Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Последњи случај - смрт Николе Бојовића: УБИЈЕНИ Миша Огњановић заступао припаднике кланова (ФОТО)

30.07.2018. 07:44
Пише:
Србија Данас/Блиц
Dragoslav Ognjanović
Драгослав Огњановић / Извор: Медиа Центар

Ликвидиран на Новом Београду

Драгослав Миша Огњановић (57), који је ликвидиран прексиноћ на Новом Београду, био је један од најпознатијих београдских и српских адвоката кривичара. Његова каријера била је испуњена низом медијски пропраћених случајева, а заступао је бројне клијенте окривљене за тешка кривична дела пред Вишим и Специјалним судом, међу којима је и вођа "земунаца" Лука Бојовић, као и припадници "шкаљарског клана".

Последњи случај у ком је Огњановић учествовао, тицао се заступања породице Бојовић, у својству оштећених, пред Специјалним судом у процесу против убица Николе Бојовића (39), Лукиног брата.

У априлу ове године за убиство Лукиног брата и Милоша Видаковића (29) осуђени су Саша Цветановић, као непосредни убица на 35 година затвора, Славиша Новаковић на 35 година затвора, Ратко Кољеншић на 30 година, као и Милош Војиновић на укупно 14 година. Милош Делибашић, који је оптужен да је заједно са покојним Слободаном Шарановићем организовао ову криминалну групу, ослобођен је оптужби.

Luka Bojović
Лука Бојовић / Извор: Србија Данас

Огњановић је заступао и Анђелку, мајку Бојовића, када је у Црној Гори приведена, па протерана због наводног надзирања куће Ратка Кољеншића, поменутог нападача на њеног сина. Пре три године, полиција је, према незваничним информацијама, од једног од сарадника Шарановићеве групе дошла до информација да је Шарановић - у склопу освете Бојовићима за убиство његовог брата Бранислава - планирао и ликвидацију адвоката Огњановића, како преноси Блиц.

Хапшење "шкаљараца" у ресторану "Дурмитор"

Што се тиче Бојовићевих људи у Црној Гори, Огњановић је заступао и "шкаљарце", ухапшене прошле године у ресторану "Дурмитор" на Новом Београду. Пре само три недеље, пред Вишим судом Огњановић је бранио свог клијента у овом поступку Милоша Ниловића, којем се заједно са Илијом Зецом и Митром Муратовићем суди за нелегално држање и ношење оружја.

Случај изнуде у "Хавани"

Био је адвокат одбране пред Вишим судом за изнуду у казину "Хавана". Окривљени Владимир Поповић и Војислав Костић означени су као припадници шкаљарског клана, а ухапшени су заједно са Далибором Ђорићем 2017. због изнуде 110.000 евра. Поповић, који је и управник "Хаване" важио је за доброг пријатеља и сарадника Луке Бојовића и Филипа Кораћа. С друге стране, Костић, бивши жандарм, високо је у хијерархији клана, тврди Блиц, а његов брат ухапшен је у новобеоградском ресторану "Дурмитор", у великој полицијској акцији у којој је ухапшено више припадника клана.

Бранио Икера, заступао Филипа Кораћа у парничним поступцима

Огњановић је бранио и Ивана Павловића Икера, једног од, како Блиц наводи, познатијих шверцера кокаина, повезаних, такође, са уједињеним которским кланом.

Полиција на трагу Огњановићевог убице: Истрага се врти око ОВОГ човека

Убијени адвокат заступао је и особе за које се према оперативним сазнањима полиције, наводи Блиц, верује да су преузеле управљање Бојовићевим кланом након његовог хапшења. Тако је, како се сазнаје, Огњановић заступао и Филипа Кораћа, наводног наследника Бојовића у Србији. Искусни кривичар заступао је Кораћа чак и у парничним поступцима (кривичних Кораћ и нема) и у његово име подносио тужбе судовима.

Бранио оптуженог за убиство Бриса Татона

Огњановић је био и бранилац Ђорђа Прелића, навијача Партизана и једног од осуђених у случају убиства Бриса Татона. Прелић је осуђен на 10 година затвора за кривично дело тешко убиство као један од организатора нереда који су довели до масовне туче навијача Партизана и француског Тулуза на Обилићевом венцу 17. септембра 2009. године непосредно пред утакмицу Партизан - Тулуз, а у којој је страдао Татон. То поновљено суђење ближи се крају и ове године се може очекивати нова пресуда и Прелићу и његовом наводном саучеснику Дејану Пузигаћи.

Огњановић је заступао окривљене и у случају бруталног пребијања које је довело до убиства Федора Фримермана испред сплава "Саунд" у јулу 2013. године. Окривљенима у овом поступку суђење је недавно почело испочетка.

Између осталог, Огњановић је био шест година део правног тима који је бранио и Слободана Милошевића пред хашким трибуналом. Милошевић је, као што је познато, у судници Трибунала наступао сам, али група адвоката, чији је и Огњановић био део, преипремала је ту одбрану.

Једно у низу убиства сарадника Луке Бојовића

Само у последњих два месеца убијено је неколико сарадника и пријатеља Луке Бојовића на подручју Србије и Црне Горе. Ликвидација Мише Огњановића доводи се са овим у везу, јер је адвокат последњих година понајвише заступао управо Бојовића, који је у Србији правоснажно ослобођен свих оптужби, а у Шпанији издржава казну од 18 година затвора због недозвољеног држања арсенала оружја.

Убијени се прошле године оженио мисицом Сањом Папић која је 23 године млађа од њега, и са којом је добио ћерку. Пре тога је био ожењен Плејбојевом зечицом Наталијом Михић, са којом има сина. У пуцњави која се догодила у суботу у Улици Антифашистичке борбе рањен је у десну шаку Огњановићев син Петар (26).