коју је похађао.
  • Ушавши у приземље школе, дечак је најпре пуцао у радника обезбеђења, а затим је пуцао у две ученице које су седеле за столом за дежурство, као и још једну ученицу која се налазила испред клавира.
  • Потом је ходником отишао до кабинета историје, у којем су се на часу налазили наставница историје, студент историје на пракси, као и 23 оштећена малолетна ученика одељења ВИИ/2 у које је испалио укупно 45 пројектила. Ту је лишио живота шесторо деце и ранио петоро деце, као и наставницу историје.
  • Након извршеног масакра, дечак-убица је приведен, где је изјавио да се не сећа кога је све убио, али је истакао да су га "умиривали њихови крици и вриска". 
  • Брзо након привођења дечака, приведен је и његов отац, за кога се сумња да је дечака водио у стрељану, учио га да пуца из ватреног оружја и чак му ангажовао приватног инструктора.

Дечак-убица из "Рибникара" тренутно се налази на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду, а већ неколико пута је било захтевано и њогово присуство на суђењу његовим родитељима.