Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЉУБАЦ СМРТИ! Бојовић започео, Беливукови кољачи користе - ево шта тачно значи

29.09.2022. 15:36
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Luka Bojović
Лука Бојовић / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Bib48_MovieClips/Denis Cyga

Срђан Лалић, Бојан Хрватин и Никола Спасојевић, који су све признали, постали су предмет мржње својих некадашњих "сабораца"

Суђење организованој криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића обележило је прилично необично и недолично понашање окривљених припадника клана.

Један детаљ са припремног рочишта одржаног у уторак поподне, када је Милош Будимир послао пољубац према делу суднице у којој седе они чланови групе који су одлучили да сарађују са тужилаштвом, привукао је пажњу јавности, посебно ако се у обзир узме да се такав потез у мафијашким круговима деценијама тумачи као извесна претња.

Протеклих дана пред Специјалним судом у Београду одржано је припремно рочиште у поступку који се води против Беливука, Миљковића и других припадника њихове групе који се овом оптужницом терете за убиства Горана Михајловића и Николе Митића.

АУ, ВЕЉИН КОЉАЧ ОДАО ИМЕНА ТРИ НОВЕ ЖРТВЕ! Проговорио и о 70 МИЛИОНА ЕВРА које Беливук крије

АУ, ВЕЉИН КОЉАЧ ОДАО ИМЕНА ТРИ НОВЕ ЖРТВЕ! Проговорио и о 70 МИЛИОНА ЕВРА које Беливук крије

"ОЋУ БРАТЕ, НЕ БРИНИ, МНОГО НАШИХ СТРАДА" Испливале Вукотићеве поруке - ОН је комуницирао са убијеним Дедовићем, откривао све

"ОЋУ БРАТЕ, НЕ БРИНИ, МНОГО НАШИХ СТРАДА" Испливале Вукотићеве поруке - ОН је комуницирао са убијеним Дедовићем, откривао све

ОВО СУ НАЈОПАСНИЈИ СРБИ! Европол објавио листу криминалаца који харају Европом - међу њима су и ОНИ (ФОТО)

ОВО СУ НАЈОПАСНИЈИ СРБИ! Европол објавио листу криминалаца који харају Европом - међу њима су и ОНИ (ФОТО)

Прочитана је оптужница, а припадници ове групе су се изјаснили да нису криви, да не признају пресретнуту Скај комуникацију на којој се заснивају практично обе оптужнице, а спомињано је убиство Јована Вукотића, апсолутног вође шкаљарског клана који је ликвидиран 8. септембра у Истанбулу.

Међу свим детаљима, делу јавности је пажњу привукао поступак Милоша Будимира који је, како се сазнало иза затворених врата суднице, послао пољубац у правцу оних који су одлучили да сарађују са тужилаштвом и испричају сва своја сазнања о злочинима.

Срђан Лалић, Бојан Хрватин и Никола Спасојевић, који су све признали, постали су предмет мржње својих некадашњих "сабораца".

Сам чин слања пољупца деценијама се уназад се у мафијашком свету тумачи као директна претња. Још из времена успона опасних италијанских породица које су огрезле у криминал, слању пољупца свом дојучерашњем сараднику углавном је претходила некаква издаја.

Са друге стране, онај ком је пољубац послат таргетира се као наредна мета. О слању "пољупца смрти", или на италијанском „ill бацио della морте“, говорило се у филму "Кум ИИ" у делу када Мајкл Корлеоне на једној забави грли свог брата Фреда, а затим га хвата обема рукама за главу, директно гледа у очи и говори: "Знам да си то био ти. Сломио си ми срце", након чега га грубо љуби.

Симбол "пољупца смрти" описан је у књигама, искоришћен је више филмова, играних и цртаних серија, али је такође већ виђен међу овдашњим криминалцима.

Пољубац у камере

У великој акцији шпанске полиције фебруара 2012. године ухапшен је Лука Бојовић који је касније и осуђен због организованог криминала. Сама акција забележена је и камерама, као и тренутак када Бојовића изводе из зграде и спроводе до полицијског аутомобила.

Управо у том тренутку Бојовић се окреће ка камерама и шаље пољубац, а затим мирно седа у возило. Иако су многи овај потез протумачили као роматичан тренутак у ком Бојовић шаље пољубац својој супрузи Барбари, тај сценарио је мање вероватан имајући у виду да се ради у познатом криминалцу.

Није хтео да убије Здравка "јер му је кум"

Милош Будимир је иначе један од високопозиционираних припадника клана Беливук – Миљковић. Отац је двоје малолетне деце, завршио је средњу електротехничку школу, незапослен је и повремено се бави препродајом половних аутомобила и обезбеђењем. Међутим, детаљ који је прилично бизаран у његовом случају везан је за убиство Здравка Радојевића, ком је Будимир крстио децу.

Овај злочин детаљно је у свом исказу испричао Бојан Хрватин, након чега је добио статус сведока окривљеног. Иако је Будимир негирао све што му се ставља на терет, Хрватин је испричао како Марко Миљковић није једини који је убијао своје кумове, већ је то учинио и Будимир у случају Здравка Радојевића.

- Радојевић је Милошу ваљда крстио децу, знам да су били кумови и да је, када су пали за дрогу, Милош то преузео на себе. Када смо Здравка спустили у подрум, Беливук је питао: "Ајмо, браћо, ко ће да га реши?" Милош је одговорио: "Ја нећу, кум ми је." Вељко је узео секиру и пресудио му, а мени је дао нож да му одвојим главу од трупа - испричао је Хрватин у тужилаштву.