Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕ ОТРОВНОГ КАЈМАКА СРБИН БИО ПОПУЛАРАН: О његовој млекари извештавали европски медији, у посету му долазио и ПОЗНАТИ ПОЛИТИЧАР (ФОТО)

22.02.2024. 11:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
Srbin iz Austrije
Србин из Аустрије / Извор: Фото: Printscreen/Youtube

Људи умирали у мукама

Србин (39) родом из Драгачева, осуђен је на 13 месеци затвора у Аустрији и мораће да плати новчану одштету у висини од 25.000 евра јер је пет људи умрло, а шесторо има доживотне последице због тровања кајмаком из млекаре у којој је био генерални директор. Да се о млекари причало по Европи показују и бројни чланци коју су објављени у медијима, али и посета српског политичара, Вукоте Говедарице.

ШОК У ПАЛАТИ ПРАВДЕ НА СУЂЕЊУ РОДИТЕЉИМА ДЕЧАКА-УБИЦЕ: Сви су приметили да ње нема, НИЈЕ СЕ ПОЈАВИЛА на суђењу, стигло објашњење и због чегаMajka dečaka ubice

ШОК У ПАЛАТИ ПРАВДЕ НА СУЂЕЊУ РОДИТЕЉИМА ДЕЧАКА-УБИЦЕ: Сви су приметили да ње нема, НИЈЕ СЕ ПОЈАВИЛА на суђењу, стигло објашњење и због чега

ЛАНЧАНИ СУДАР НА АУТО-ПУТУ У БЕОГРАДУ! У удесу учествовало пет аутомобила и аутобус, створио се чеп и велика гужваSaobraćajna nesreća

ЛАНЧАНИ СУДАР НА АУТО-ПУТУ У БЕОГРАДУ! У удесу учествовало пет аутомобила и аутобус, створио се чеп и велика гужва

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У ПАЛАТИ ПРАВДЕ: Родитељи жртава масакра у "Рибникару" у сузама, загрљени - наставља се суђење оцу и мајци дечака убице (ФОТО)Suđenje roditeljima dečaka ubice

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У ПАЛАТИ ПРАВДЕ: Родитељи жртава масакра у "Рибникару" у сузама, загрљени - наставља се суђење оцу и мајци дечака убице (ФОТО)

Суђењу које је одржано прошле недеље претходила је серија тровања листеријом од 2020. до 2022. године, а када су надлежни у Аустрији спровели темељну истрагу, докази су их довели до млекаре у Винер Нојштату у Доњој Аустрији.

Судски вештаци установили су на суђењу да листерија која је изазвала обољење код људи припада истом соју бактерије који је пронађен и у производима и у млекари у овој области.

 Како пишу медији у Немачкој, две особе су задобиле трајно оштећење мозга, док су три добиле хроничну бубрежну инсуфицијенцију, упалу плућа и малаксалост.

Док се тровање није догодило, о овој млекари су се причале лепе ствари попут тога да су запослени радници са простора читаве некадашње Југославије и да са њима ради један мушкарац из Румуније.

Почетком 2017. године, у производњи и дистрибуцији је радило свега десетак радника, а млекара је већ тада имала потешкоћа да произведе толико млечних производа колика је била потражња.

Занат учио од стрица

Директор и власник млекаре је родом из околине Драгачева и још као мали, према његовим речима, сањао је да буде свој газда, да живи од својих идеја и од свог рада у сопственој производњи.

- Тада још нисам знао шта ће то бити, али данас сигурно знам. Верујем у оно што радим, а што је веома важно, уз мене су моји сарадници, моја браћа, који су од првог дана укључени у развој пројекта млекаре, а пре свих је заслужан Б, кога зовем "стриц", иако смо само даљи рођаци, али ми је он много више од рођака - испричао је он раније.

Он је наводно потпуно сам отишао у Аустрију пре 19 година на препоруку свог оца, који га је упутио на неке земљаке који су много раније отишли да раде и живе у Аустрији. Уз помоћ њих, запослио се у месној индустрији Радатз, тадашњем највећем прерађивачу меса и месних производа у Аустрији.

