Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЛИЦИЈСКА ОПСАДА ЗБОГ ШКАЉАРЦА КОШТАЛА МИЛИОН ЕВРА: Доктор који је лечио Крстовића открио ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ

01.03.2020. 18:57
Пише:
Србија Данас/Блиц
igor krstović
игор крстовић / Извор: Фото: Facebook/NDR Niedersachsen

Нови шокантни детаљи.

Немачки доктор Кристијан Кретек који је у болници у Хановеру лечио Игора Крстовића, припадника шкљарског клана који је пре неколико недеља изрешетан у пуцњави у Црној Гори, открио је за локалне медије како је изгледало лечење пацијента под полицијском пратњом. Због траспорта и лечења Крстовића, у немачким медијима дигла се велика хајка, јер је све занимало ко плаћа полицијско обезбеђење "мафијашком босу из Црне Горе". Кретек је открио како је дошло до тога да "балкански криминалац", како су га називали у локалним медијима, добије такав третман.

ДВЕ БРУТАЛНЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ ЗА 10 ДАНА: Нису били познати полицији, али имају ЈЕДНУ ЗАЈЕДНИЧКУ СТВАР

ДВЕ БРУТАЛНЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ ЗА 10 ДАНА: Нису били познати полицији, али имају ЈЕДНУ ЗАЈЕДНИЧКУ СТВАР

СТАНИШИЋ НА САСЛУШАЊУ СДТ: Осумњичен за покушај убиства Игора Крстовића

СТАНИШИЋ НА САСЛУШАЊУ СДТ: Осумњичен за покушај убиства Игора Крстовића

НА ИГОРА ИСПАЉЕНО 27 МЕТАКА, члан загоричког клана ГЛАВНИ ОСУМЊИЧЕНИ?! Нови детаљи покушаја убиства Крстовића

НА ИГОРА ИСПАЉЕНО 27 МЕТАКА, члан загоричког клана ГЛАВНИ ОСУМЊИЧЕНИ?! Нови детаљи покушаја убиства Крстовића

Професор медицине Кристијан Кретек води Клинику за трауматолошку хирургију Медицинског факултета у Хановеру (MHH), иначе једну од најпознатијих на свету, у коју је смештен Крстовић. Када су га новинари "Цајта" Катерина Лобенштајн и Клас Татје посетили, показао им је кесицу са сребрнастим металом. Деловао је као да је отопљен. То је извадио из тела Игора Крстовића и рекао: "То су меци који лете великом брзином. Када погоде кост, праве огромне рупе", изјавио је доктор.

Због професоровог специфичног начина рада и става да увек избегава ампутацију постао је нашироко познат.

- То је наш профил, по томе смо познати у свету - објаснио је доктор.

Зато су, пише лист, његови пацијенти људи са спортским повредама, жртве саобраћајних несрећа, жртве рата из Либије и Сирије, али и жртве пуцњава - нарочито из Саудијске Арабије и са Балкана. Отприлике два пута месечно, каже Кретек, на операционом столу му је жртва ватреног оружја. Зато му се ни Игор Крстовић, пацијент из Црне Горе рањен са више од 20 хитаца, није учинио сумњивим. За њега је то био рутински случај.

Чињеница је да високо специјализоване Универзитетске клинике у Немачкој редовно примају веома тешке, приватне пацијенте из иностранства: арапски шеици, кинески пословни људи, руски олигарси, либијски официри… Све у свему, немачке клинике годишње примају 200.000 страних пацијената који то плаћају више од милијарду евра. Игор Крстовић је лечење у овој болници платио 91.000 евра!

Понедељак, 3. фебруар, 13.25. Кристијан Кретек добија мејл из Црне Горе. У њему централна клинике из Подгорице пише да жели да им упути једног пацијента, Игора Крстовића (35), држављанина Црне Горе са више повреда од ватреног оружја. У мејлу није писало зашто је пуцано на Игора Крстовића.

Повреде које је задобио су опасне по живот и оперисане су у Подгорици, међутим повреде екстремитета захтевају даље лечење. Молба из Црне Горе је гласила: "Преузети пацијента што пре". У мејлу су послати и рендгенски снимци - смрскана кост подлактице, избушена бутна кост, смрскано колено...

Кретек је, како је описао, одмах констатовао - Уколико га за неколико дана не буде оперисао специјалиста, пацијент ће највероватније изгубити руке и ноге". Одговорио је Подгорици истог поподнева: "Добродошли сте у било ком тренутку, али уз два услова: пацијент мора да буде у стању да поднесе транспорт и мора сам да сноси трошкове лечења.

Увече, 7. фебруара, четири дана након мејла из Подгорице, специјалним авионом за транспорт болесника у Хановер стигао је Игор Крстовић. Са њим у пратњи стигли су његова 32-годишња супруга и један лекар.

- Све тече по плану - док у једном тренутку лекар-пратилац не помене детаљ који ме је уплашио: у Црној Гори је кола Хитне помоћи у којима се налазио Крстовић штитио велики број полицајаца - испричао је доктор.

Кретек тврди да је одмах потом обавестио полицију у Хановеру, јер "он није дужан да то уради". Као лекару му је, како објашњава, дозвољено да о свом пацијенту не говори ништа. Полиција је послала двојицу службеника као обезбеђење и затражила од лекара да "анонимизује" пацијента, тако да се он од тог тренутка лечи под лажним именом.

nemačka policija
немачка полиција / Извор: Профимедиа

Хановерска полиција дакле почела је одмах да штити Црногорца о коме нису знали ништа. За то време, медији у Црној Гори и Србији извештавају о покушају атентата на Игора Крстовића, пише се о мафијашкој освети и да је Крстовић повезан са организованим криминалом.

