Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОШАСТ КОЈА ЉУДЕ ТЕРА СВЕСНО У СМРТ! Сурово зеленашење узима маха - притисци су толики да терају на радикалне кораке

18.03.2022. 22:07
Пише:
Србија Данас/24 седам
500 evra
500 евра / Извор: Профимедиа/илустрација

Противзаконито позајмљивање новца с каматом постаје све већи проблем, а за ову пошаст као да не постоји адекватна казна.

У Србији је у току протеклих неколико година више људи себи одузело живот јер је дуговало новац зеленашима.

Последњи случај самоубиства које је почињено тим поводом је случај Д. Р. (23). Овај младић из Горњих Грбица пронађен је обешен у шуми. Младић је у фебруару 2020. нестао, а његово тело пронађено је обешено у месту Црквине, недалеко од родног села Доње Грбице, после три недеље потраге. Драган је, наводно, од зеленаша узео новац за свог пријатеља, а пошто није успевао да га врати, опростио се са свима, и отада му се изгубио сваки траг.

- Дуг се непрестано увећавао и вероватно је вишеструко премашио основну своту. Зеленаши су га притискали и малтретирали до те мере да се одлучио на овако радикалан корак - изјавио је тада његов школски друг.

"ОПРАО" ВИШЕ ОД 20 МИЛИОНА ЕВРА! Нарко бос поново пред судијама - да ли ће се уважити жалбе?

"ОПРАО" ВИШЕ ОД 20 МИЛИОНА ЕВРА! Нарко бос поново пред судијама - да ли ће се уважити жалбе?

ТРАГЕДИЈА КОД СТАРЕ ПАЗОВЕ! Пронађено беживотно тело тинејџерке

ТРАГЕДИЈА КОД СТАРЕ ПАЗОВЕ! Пронађено беживотно тело тинејџерке

"НЕВАСПИТАНИ СКОТЕ, КУР**ЦЕ ЈЕДНА" Ужасне сцене из Новог Пазара и то у дворишту школе: Ученицу напали родитељи школског друга

"НЕВАСПИТАНИ СКОТЕ, КУР**ЦЕ ЈЕДНА" Ужасне сцене из Новог Пазара и то у дворишту школе: Ученицу напали родитељи школског друга

- Тај износ није био велики у почетку. Помиње се 300 евра. Али су му калемили камату на камату и ко зна колико је то испало када се одлучио на такав трагичан корак. Малтретирали су га. Драган није био из тог света, био је домаћинско дете са села - испричао је рођак несрећног младића, додавши да има индиција да је реч о једној од екипа из Крагујевца и да је јавна тајна да се она бави зеленашењем.

Шта је зеленашење?

Зеленаш је особа која се бави давањем неосигураних новчаних позајмица приватним лицима по изузетно високим (зеленашким) каматним стопама, а приликом наплате дуга од дужника, најчешће се служи уценама или претњама насиљем. Зеленаштво је илегална активност, а зеленаши су обично део организованог криминалног подземља. Муштерије зеленаша су најчешће особе којима из било ког разлога није могуће одобрити кредит у банци. Услови за позајмицу код зеленаша су неретко толико тешки да дужник до краја живота није у стању да врати дуг.

Зеленашење је по закону посебно кривично дело које је прописано чланом 217 КЗ-а. Прецизно се наводи: "Свака позајмица са каматом ће бити кажњена затвором до три године и новчаном казном, а у појединим случајевима и строжом казном. Биће кажњено лице које даје новац или друге потрошне ствари на зајам неком лицу које прими или уговори за себе или другог несразмерну имовинску корист том приликом искоришћавајући тешко имовинско стање, тешке прилике, нужду, лакомисленост или недовољну способност за расуђивање оштећеног. Гоњење се предузима по предлогу оштећеног, а не по службеној дужности јавног тужиоца, али он наставља поступак."

Подсетимо, Ранковић је на Фејсбуку оставио поруку:

- Драги моји пријатељи, жао ми је што се опраштамо на овај начин. Желео бих да захвалим свом "великом пријатељу" што ме је довео дотле да ја морам на овакав начин да решим проблеме који су настали због њега. Поздрав велики од Баткета.

У већини случајева људи не подносе кривичне пријаве против зеленаша, а разлог је страх, што потврђује и чињеница да многи од њих дигну руку на себе. Међутим, било је и оних случајева који су процесуирани.

