Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАДЕ МАРКОВИЋ, ЛЕГИЈА, ЗВЕЗДАН ЈОВАНОВИЋ: Ово су најпознатији српски затвореници, друштво им ускоро праве Веља и Дијана

27.12.2021. 22:45
Пише:
Србија Danas/Kurir.rs
Milorad Ulemek Legija
Милорад Улемек Легија / Извор: Профимедиа

Познато ко најдуже робија.

Дарко Шарић пуштен је из притвора 24. децембра у којем је био седам година и девет месеци, а неколико сати касније, Дијана Хркаловић, бивша секретарка МУП-а враћена је у притворску јединицу из које су је пустили само 14 дана раније.

Њих двоје су тренутно два напознатија притворска "робијаша" који данима пуне насловне стране штампе, а о њиховој "судбини" ће се тек одлучивати.

Рецимо, главни претрес у случају бивше државне секретарке МУП Србије могао би да започне већ крајем јануара. Она је, подсетимо, у петак увече смештена у притвор београдског Централног затвора само две недеље пошто јој је након подизања оптужног предлога исти укинут и дозвољено да се брани са слободе.

КРВАВИ МАСАКР У СРБИЈИ! Злочин код Јабуковца и даље без епилога, убијена цела ПОРОДИЦА - одбрана тврди: Опушци подметнути

КРВАВИ МАСАКР У СРБИЈИ! Злочин код Јабуковца и даље без епилога, убијена цела ПОРОДИЦА - одбрана тврди: Опушци подметнути

ЏЕЈОВА ПЕСМА ЗБОГ КОЈЕ СУ КРИМИНАЛЦИ СПРЕМНИ И ДА УБИЈУ! Елез због ње разлупао инвентар - тражио је 21. пут

ЏЕЈОВА ПЕСМА ЗБОГ КОЈЕ СУ КРИМИНАЛЦИ СПРЕМНИ И ДА УБИЈУ! Елез због ње разлупао инвентар - тражио је 21. пут

"У ПИТАЊУ ЈЕ МУШКА СУЈЕТА" Јовану је живу последњи видео партнер - њена ћерка открила детаље: Много је била оптерећена тиме

"У ПИТАЊУ ЈЕ МУШКА СУЈЕТА" Јовану је живу последњи видео партнер - њена ћерка открила детаље: Много је била оптерећена тиме

Хркаловићевој се на терет ставља кривично дело трговине утицајем, док су Дејан Миленковић Багзи и Милорад Шушњић оптужени за злоупотребу службеног положаја и наводе се као њени саучесници.

Тужилаштво за организовани криминал у оптужном предлогу против бивше државне секретарке у Министарству унустрашњих послова Дијане Хркаловић предложило је суду да је осуди на казну од пет година затвора.

Дарко Шарић ће 28. фебруара поново бити у Апелационом суду. Тог дана заказан је претрес против њега и још тројице, како би се отклониле недоумице у случају трговине наркотицима и донела нова правоснажна пресуда, с обзиром на то да је претходна од 15 година робије - укинута.

Darko Šarić
Дарко Шарић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Балканс

Да ли ће и на колико дуго завршити иза решетака, према овим наводима, биће позанто почетком наредне године, а на овој листи најпозантијих особа које се налазе "иза решетака" су и Вељко Беливук, Марко Миљковић, потом екипа која је осуђена за атентат на некадашњег премијера Зорана Ђинђића - Милорад Улемек Легија, Звездан Јовановић и Сретко Калинић, а од политичих затворенка издвојили смо Радомира Марковића.

Вељко Беливук и Марко Миљковић

Хапшење Вељка Беливука, познатијег као Веља Невоља и његове криминалне групе коју по бруталности злочина и начину организације многи пореде са озлоглашеним "земунским кланом" била је ударна вест почетком фебруара ове године. Он је ухапшен у четвртак рано ујутро на Руднику, а заједно са још неколико припадика његове групе, док су ишли да спале аутомобиле које су користили за извршење кривичних дела. Његова десна рука и најближи сарадник Марко Миљковић, познатији као Месар, ухапшен је у исто време али у Београду.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

После хапшења, велики број припадника специјалних полицијских јединица Беливука је довео на стадион Партизана, на коме је вршен претрес просторија.

У међувремену откривене су куће у којима су убијали, а најгора је била у Ритопеку и њу су звали - кланица.

Миљковићу се на терет ставља једно убиство мање него Беливуку и прети им доживотна робија.

Према оптужници која обухвата 30 особа, група Вељка Беливука терети се за пет убиства – Александра Глигоријевића, Горана Величковића, Лазара Вукићевића, Здравка Радојевића и Милана Љепоје.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Иначе, док су истражитељи прикупљали доказе за, сада шест, убистава у Србији испливали су и нови који се тичу злочина ван граница наше земље.

