Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАСКАЛАШАН ЖИВОТ ВОЂЕ ШКАЉАРАЦА! Виле са базеном, бесна кола... ево како шефови мафије живе док су на потерницама

12.09.2022. 07:56
Пише:
Србија Данас/Курир
skaljarci
скаљарци / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Вође криминалних кланова, као и високорангирани криминалци, од атентатора, али и полиције крију се у разним земљама, путују с лажним пасошима и осталим фалсификованим документима и притом се представљају као бизнисмени, угоститељи или инвеститори.

На тај начин покушавају да скрену траг потери, али и да оправдају луксузан живот и велике своте новца које троше у тим земљама, кажу извори.

Последњи такав пример је прошлонедељна ликвидација Јована Вукотића, вође шкаљарског клана, који је у Турској, наводно, на формулару при уласку у земљу навео да је агент за некретнине!

ОВО ЈЕ ЈЕДИНИ ИНТЕРВЈУ ЈОВАНА ВУКОТИЋА! Тврдио да му смештају, а ево и кога је оптужио за то

ОВО ЈЕ ЈЕДИНИ ИНТЕРВЈУ ЈОВАНА ВУКОТИЋА! Тврдио да му смештају, а ево и кога је оптужио за то

ВУКОТИЋ ЈЕ И РАНИЈЕ БИО НА МЕТИ! За непуна три месеца убијена тројица шкаљараца - обрачун кланова се наставља

ВУКОТИЋ ЈЕ И РАНИЈЕ БИО НА МЕТИ! За непуна три месеца убијена тројица шкаљараца - обрачун кланова се наставља

СУПРУГА ЈОВАНА ВУКОТИЋА ДАЛА ИСКАЗ У ПОЛИЦИЈИ: Открила језиве детаље ликвидације

СУПРУГА ЈОВАНА ВУКОТИЋА ДАЛА ИСКАЗ У ПОЛИЦИЈИ: Открила језиве детаље ликвидације

Јован је Порше

Вукотић је, према неким сазнањима, након што је побегао из родне Црне Горе, у Турску ушао с лажним пасошем.

- Сумња се да је изрешетани вођа "шкаљараца" с породицом отишао у Турску јер се тамо осећао безбедно и мислио је да ће побећи кавачким егзекуторима, који га од почетка крвавог рата до истребљења имају на нишану. Међутим, овог пута није успео да умакне плаћеним убицама на мотору, који су га убили с пет хитаца пред трудном женом и ћерком - каже саговорник.

Занимљиво је да је Вукотић, како се сумња, пре неколико година живео у Атини као бизнисмен с надимком Иван Порше.

- После заплене кокаина вредног 15 милиона евра, крајем 2017. у близини Атине, полиција је трагала за извесним Иваном, кога су прозвали и "балкански Ескобар", Иван Порше. Тек накнадно, када је Јован Вукотић ухапшен те године у Турској, а потом изручен Србији, Грци су послали захтев за изручење тврдећи да је Иван Порше заправо Јован Вукотић - навели су тамошњи медији.

Високо друштво

О животу Јована Вукотића у Атини, према ономе што су писали грчки медији, могао би да се сними филм.

- Живео је раскошно и трошио десетине хиљада евра. Представљао се као Иван, бизнисмен који има озбиљне фирме у Швајцарској и Хрватској, али и канцеларије у другим државама, које је често обилазио. Возио је искључиво нове, скупе аутомобиле, због чега су га у Атини звали и Иван Порше. Живео је искључиво у луксузним вилама, од којих ниједна није имала мање од 500 квадрата, а свака је имала и базен. У високо друштво почетком прошле године увео га је један бизнисмен из Србије, иако је избегавао места на којима се окупљају његови земљаци, можда због тога да га неко не би препознао - пренели су раније грчки портали.

Игор Дедовић и Стеван Стаматовић, вође шкаљарског клана, који су убијени у ресторану у Атини јануара 2020, представљали су се као "хрватски бизнисмени са српским пореклом".

Истим рецептом користио се и одбегли Радоје Звицер, наводни вођа "кавчана", кога су атентатори у мају 2020. нашли у елитном делу Кијева, где квадрат кошта вртоглавих 15.000 евра. Истражитељи су тада открили да он у тој земљи има развијен бизнис.

Прање новца

- Тамошње тужилаштво покренуло је финансијску истрагу против Звицера и његове супруге Тамаре због сумње да су илегално зарађен новац убацивали у легалне токове, и то преко ресторана који од 2018. држе у Полтави. На мети пореске били су и у Словачкој, где је Звицер у источном делу земље држао три фирме за трговину на велико и мало и књиговодствене услуге - подсећа извор и додаје да су у "посао" били укључени његови брат, снаха, али и таст.

Како би себе направио невидљивим, убијени Горан Влаовић (38), високопозиционирани припадник шкаљарског клана, који је убијен 25. августа на хрватском Пагу, представљао се као инвеститор.

- Возио је "ферари", трошио огромне паре у најпрестижнијим клубовима, увек је био у друштву најскупљих и елитних старлета. Прича се да је улагао баснословне суме новца у силне хектаре војвођанске плодне земље - каже саговорник.

Криминолог Покушавају да се уклопе и заварају траг

Криминолог Добривоје Радовановић каже да криминалци бирају занимање након бекства како би заварали траг безбедносним службама.

- Мафијаши се труде да се не истичу и да се уклопе где год да оду. Отварају фирме, локале и ресторане како не би привукли превише пажње због раскошног и луксузног живота, којег очигледно не могу да се одрекну - каже Радовановић и наставља:

- Егзекутори ће увек наћи своју мету пошто имају доушнике који раде за велике паре. Криминалци бирају лагодан живот јер желе да уживају у крвавом новцу који су стекли криминалним радњама.

Користе лажне исправе Кожар и Хаџић имали словеначке пасоше

Звицер и покојни Вукотић нису штедели новац како би се домогли лажних исправа и несметано кретали по свету и поред тога што су били на црвеној Интерполовој потерници.

- Вукотић је због фалсификованих докумената на име Георгија Андонова 2018. био и ухапшен у Турској. Сумња се да то није једина лажна исправа коју је он користио, а за сада се не зна чији пасош је поседовао у тренутку убиства у четвртак - каже саговорник.

Украјински истражитељи након рањавања Звицера нашли су му исправе на име Питер Радуј Знице.

- Звицер је пре три године избегао хапшење у Приштини, где се скривао са својим јатацима, тада је откривено да је користећи лажне исправе путовао у Истанбул, Беч и Цирих. Имао је пасош на име Јосип Бабић, наводно држављанин БиХ - подсећа саговорник.

- Власник хрватског пасоша био је покојни Игор Дедовић, који је ликвидиран у јануару 2020. у Атини. "Шкаљарци" Алан Кожар и Дамир Хаџић, који су изрешетани на Крфу, имали су словеначке пасоше - подсећа извор и додаје да је и Слободан Кашћелан, један од наводних вођа кавачког клана, ухапшен 2018. у Чешкој са два лажна пасоша - француским и тзв. државе Косово.