Полиција у Хановеру убрзо је зтражи помоћ стручњака из покрајинске и савезне криминалистичке полиције, али и из Интерпола. Претпостављало се да би онај ко је покушао да убије Крстовића у Црној Гори, могао да изврши напад на њега и у Немачкој. Можда чак и експлозивом.

Немачка полиција је одмах у болницу послала појачање.

- Прва операција трајала је дванаест сати, од десет ујутро до десет увече - каже Кретек.

Док је он покушавао да спасе пацијенту удове, прве гласине о Крстовићу почеле су да се шире ходницима клинике. Нешто касније "Билд" извештава: "Шеф мафије изешетан са 27 метака испоручен у Хановер". Немачки лист пише и на којем одељењу се налази злогласни пацијент из Црне Горе.

Од тог тренутка за полицију није угрожен само Крстовић већ и сви у клиници: посетиоци, запослени, пацијенти. Полиција се наоружава и у болницу шаље стотину људи!

- Запослени су били окружени специјалцима наоружаним до зуба и плашили се. Тако нешто нису никада доживели, иако су се у овој болници лечили и принчеви, па чак и терористи. А и канцеларка је била у посети - испричао је доктор.

Због свега тога случај Игора Крстовића у покрајини Доња Саксонија постаје политичко питање.

"Овде се ради о прању новца", изјављују неки опозициони политичари. Удружење пореских обвезника почело је да захтева да Игор лично покрије трошкове свог обезбеђења. Покрајинско Министарство правде разматрало је могућност трансфера у затворску болницу. Чак је затражена помоћ и од америчке војске која има велику болницу у Рамштајну. Али у неком тренутку Министарство је то закочило. Зашто - то није сасвим јасно.

nemačka policija
немачка полиција / Извор: Профимедиа/илустрација

У понедељак, 24. фебруара, одржан је ванредни састанак више одбора покрајинског парламента. Седница је трајала скоро два сата и, како преносе немачки медији, речено је да је полицијска операција чувања Крстовића немачке пореске обвезнике коштала готово милион евра! Осим тога, на седници је утврђено да је "за све крив" Медицински факултет у Хановеру у оквиру којег се налази клинка. Заменик директора смењен је по хитном поступку.

На седници, међу министрима, државним секретарима и полицијским службеницима није било лекара. Нису позвани. Кретек каже да је штета што није могао да им каже своје мишљење.

- Ја до данас нисам сигуран да ли је Игор Крстовић заиста члан мафије. Он и његова супруга били су потпуно изнервирани због толике полиције. Неколико пута су рекли да не желе полицијску заштиту. Чак су нам показали и потврду да тренутно нису под полицијском истрагом - каже Кретек,

Кретек додаје да је полицију чак и питао да ли имају неке информације које говоре против Крстовића.

- Одговор је гласио: "Немамо ништа". Нема налога за хапшење, нема потернице. Никад се против њега није водила истрага – ни у Немачкој, ни преко Интерпола - каже доктор.

Међутим, у среду 19. фебруара, 12 дана након што су стигли у Хановер, уред за странце Крстовићу и његовој супрузи наложио је да напусте земљу.

- У петак 21. фебруара, пацијент из Црне Горе напустио је Немачку хеликоптером савезне полиције. И уз мноштво полиције свуда по клиници. Пацијент у хеликоптеру – Игор К, мафијашки бос? Или Игор К. – човек за кога се сматрало да је мафијашки бос? - каже доктор.

Кристијан Кретек потрудио се да пронађе клинику која би могла добро да се брине о ранама његовог пацијента. Нашао ју је у Истанбулу.

Адвокат Игора Крстовића каже да се тамо пред собом његовог клијента налази једна особа - из приватног обезбеђења, а не полицајац.

РАТ КЛАНОВА СЕ НАСТАВЉА: Ухапшен Подгоричанин због покушаја УБИСТВА Игора Крстовића

РАТ КЛАНОВА СЕ НАСТАВЉА: Ухапшен Подгоричанин због покушаја УБИСТВА Игора Крстовића

ШКАЉАРАЦ ЗВАНИ ТЕРМИНАТОР НАРУЧИО ЛИКВИДАЦИЈУ РОГАНОВИЋА?! Полиција на трагу убици Новљанина

ШКАЉАРАЦ ЗВАНИ ТЕРМИНАТОР НАРУЧИО ЛИКВИДАЦИЈУ РОГАНОВИЋА?! Полиција на трагу убици Новљанина

НЕПОЖЕЉАН У НЕМАЧКОЈ: Полиција протерује опасног ШКАЉАРЦА из Хановера - мора ХИТНО да напусти град (ВИДЕО)

НЕПОЖЕЉАН У НЕМАЧКОЈ: Полиција протерује опасног ШКАЉАРЦА из Хановера - мора ХИТНО да напусти град (ВИДЕО)

И СУПРУГУ ШКАЉАРЦА ЧУВА НЕМАЧКА ПОЛИЦИЈА?! Грађани бесни због третмана који има ЦРНОГОРСКИ КРИМИНАЛАЦ

И СУПРУГУ ШКАЉАРЦА ЧУВА НЕМАЧКА ПОЛИЦИЈА?! Грађани бесни због третмана који има ЦРНОГОРСКИ КРИМИНАЛАЦ

НА ЊЕГА ИСПАЉЕНО ВИШЕ ОД 20 ХИТАЦА: Ево ко је рањени шкаљарац због кога влада ОПСАДНО СТАЊЕ у Немачкој!

НА ЊЕГА ИСПАЉЕНО ВИШЕ ОД 20 ХИТАЦА: Ево ко је рањени шкаљарац због кога влада ОПСАДНО СТАЊЕ у Немачкој!