Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕЛА ЧЕТВОРИЦЕ МЛАДИЋА ПРОНАЂЕНА ЗА ТРИ ДАНА - СВИ СЕ УБИЛИ: Психијатар о правом узроку самоубистава - "Ураде то одмах!"

04.06.2022. 08:39
Пише:
Србија Данас
Policija
Полиција / Извор: Србија Данас

За три дана ове недеље у Србији проинађена су тела четворице младића и сумња се да су сви починили самоубиства.

Велику пажњу људи прувукао је нестанак Вука Грбића (34) чије је тело пронађено у среду у Звездарској шуми у Београду након мање од 48 сати након што је нестао. Овај младић, отац двоје мале деце, кренуо је да полаже дипломски рад на ДИФ-У. Нико од његових најближих није ни помислио да ће Вук дићи руку на себе. Кажу, био је спортски тип, никада није пушио, није конзумирао алкохол, а пошто су приметили да га нема, помислили су да је свратио до Звездарске шуме како би се опустио пред дипломски. Само дан раније, у истој шуми, пронађено је тело Немање Ј. (33) који је нестао 13. маја око 23 сата у београдском насељу Миријеву. И овај младић подигао је руку на себе.

СТРАВИЧАН УДЕС КОД СТАРЧЕВА: Сударили се аутомлобил и мотоцикл, једна особа погинула

СТРАВИЧАН УДЕС КОД СТАРЧЕВА: Сударили се аутомлобил и мотоцикл, једна особа погинула

ЗАПЛЕЊЕН ХЕРОИН У ЈЕДНОМ БЕОГРАДСКОМ НАСЕЉУ: Ухапшена двојица младића

ЗАПЛЕЊЕН ХЕРОИН У ЈЕДНОМ БЕОГРАДСКОМ НАСЕЉУ: Ухапшена двојица младића

НАСИЛНИЧКО ПОНАШАЊЕ У ВРАЊУ САНКЦИОНИСАНО: Два мушкарца ухапшена због демолирања кафића и претњи запосленима

НАСИЛНИЧКО ПОНАШАЊЕ У ВРАЊУ САНКЦИОНИСАНО: Два мушкарца ухапшена због демолирања кафића и претњи запосленима

У селу крај Новог Пазара пре два дана је пронађено тело осамнаестогодишњег матуранта Техничке школе. Како је утврђено, млади матурант се обесио у шуми у близини породичне куће. Зашто, нико не зна. У недељу на Душановцу, Драган Ч. (47) напао је ножем своју другарицу испред зграде у којој је живео, а затим се убио тако што је пререзао себи артетију на бутини. Његова бивша девојка испричала је након трагедије да се овај младић чудно понашао у последње време, да је био агресиван, али и у тешкој депресији.

За разлику од њега, породица и пријатељи друга два младића, према њиховим речима нису приметили да они имају проблем који би могао да их наведе да дигну руку на себе. Специјалиста психијатрије и ванредни професор на Медицинском факултету у Београду, Игор Пантић каже за "Блиц" да самоубиство представља акт намерног изазивања сопствене смрти и у овом тренутку у свету један до два одсто свих смрти имају самоубиство као узрок.

У великом броју земаља, самоубиство је други најчешћи узрок смрти младих узраста између 15 и 29 година, одмах после саобраћајних несрећа, а у Србији сваке године око 100 младих људи дигне руку на себе. Самоубиство је често асоцирано са неким менталним поремећајем попут депресије или болести зависности, али то не мора увек бити случај - каже др Пантић и наглашава да код младих мушкараца, постоји неколико специфичности по овом питању у односу на остатак популације.

Према једној студији која је рађена у САД, чак у 62 одсто случајева самоубиства младих мушкараца, проблеми са партнером су били главни доприносећи чинилац у одлуци да се одузме сопствени живот.

policija
полиција / Извор: Србија Данас

- Велики број младих мушких особа које изврше суицид, претходно немају историју суицидалности, односно то им је први покушај. Главни симптоми депресије су губитак енергије, губитак интересовања, немогућност да се осети задовољство, безвољност, смањено самопоштовање, прекомерни осећај кривице, губитак апетита, несаница и психомоторна успореност. Ово је често праћено иритабилношћу, проблемима у концетрацији и страховима. Код младих људи, употреба алкохола и других психоактивних супстанци са циљем самоиницијативног ублажавања депресивних симптома, што често додатно компликује депресију и значајно повећава ризик од суицида - наглашава он и додаје да је депресија као ментални поремећај чест узрок самоубиства, како код мушкараца, тако и код жена.

Према његовим речима, рад на превенцији депресије и суицида међу младима би требало да буде један од најважнијих задатака не само психијатара већ и целог друштва.

- Усвајање здравих животних стилова и навика, изградња добрих односа унутар породице, борба против врњачког насиља, као и стварање атмосфере у школама и радним организацијама која није токсична по ментално здравље, су важни елементи који могу да допринесу у овом раду. Такође, требало би да учинимо све што је у нашој моћи да млада особа која се обрати за помоћ психијатру или неком другом стручном лицу не буде касније изложена предрасудама и дискриминацији у друштвеној заједници, а нажалост у нашем друштву негативна перцепција и стигматизација људи који иду код психијатра су понекад веома изражене - закључио је он.