Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРАТИО БИВШУ ДЕВОЈКУ ПА НАСРНУО НА ЊУ: Потврђена пресуда за покушај силовања Нишлијке - познато колика га РОБИЈА чека!

10.03.2021. 11:29
Пише:
Србија данас/Телеграф
Suđenje, Niš, presuda
Суђење, Ниш, пресуда / Извор: Профимедиа/илустрација

Жртва описала како је све изгледало те ноћи.

Апелациони суд у Нишу правоснажно је осудио на пет година затвора Стефана Стаменковића (25) из лесковачког села Губеревац због покушаја силовања Нишлијке (24). На тај начин потврђена је пресуда Вишег суда у Нишу изречена 10. јула прошле године, а на коју су Стефанови браниоци изјавили жалбу.

ОРЛ специјалиста саветује: Ово је најбољи начин да ПОБЕДИТЕ КАШАЉ!

ОРЛ специјалиста саветује: Ово је најбољи начин да ПОБЕДИТЕ КАШАЉ!

КОМШИЈЕ СУ ОСЕТИЛЕ ДИМ: Откривени детаљи трагедије на Бановом брду, познато како се разбуктао пожар

КОМШИЈЕ СУ ОСЕТИЛЕ ДИМ: Откривени детаљи трагедије на Бановом брду, познато како се разбуктао пожар

УЖАСНА ТРАГЕДИЈА У СЕНТИ! Пси изгризли дечака (4), преминуо на путу до болнице

УЖАСНА ТРАГЕДИЈА У СЕНТИ! Пси изгризли дечака (4), преминуо на путу до болнице

До стравичног напада је дошло 30. августа прошле године у ходнику стамбене зграде на Кеју Кола српских сестара у којој девојка живи. Оно што овај случај чини још ужаснијим је што је сексуални предатор пратио девојку из кафића у којем је била са момком, сачекао да он оде након што је допратио до куће, а затим је напао.

Стефанов бранилац Драган Младеновић тражио је да се пресуда укине и предмет врати на поновно одлучивање због битних повреда ЗКП, неправилно утврђеног чињеничног стања и кривичне санкције. Алит Амзић, који га је бранио по службеној дужности изнео исти захтев, али је оставио могућност да се Стефану суди за блаже кривично дело, недозвољене полне радње те да се осуди на кућни затвор без примене електронског надзора.

Међутим, Апелациони суд је обе жалбе одбацио као неосноване и Стефана поново осудио на петогодишњу затворску казну.

Policija
Полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Неосновано се жалбом тврди да је изрека пресуде нејасна. Суд је утврдио да садржи јасан и довољан опис радњи којима је оптужени остварио све битне елементе кривичног дела које му се ставља на терет. Такође, не може се прихватити жалбени навод да је чињенично стање погрешно утврђено јер је наводно засновано само на исказима оштећене која их је мењала, те да није доказан умишљај оптуженог, односно да није хтео да је принуди на обљубу већ евентуално само на недозвољене полне радње - навео је Апелациони суд.

- Правилно је утврђено да се ради о покушају силовања не само на основу исказа оштећене већ и медицинске документације у којој су констатоване бројне повреде које је оштећена задобила приликом пружања отпора, а делимично и из одбране оптуженог. Правилно је прихваћен исказ оштећене која је у свим фазама поступка описивала начин на који је оптужени примењивао насиље, угриз за леви образ, стискање у пределу врата, задавање удараца песницом у галву, обарање на под...Да се ради о покушају обљубе сведочи континуирани покушај скидања шортса, прислањање доњег тела оптуженог уз њено уз речи: - Ако нећеш секс, узећу ти телефон! - додато је у образложењу.

Silovanje
Силовање / Извор: Профимедиа

У поступку по жалби, није прихваћен ни став бранилаца да оптужени није предузео принуду ради вршења обљубе, већ ради полних радњи јер јој нису констатоване повреде у пределу гениталија, а када је савладао, није извршио силовање.

- Суд је установио да му је намера била да изврши силовање, али да дело није довршио због понашања оштећене која му је све време пружала трајан, активан и доследан отпор, опирала се, померала и узвраћала ударце. Такође, постојао је директан умишљај јер је девојку пратио до улаза у зграду са циљем да са њом има сексуални однос, није одустао ни када га је одбила, а његова урачунљивост није била упитна – навео је Апелациони суд.

Оцењујући одлуку о кривичној санкцији, суд је био става да су правилно цењене и олакшавајуће и отежавајуће околности.

- Од олакшавајућих околности узета је у обзир ранија неосуђиваност оптуженог, животна доб и личне и породичне прилике, као и свест о извршеном делу. А од отежавајућих, цењен је степен угрожености заштићеног добра те последице по физичко и психичко здравље оштећене - пише у правоснажној пресуди.

Interventna policija
Интервентна полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Апелациони суд је навео да се казном од пет година затвора остварује индивидуална и генерална превенција која се огледа у изражавању друштвене осуде за ово дело, јача се морал и учвршћује обавеза поштовања закона.

Жртва сексуалног предатора проговорила је за медије и изнела детаље свирепог напада.

- Ишао је иза мене и причао нешто несувисло као: "С ким се ти то љубиш, који су то слепци?" Сматрала сам да ће на томе остати и кренула ка вратима зграде да бих изненада осетила ударац с леђа. Оборио ме је и угризао за образ, покушавао је да ми скине шортс, али сам срећом имала јак каиш тако да се мучио, а ја сам се грчевито одупирала што га је изнервирало. Почео је да ме удара песницама по глави, мислила сам да ћу се онесвестити. Успела сам да дограбим телефон како бих позвала помоћ, а он је покушао да ми га узме. Док смо се отимали око апарата, успела сам да га одгурнем и он је пролетео кроз врата која су се аутоматски затворила. Он је био толико дрзак да је остао пред вратима не покушавајући да побегне. Отрчала сам до стана, па је моја млађа сестра позвала полицију и мог момка, а он је исте вечери ухапшен - описала је напад девојка.

Ако трпите насиље или познајете неког ко трпи насиље позовите СОС телефон 0800 - 35 00 36.