Policija
Полиција / Извор: Србија Данас

Језиву сцену затекао пријатељ

Милорад Р. (49), керамичар из Београда, пронађен је мртав у свом стану у августу 2020. године у насељу Рупчине, а сумња се да је задављен жицом на спавању. Наиме, тело Милорада пронашао је његов пријатељ.

- Милорадов друг је око седам часова дошао код њега како би заједно ишли на посао.  Претпоставља се да се неко у току ноћи ушуњао у зграду и попео на трећи спрат, где је Милорад живео, и ту га напао и задавио жицом која је нађена обмотана око његовог врата. На основу језивих повреда које су уочене на његовом телу, закључујемо да се борио и покушавао да се спасе, али није успео - каже извор.

 - Пријатељ је ушао у стан и затекао његово тело на поду. Несрећни човек био је шокиран језивом сценом, али је успео да се прибере и одмах позвао Хитну помоћ и полицију. Лекари су могли само да констатују смрт. Увиђај на месту злочина трајао је осам сати. Засад се претпоставља да је Милорад давао новац под камату и да га је убио неко од дужника, али се не искључује могућност и да је мотив нешто друго - објашњава извор.

Иначе, у згради, која делује напуштено, Милорад је живео неко време.

- У објекат се уселило неколико породица, које су саме увеле струју. Вероватно је он купио стан, а нагађа се да је инвеститор одустао од даље градње, па је зграда остала тако недовршена - прича извор.

Убијени керамичар има ћерку и супругу, које живе у Бечу.

Списак дужника

- Ово нису чиста посла! Нико се не убија на овакав начин за неку ситницу. Брутално је задављен на спавању, што је очигледно и нека порука убице. Прича се по крају да он даје паре под камату и да се бави зеленашењем.

100 evra
100 евра / Извор: Профимедиа

- Дугачак је списак његових дужника, можда неко није могао да исплати рате на време, није издржао притисак и одлучио је да га убије. Мада, ко зна шта ту све може да буде мотив. У стан су му често долазили мушкарци. Ни са ким у улици се није дружио, само се јављао у пролазу. Увек је био лепо обучен и видело се да има новца. Жена и ћерка му живе у Аустрији, а да ли су се растали или их је само склонио, то нико не зна - кажу комшије у овом насељу.

Обесио се на Видовдан

Зоран Б. (34), из Дрмна, радник костолачког "Георада", обесио се на Видовдан, 28. јуна јер није могао да издржи притисак и претње двојице зеленаша, који су му позајмили 1.550 евра, а тражили му чак 15.000 евра камате.

Очајни Зоран написао је опроштајно писмо и пресудио себи на тераси куће која припада његовој баби у Пожаревцу.

Зораново тело пронађено је два дана касније и о томе је одмах обавештена полиција.

- Поред тела пронађено је опроштајно писмо на више страна, као и 18 опушака цигарета, које је Зоран попушио док је састављао писмо. Он се у писму извињавао мајци и супрузи, која је била у Београду ради вантелесне оплодње, јер нису могли да имају децу. Извинио се и друговима, којима је дуговао новац, а није могао да им га врати - објашњава извор из полиције.

Према његовим речима, Зоран је у опроштајном писму навео да се одлучио на самоубиство јер су га дуже време прогонила двојица зеленаша. Они су му наметнули огромну зеленашку камату, па Зоран никако није могао да се извуче из дугова.

- Од једног зеленаша из Брадарца Зоран је позајмио 500 евра, а вратио му је 2.740, међутим, овај му је тражио још 3.000. Од другог зеленаша, који тренутно живи у Костолцу, узео је 1.050 евра, а вратио му 2.700, али овај је тражио још 12.000 евра - казао је извор из истраге.

Зеленаши су, каже он, стално претили Зорану да ће наудити њему и његовој породици. Чак су му усред дана долазили пред кућу, галамили, трубили аутомобилским сиренама и отворено претили да ће га убити и запалити му кућу ако им не исплати тражени износ. Зоран је из страха и очаја одлучио да дигне руку на себе. На увиђају је било очигледно да се ради о самоубиству, па није наложена обдукција, већ је тело одмах предато породици, која га је сахранила на Новом гробљу у Дрмну.

Оставио имена и бројке

Иначе, Зоранови пријатељи су му раније опростили дугове јер су хтели да му помогну да се извуче из новчане кризе, али, нажалост, нису успели у томе.

