Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОДЛОЖЕНО ПО КО ЗНА КОЈИ ПУТ За смрт младића (19) у Нишу још увек нико није одговарао, породица ОЧАЈНА: "Убише нам дете и нико не одговара!

24.02.2024. 09:07
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Сведок се није појавио

Породица младића(19) који је 28. децембра 2021. године погинуо у саобраћајном удесу надомак своје куће у Шаиновцу, огорчена и очајна напустила је данас судницу Вишег суда у Нишу јер је суђење по ко зна који пут одложено. Разлог одлагања овога пута био је недолазак на рочиште сведока и адвоката Милана Петровића.

ДРУГОВИ ГА ИЗ СТРАХА ПРЕТРЕСАЛИ СВАКИ ДАН: Дечак из "Рибникара" помињао да ће донети и МОЛОТОВЉЕВ КОКТЕЛ, ево како је све откривено OÅ  Vladislav Ribnikar, nož

ДРУГОВИ ГА ИЗ СТРАХА ПРЕТРЕСАЛИ СВАКИ ДАН: Дечак из "Рибникара" помињао да ће донети и МОЛОТОВЉЕВ КОКТЕЛ, ево како је све откривено

ДЕТАЉИ ЈЕЗИВЕ ТУЧЕ НА ЗВЕЗДАРИ: Младића (28) испребијали и изболи ножем испред познатог ресторана!hitna pomoć, policija

ДЕТАЉИ ЈЕЗИВЕ ТУЧЕ НА ЗВЕЗДАРИ: Младића (28) испребијали и изболи ножем испред познатог ресторана!

РАЗБОЈНИК НЕГИРАО ЗЛОЧИН: Жртву КРВНИЧКИ ударао рукама и ногама, па му СВЕ узеоužas

РАЗБОЈНИК НЕГИРАО ЗЛОЧИН: Жртву КРВНИЧКИ ударао рукама и ногама, па му СВЕ узео

Петровић се јавио суду и доставио потврду да не присуствује рочишту због тога што учествује у раду радне групе која одлучује о изменама Закона о кривичном поступку, док сведок ни на који начин није оправдао свој недолазак.

Судија Вишег суда Мирко Петровић наставак суђења заказао је за 21. март уз напомену да ће сведок бити приведен уколико се не одазове позиву, док ће у случају недоласка Петровића, за окривљеног ангажовати адвоката по службеној дужности.

Баба трагично настрадалог младића, видно потрешена, казала је по изласку из суднице да је страшно то што се ради са суђењем за смрт њеног унука.

- Данас не дође један, сутра не дође други. Убише нам дете и нико не одговара. Нешто није у реду, нешто се ради и суђење не може да се заврши, а ми не знамо шта. Тешко нам је. Сваки пут кад прескочимо праг суда сетимо се дана када смо доживели трагедију -рекла је Драгица јецајући.

Она је казала да сваког дана иду на гробље и обилазе унуков гроб, али да је све узалуд.

- Свако вече замишљам како се несрећа догодила. Свако вече када легнем у кревет сетим се како је мој унук долазио увече са посла, јављао ми се да је дошао, долазио да ме пољуби и одлазио да спава. Тога више нема, нема мог унука кога сам одгојила од „кила меса“. Оном који је то урадио кажем - нека му се врати на исти начин - рекла је она.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Нишу тешко дело против безбедности јавног саобраћаја и непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној несрећи на терет је стављено мушкарцу (40) из Шаиновца, који је, према наводима тужбе, возећи са 2.27 промила алкохола у крви, брзином од 70 километра на час на делу пута где је ограничење 50, возилом прешао у супротну траку и ударио Жељка наневши му смртонсоне повреде, а затим се удаљио са места несреће. Несрећа се догодила око 22.30 часова, када се младић враћао кући након одрађене друге смене у фабрици.

Међутим, током поступка, одбрана је успела да код суда изазове сумњу да је на оптуженичкој клупи прави кривац за несрећу, тврдњама да је његовим колима у моменту несреће управљао његов пријатељ (сведок). Из тог разлога, уместо да објави пресуду што је било заказано за 25. октобар, суд је одлучио да поново отвори главни претрес како би се извели додатни докази, првенствено анализа биолошких трагова који би показали где су у време несреће седели њих двојица. 

Оптужени је на суђењу негирао да је био за воланом аутомобила. Истицао је да је за воланом био сведок, а да је он био толико пијан да је већи део пута повраћао, а потом се и онесвестио од алкохола. Он се у завршној речи заклео децом да он није возио ауто који је усмртио младића.

- Имам троје деце, дабогда их сво троје ставио у ковчег ако сам ја возио аутомобил. А ономе ко је возио, дабогда му се затворила кућа - рекао је он.

Сведок, који је оптуженог пријавио као возача који је изазвао удес је, међутим, одбацио све оптужбе назвавши оптуженог „лажовом и срамотом за људски род“.

Милан Петровић, адвокат окривљеног, посебно је инсистирао на вештачењу тренерице коју је у моменту несреће носио сведок, уз објашњење да ће, уколико се налазио на месу сувозача као што тврди, имати флеке од повраћања на левој страни тренерице, а да ће флеке бити са десне стране уколико се налазио на месту возача.

Форензичар Дејан Шоргић је на претходном рочишту казао да се масовне флеке на његовој тренерици налазе на десној страни, а њихово вештачење показало је да имају ДНК профиле, што упућује да се радио о повраћању, јер да се ради о блату или прашини ДНК профила не би било. Шоргић је рекао да је анализа показала да је у том узорку са тренерице траг оптуженог доминантнији казао да се флеке налазе на десној страни.

Шоргић је позван и за наредно рочиште како би одговорио на додатна питања адвоката, судије и тужиоца. Уколико Шоргић и сведок буду сведочили на наредном рочишту, на истом рочишту уследиће и завршене речи.

Извор: Србија Данас/Телеграф/Д. Коцић/К.П.