Једна од земаља је и Грчка, а спомињу се убиства Игора Дедовића и Стевана Стаматовића. Подсетимо и да су Вељко Беливук, звани Веља Невоља, Марко Миљковић и Небојша Јанковића саслушани почетком децембра у Тужилаштву за организовани криминал пред специјалним државним тужиоцем Црне Горе Миливојем Катнићем и специјалним тужиоцем Сашом Чађеновићем због убистава Дамира Хоџића, Адиса Спахића и киднаповања Мила Радуловића званог Капетан у Црној Гори.

Милорад Улемек Легија, Звездан Јовановић и Сретко Калинић

Легија је бивши командант Јединице за специјалне опереације ЈСО и припадник Српске добровољачке гарде. Један је од главних организатора убистава високих српских политичара - премијера Србије Зорана Ђинђића и бившег председника Председништва Србије Ивана Стамболића. Затвроску казну од 40 година издржава посебном делу Казненопоправног завода "Забела". Због свог служења француској Легији странаца добио је надимак Легија.

Zoran Đinđić
Зоран Ђинђић / Извор: Профимедиа/илустрација

Након неуспеле пљачке 1985. је побегао у Француску и 10. априла 1986. је ступио у легију странаца. Остао је у скоро 6 година, борећи се у Чаду, Либији, Бејруту, Француској Гвајани и Ираку у Заливском рату. Улемек се после напуштања Француске легије странаца 18. марта 1992. вратио у Србију и приступио је паравојној јединици Арканових тигрова.

Када су Тигрови распуштени 1996, Улемек је ступио у Јединицу за специјалне операције Службе државне безбедности, која је познатија као Црвене беретке.

Убиство Ивана Стамболића

Некадашњи председник председништва Србије Иван Стамболић је киднапован 25. августа 2000. године, током рекреације у Кошутњаку. Три године касније, на Фрушкој гори пронађени су његови посмртни остаци. Каснијим истраживањем је доказано да је Стамболић убијен истог дана када је и киднапован. Као његове убице су означени припадници ЈСО и Легија.

Legija
Легија / Извор: Профимедиа

Милорад Улемек Легија је осуђен на максималну казну затвора, у трајању од 40 година, за убиство Стмболића, јула 2005. године.

Атентат на Ибарској магистрали

Осуђен је за умешаност у убиство четири званичника СПО у исценираној саобраћајној несрећи на Ибарској. Ове оптужнице је ослобођен 2013. године.

Атентат на Зорана Ђинђића

Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због организовања атентата на председника Владе Србије Зорана Ђинђића 12. марта 2003.

Дана 12. марта 2003. године, Јовановић је, пуцајући из пушке "Хеклер & Кох" из зграде Завода за фотограметрију у Улици адмирала Гепрата у Београду, убио премијера Србије др Зорана Ђинђића. Први метак погодио је Ђинђића у срце, а други тешко ранио Ђинђићевог телохранитеља Милана Веруовића. Заједно са другим припадницима криминалне групе Земунски клан , Јовановић је побегао са места злочина, али је ухапшен 25. марта током полицијске акције "Сабља".

Zoran Đinđić
Зоран Ђинђић / Извор: Профимедиа

Звездан Јовановић је бивши приадник ЈСО, а на казну од 40 година осуђен је 2007. године.

Сретко Калинић, звани Бели и Звер, је један од завереника у атентату на премијера Зорана Ђинђића и припадник бившег криминалног Земунског клана.

У атентату на премијера Ђинђића, Калинић је био у "фолксваген пасату" који је чекао непосредне извршиоце испред Завода за фотограметрију, а требало је да пружа тзв. ватрену подршку, за случај да дође до оружаног окршаја. За учествовање у атентату, пресудом Окружног суда у Београду, осуђен је, по три основе, на 35 година затвора, а та пресуда је касније ублажена на 30 година. Калинић је осуђен на 40 година затвора за учествовање у убиствима, отмицама и терористичким делима.

Раде Марковић

Радомир Марковић је пензионисани официр, најпознатији по улози начелника Службе државне безбедности. Тренутно издржава вишегодишње казне затвора у Казненопоправном заводу "Забела" за учешће у политичким убиствима између октобра 1998. и јануара 2001. Почетком децембра 2021. осуђен је на 30 година затвора за убиство српског новинара Славка Ћурувије.

Раде Марковић је ухапшен 24. фебруара 2001. године у Београду под сумњом да је починио убиство.

Поступајући по кривичној пријави МУП Србије, Окружно јавно тужилаштво је истражном судији Окружног суда у Београду захтев за спровођење истраге против Марковића због кривичног дела убиства са предумишљајем, фалсификовања службене исправе и у вези са атентатом на Ибарској од 2. октобра 1999. године због "намерно изазване саобраћајне несреће камионом марке мерцедес, власништво МУП Србије", приликом које су погинула четворица истакнутих чланова СПО. Поред Марковића, ухапшена су и двојица његових сарадника.