Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПСИХОЛОШКИЊА ОТКРИВА ДВА МОГУЋА СЦЕНАРИЈА ЈЕЗИВОГ СЛУЧАЈА У НОВОМ САДУ: "Хтели су или да побегну и да спасу децу или да добију СТАТУС ЦРНЕ ЗВЕЗДЕ"

06.03.2024. 07:49
Пише:
Србија Данас/Мондо
seksta
секста / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Породица би требало да има заштитничку функцију.

Целу Србију затекла је и потресла вест о младом брачном пару који је скочио у смрт са солитера у Новом Саду. Још потресније било је сазнање да се сумња да је њих двоје, пре него што су себи пресудили, убило своја два сина од годину дана и три године.

КОМШИЈЕ СЕ ИСЕЛИЛЕ ЗБОГ СТРАХА: Мајка убијене деце из Новог Сада носила ДРЕВНИ СИМБОЛ око врата! Ево шта он представљаUbistvo i samoubistvo u Novom Sadu

КОМШИЈЕ СЕ ИСЕЛИЛЕ ЗБОГ СТРАХА: Мајка убијене деце из Новог Сада носила ДРЕВНИ СИМБОЛ око врата! Ево шта он представља

БИЋЕ САХРАЊЕНА СА СВОЈОМ ДЕЦОМ! Откривено време погреба жене која је са мужем скочила са зграде у Новом Саду и пресудила својим дечацимаFoto: Srbija Danas/SaÅ¡a Džambić, Facebook Printscreen/Sztr Requiem

БИЋЕ САХРАЊЕНА СА СВОЈОМ ДЕЦОМ! Откривено време погреба жене која је са мужем скочила са зграде у Новом Саду и пресудила својим дечацима

КАМЕРЕ СНИМИЛЕ БРАЧНИ ПАР КОЈИ ЈЕ УБИО ДЕЦУ КАКО УЛАЗИ У СОЛИТЕР: Младић је ово урадио пре СКОКА У СМРТ! Застрашујући детаљи испливали након истрагеUbistvo i samoubistvo u Novom Sadu

КАМЕРЕ СНИМИЛЕ БРАЧНИ ПАР КОЈИ ЈЕ УБИО ДЕЦУ КАКО УЛАЗИ У СОЛИТЕР: Младић је ово урадио пре СКОКА У СМРТ! Застрашујући детаљи испливали након истраге

Полиција је на увиђају у кући у којој су живели затекла тела малишана прекривена чаршафом, а на зиду собе налазили су се мистериозни симболи. Наводно су били припадници деструктивне секте Девети круг сотоне.

Тим поводом огласила се клиничка психолошкиња Спомена Милачић која је објаснила који је преломни тренутак када човек одлучи да приступи секти.

- Секте прво атакују оне који су најбеспомоћнији у психолошком смислу те речи. Ја сам имала прилику да видим на степеништу припаднике једне секте пре неколико година, реч је о згради у којој је велики број станара старо. Људи који су стари, људи који су усамљени, недовољно мобилни, чија су деца у иностранству, нема ко да им долази, заиста јесу подложни - објашњава психолошкиња.

Она наводи да секте иду одређеном методологијом.

- Деца су, такође, јако подложна, пре свега јер су сугестибилна, из много разлога. Неки од њих се односе само на њихово развојно доба, док су деца у пубертету природно у једној фази отпора према родитељима. Лакше је онда прихватити странца, који је паметан и прича супротно од онога што причају моји родитељи - каже она и подвлачи да секте углавном циљају старе, децу и људе који су културолошки изгубљени.

- Основни разлог је то што су старији имућнији, односно носиоци неке имовине. Када су у питању деца, такође мислим да је нека врста користољубља у питању. Било у материјалном смислу, или у смислу експлоатације.

Преломни тренутак у свести човека када одлучи да приступи секти

sekta
секта / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen 192_рс

Психолошкиња каже да је читава вештина увлачења у секте у томе да будући припадник не осети како улази.

- Већина људи који су ушли у секту, да их је у првом сусрету неко питао да ли желите да уђете у секту, они би рекли не. То се никада и не пита у првом сусрету. То је њихова вештина да се уклизи у један свет. Методологија рада секти је јасна - наводи она.

Данас је рад секти значајно олакшан, јер уместо одласка од врата до врата, њихово деловање врши се посредством друштвених мрежа.

- Верујем да су друштвене мреже жариште тога, верујем да промичу симболи секти свима нама. Њихово прво питање никада није: Да ли ви приступате секти? Прво питање буде нешто што је већини људи прихватљиво, након тога следи припрема за друго питање. Тада је "жаба већ скувана". А лакше је скувати жабу ако је особа индиспонирана - каже Милачић.

Породица треба да има заштитничку функцију

sekta
секта / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Психолошкиња Милачић осврнула се на случај који је фрапирао читаву јавност. Како каже, прва ствар коју је помислила када је прочитала вест је где је била породица овог младог брачног пара.

- Реч је о двоје људи који су живели као подстанари и који су, по речима комшија, живели доста усамљено. Из тога се се види да ти људи нигде не припадају, они су на некој културолошкој ветрометини - каже она и додаје да би требало да се сетимо и неких обичаја који у нашем народу постоје.

- Брак је једно тешко прилагођавање, деца су врло захтевна, није узалуд да је породица највећа подршка, нарочито младим људима. Бојим се да је то овог пута изостало. Као неко наровоученије - обратите пажњу! Постоји један празник који се зове Младенци. Обиђите их тада, видите како су, то су људи који су тек престали да буду малолетници, опхрвани обавезама, подстанари. Они су лака мета.

Психолошкиња објашњава да људи у тим годинама могу бити конзументи различитих идеологија. Зато верује да је иницијална идеја овог пара да приђу секти била да приђу нечему што је добро, нечему што ће да им пружи заштитничку функцију.

- Верујем да су они то могли да ураде из више разлога, а један од разлога могао је да буде ситуација безнађа, страх за своју децу. Постоје секте које децу користе на непримерене начине. Постоји могућност да ти родитељи нису желели да њихова деца буду коришћена на непримерене начине, али нису видели ниједан начин изласка из ситуације - објашњава она.

Милачић не искључује могућност ни индуковане психозе, односно да је једна особа била са менталним тешкоћама и да је просто индуковала другу особу. Као једно од кључних питања намеће се и каква је добит секте од овога.

Психолошкиња каже да постоје две могућности:

- Једна је да је ово нешто што се измигољило секти, где су њих двоје направили покушај да побегну из секте, а друга могућност је нажалост оно што се описује као стицање статуса црне звезде. Из неког разлога поједине секте се такмиче по окрутности, и из неког разлога добијају највећи број следбеника управо по томе - наводи она.

Извор: Србија Данас/Мондо/Невена Давидовић/М.А.