Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУЦАО МУ ДИРЕКТНО У ГЛАВУ! Кобна грешка - убили погрешног човека, све због АРКАНА (ВИДЕО)

06.02.2023. 09:48
Пише:
Србија Данас/24 седам
Dalibor Mateović
Далибор Матеовић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RUDAR 7/АП Archive

Права мета, Звонко Матеовић сутрадан је требало да се појави пред судом и сведочи у поступку против оптужених за троструко убиство у "Интерконтиненталу", а Симеуновић је хтео у томе да га спречи. Матеовић је приликом првог сведочења казао да је на Аркана пуцао Гаврић, а да је он узвратио хицима и ранио нападача.

Далибор Матеовић, брат Аркановог телохранитеља Звонка, убијен је на данашњи дан пре 19 година, у башти кафића "Визард" у Сремској улици у центру Београда. Одмах је било јасно да је Далибор ликвидиран грешком и да је права мета био Звонко, једини који је преживео убиство Жељка Ражнатовича и двојице његових пријатеља у хотелу "Интерконтинентал" у јануару 2000. године, и који је пуцао и ранио једног од атентатора. За убиство Матеовића правоснажно је осуђен Жељко Симеуновић, некадашњи припадник Јединице за специјалне операције.

Вече пре него што ће Звонко, пред судским већем, сведочити о својим непосредним сазнањима на суђењу Аркановим убицама, требало га је у томе спречити. Тада је уместо њега, ликвидиран његов брат. Млађи Матеовић убијен је само дан после изручења другооптуженог за Арканово убиство Драгана Николића Гагија из затвора у Аустрији. Још тада се нагађало и да је Далибор Матеовић убијен грубом грешком, односно да га је убица заменио са братом Звонком, због њихове изузетне физичке сличности.

НАЈМИСТЕРИОЗНИЈА ЛИКВИДАЦИЈА ДЕВЕДЕСЕТИХ! Арканов командос убијен са леђа из шкорпиона: Чула сам само крк-крк (ВИДЕО)

НАЈМИСТЕРИОЗНИЈА ЛИКВИДАЦИЈА ДЕВЕДЕСЕТИХ! Арканов командос убијен са леђа из шкорпиона: Чула сам само крк-крк (ВИДЕО)

ШОК ТВРДЊА! Нису смели да оману - пажљиво планирано Арканово убиство: Било је најмање два пуцача

ШОК ТВРДЊА! Нису смели да оману - пажљиво планирано Арканово убиство: Било је најмање два пуцача

"ЦЕЦА МЕ ЈЕ ШТИТИЛА" Познати новинар открио: Са Арканом сам имао петнаест најдужих секунди у животу (ВИДЕО)

"ЦЕЦА МЕ ЈЕ ШТИТИЛА" Познати новинар открио: Са Арканом сам имао петнаест најдужих секунди у животу (ВИДЕО)

У пуцњави на тераси кафића "Визард", на првом спрату у Сремској улици у најстрожем центру Београда, 6. фебруара 2004  године, око 18.10 сати, убијен је Далибор Матеовић, а тешко рањен Славиша Томић.

О починиоцу се ништа није знало све до пљачке 11 милиона динара из мењачнице "Париз" у Новом Београду 2012 гпдине. Тада је ухапшен Жељко Симеуновић, бивши припадник "црвених беретки", за кога ће се испоставити да се са једним од атентатора на Аркана, Добросавом Гаврићем, који је много година касније ухапшен у Јужноафричкој Републици, и још чека изручење Србији, био цимер у полицијској школи у Сремској Каменици, као и да му је помагао да уочи изрицања пресуде за Аркана, побегне из земље.

Црвена јакна и црвени качкет

Убица је, према опису очевидаца био обучен у црвену јакну и носио је црвени качкет, који је касније пронађен у улици Маршала Бирјузова. Биолошки трагови нађени на изгубљеном црвеном качкету одбеглог убице из Сремске и пљачке мењачнице су се поклопили.

Далибор Матеовић седео је за столом у друштву Славише Томића, када му је пришао бивши припадник ЈСО Жељко Симеуновић и са удаљености од само неколико метара пуцао директно у главу, а потом се дао у бег. Из улице Царице Милице скренуо је према Танјугу, где су га угледали полицајци, који су опис нападача добили преко радио везе.

Један од њих изашао је из возила и кренуо према Симеуновићу уз повике: "Стој полиција" али је бегунац запуцао, а полицајац се бацио између паркираних возила, узвраћајући ватру. Други полицајац, видевши колегу како пада између паркираних возила, пуца у Симеуновића, који у том тренутку посрће и пада на коловоз, док му из руку излеће пиштољ. Одмах се придигао, дохватио оружје и запуцао и у тог полицајца бежећи према улици Маршала Бирјузова, где је у трку поново запуцао на полицајца, који је покушавао да га ухвати. Тада му је са главе пао црвени качкет којим је био маскиран.

Симеуновић је добар пријатељ са Добросавом Гаврићем, који је и осуђен за Арканово убиство.

- Истражујемо да ли је требало да убије Звонка за новац или је то урадио из пријатељства. Ипак, направио је кобну грешку. Убио је његовог брата - рекао је извор из полиције тада за медије.

Гаврић и Симеуновић упознали су се још 1995. године у Сремској Каменици, где су заједно били на полицијској обуци. Симеуновић је касније приступио ЈСО, али је после неколико година морао да напусти ову јединицу и МУП Србије. Од тог тренутка почиње његова криминална каријера.

Покушај бекства из "марице"

Симеуновићу је два пута изрицана првостепена пресуда, а правоснажно је осуђен тек у јануару прошле године. За време док је трајало суђење, 14. јула 2017. године, он је покушао филмско бекство из "марице" којом је довожен у суд на суђење за ликвидацију Далибора Матеовића.

Симеуновић је искористио то што је из једног од најобезбеђенијих српских затвора, Нове Падинске скеле, "марицом" транспортован до Вишег суда у Катанићевој улици. Приликом изласка из возила, он је одгурнуо једног стражара, ударио другог и потрчао према огради у намери да је прескочи. Захваљујући присебности стражара који су га водили и који су у сваком моменту били свесни чињенице да је реч о бившем специјалцу, Симеуновић је ухваћен и савладан у последњем моменту. Чак и када је оборен на земљу, покушао је да се отме. Десетак стражара борило се са њим, док му коначно "лисице" нису стављене и на руке и на ноге, а потом је некадашњи припадник "црвених беретки" пребачен у притвор.

Спектакуларну акцију Жељко Симеуновић је наводно пажљиво планирао, а истражитељи нису искључили могућност да је имао саучеснике, који су га чекали негде у близини Храма Светог Саве у центру Београда. О томе да му бекство није пало на памет када је транспорт кренуо и да га је планирао, сведочила је и чињеница да је код себе имао оригиналне кључеве за "лисице" којима је успео да откључа букагије на ногама још док је био у "марици". Откључао је и "лисице" на рукама, али их је оставио да би створио привид стражарима да их има. Чим су отворили врата возила испред суда, Жељко се дао у бег. Кључеве од "лисица" сакрио је у паковању лабела за усне.

Пре овог инцидента Симеуновић је био узоран затвореник који није правио никакве проблеме. Мере безбедности за њега су и раније биле појачане, а увек га је спроводио већи број затворских стражара, док су му ноге, као и руке, увек биле везане. Тада је издржавао казну за разбојништво, а судило му се за убиство Матеовића.