Међутим, прва сазнања о производњи млечних производа, стекао је од "стрица", који такође потиче из драгачевског краја, али своје знање у производњи сирева и млечних производа развио је и пласирао је у Крушевцу. он је, како су тада медији писали, годинама уз "стрица", приликом сваке посете, "упијао" знање.

- Вероватно је "стриц" видео у мени особу жељну знања и спремну и способну да потпуно уложи себе у посао којим се бави, а истовремено да се не задовољи само неком просечношћу, већ да развије своје знање и способност. Њему заиста дугујем највећу захвалност за све ово што сада радим и развијам. "Стриц", поред производње сирева и млечних производа, производи и машине и опрему за мини млекаре. С опремом произведеном у фирми из Крушевца радимо и у овој млекари. Направили смо пројекат за који је било потребно много више новца од онога што сам имао. Упорношћу и сналажљивошћу, али и захваљујући власнику ресторана који се налази на неколико километара од овог места, упознао сам директора једне банке, који је уједно и директор Фонда за развој и његовог сарадника, којима сам успео да предочим свој пројекат, што су они радо прихватили. Помогли су ми кредитом и неким средствима Фонда развоја, што је пресудно утицало да почнем са реализацијом - говорио је власник млекаре о својим почецима.

Како су медији тада писали, власници ресторана, пекара и неких продавница су били редовни купци. Производи су се продавали веома брзо, пошто је тадашња тренутна прерада од 3.000 литара млека била недовољна да би се сви купци снабдели у траженим количинама.

Политичар Вукота Говедарица средином 2018. године посетио је ову млекару у Аустрији.

- У сваком смислу треба искористити Представништво Српске у Бечу. Верујем да ће наши привредници имати корист од нашег представништва, али за тако нешто треба доста озбиљног рада и озбиљна стратегија деловања - истакао је тада Говедарица.

Vukota Govedarica
Вукота Говедарица / Извор: Фото: Printscreen/Facebook/SDS Дервента

Људи умирали у мукама

Када је откривено тровање, млађа жена је испричала да се током 2022. године, након што је конзумирала производе из млекара, породила седам недеља раније, те да је дете одмах морало бити прикључено на вештачку вентилацију и да се разболело и претрпело тежи облик сепсе.

Један грађевински радник који је конзумирао отровни кајмак мораће до краја живота да се храни уз помоћ сонде, једна жена је остала у инвалидским колицима, а у судници се појавила и удовица мушкарца који је умро од листериозе, болести коју бактерија изазива. Теза тужилаштва је да је свим овим случајевима заједнички кајмак.

Фирма Србина прогласила је банкрот након што је у јавност испливала информација о зарази, а на суду се испоставило да је ово чак други пут како је ова бактерија пронађена у овој млекари. Први пут је уочена 2018. године, али је оптужени Србин рекао је то сазнао тек касније.

Иначе, саслушањем сведока откривени су бројни пропусти у раду млекаре. Испричали су да су у млекари имали пацове, буђ, осећао се непријатан мирис, а расхладни уређаји нису радили. Поред низа пропуста у одржавању, такође је утврђено да запослени нису прошли адекватне обуке, те да доставна возила нису била адекватно хлађена.

Оптужбе за крађу и напад

На суђењу које је одржано у четвртак тужилаштво је изненадило све када је против оптуженог Србина изнело нове оптужбе. Наиме, сумња се да је из касе своје фирме украо 6.600 евра, али и да је физички насрнуо на супругу и бившег запосленог у канцеларији ове компаније.

- Повреде јој је нанео тако што ју је грубо ухватио за врат и ошамарио - наводи су тужилаштва.

Тада је пуштен и снимак инцидента на ком се види како жена гласно вришти и како је директор одгурује, пишу аустријски медији.

- Нисам је ударио, стиснуо сам је и можда мало јаче зграбио - правдао се оптужени пред судом.

(Србија Данас/Блиц)