- Зато и тражимо од надлежних да истраже овај случај и казне зеленаше који су Зокија довели у безизлазну ситуацију и претњама га навели да себи одузме живот. У опроштајном писму, које смо сви ми, његови пријатељи читали, наводе се имена зеленаша, колико је пара од њих позајмио, колико им је вратио и колико су новца од њега још тражили - казао је Зоранов друг.

Хапшење у акцији "Гнев"

Припадници МУП-а су, у наставку акције "Гнев", ухапсили М. М. (40) прошле године, због основа сумње да је извршио кривично дело прање новца, као и Ј. Ђ. (31), која се сумњичи за кривично дело прање новца у помагању, саопштено је. Како се наводи, М. М. се терети да је од 2014. године грађанима из Крагујевца и околине тог града позајмљивао новац под каматом за коју су се усмено договорили, сачињавао уговоре о зајму које није оверавао код јавног бележника и признанице које је оверавао код адвоката, а потом покренуо судске поступке против особа које новац нису могле да врате, након што је претходно уписивао да им је на руке дао знатно већи износ.

Он је, како се сумња, од грађана који нису могли да измире дуговања захтевао да му предају непокретности, и на тај начин је стекао 30 станова, кућа и пословних простора, као и грађевинско земљиште у вредности од 45.854.955 динара. Такође, осумњичени је неовлашћеним кредитирањем грађана остварио приходе у износу од 51.139.984 динара, за које није подносио пореске пријаве, чиме је оштетио буџет Републике Србије за више од милион и по динара.

У извршењу кривичног дела прање новца, М. М. је, како се сумња, помагала његова невенчана супруга Ј. Ђ., која је од 2016. године стекла, користила и отуђила имовину у вредности од 80.000 евра, иако је знала да потиче из криминалних делатности. Приликом хапшења, од осумњичених је одузет аутомобил марке "ауди А8Л", док им је на основу наредби надлежног тужилаштва забрањено располагање непокретностима, уз упис забране у јавну књигу, отуђења и оптерећења, и то 12 кућа, четири стана, четири помоћне зграде, једног пословног просторс и 48 катастарских парцела пољопривредног и грађевинског земљишта на територији Крагујевца, Кнића и Тополе.

Исповест зеленаша

Огњен Ј. из Београда, који се овим илегалним послом бави већ 10 година, испричао је за београдске медије своју страну приче. Овим послом почео је да се бави након што је зарадио први велики новац и када су особе које познаје из непосредног окружења почеле од њега да траже различите позајмице. 

- Са првим озбиљнијим парама које сам зарадио, спонтано сам почео да се бавим давањем новца под камату. Један другар који у Црној Гори има родбину, која је доста порочна и коцка се, рекао ми је да га стално мољакају да им позајми новац и да је он пристао на то само ако од тога има бар неке вајде. Предложио ми је да и ја учествујем - ако они не врате новац, он ће ми вратити мој део. Све је, наравно, било како је и договорено, и тако је све почело - испричао је наводно Огњен Ј.

Сматра да његов посао није ништа другачији од оног који раде банке и залагаонице, па не види, како је рекао, ништа лоше у позајмицама. 

- Потпуно је исто, позајмиш некоме новац, осигураш се уговором да ће ти вратити и он стави имовину на хипотеку, и то је то. Још сам ја толерантнији него банке. Сви мисле да се подразумева да примењујеш силу и ломиш кости ако дајеш новац под камату. Ја морам да кажем да нисам имао такве ситуације. Дешавало се да морам да припретим, али ништа више од тога. Вероватно ми донекле помаже то што изгледам мало опасније, уз тетоваже и мишиће. Људи просто моју реч схватају озбиљније - испричао је он раније.

Најчешће уговори на веће суме морају да се овере код нотара, јер је то најбољи начин, тврди овај зеленаш. 

- Знам да је запрећена казна до осам година затвора, али зеленаштво се у пракси тешко доказује, јер се најчешће и не ради о превари, већ о људима који су свесно ушли у то. Зато се често  осигуравам уговором који је оверен код нотара, и ту нема грешке. Они онда могу да пробају да оборе уговор на суду, ако докажу да су у стању нужде и лакомислености ушли у то. Не можеш да тврдиш да си лакомислен када ти све пише, црно на бело, колико узимаш и када и колико враћаш -  казао је он.