Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗ АУТОМОБИЛА У ПОКРЕТУ ИЗРЕШЕТАН СА 30 МЕТАКА! Окончан крвави рат кланова Бојовића и Шарановића након једне деценије (ВИДЕО)

12.03.2023. 11:07
Пише:
Србија Данас/24 седам
Luka Bojović, Branislav Šaranović
Лука Бојовић, Бранислав Шарановић / Извор: Фото: YouTube Printscreen Денис Cyga, Приватна архива

Рат такозваних кланова Бојовића и Шарановића трајао је једну деценију.

Власник чувеног казина "Славија", чији је брат Брано деведесетих угостио бразилског писца Паола Коеља, Слободан Шарановић, ликвидиран је пре шест година, а убице су из аутомобила у покрету у њега испалиле 30 хитаца из аутоматског оружја. Усмрћен је у тренутку кад се налазио у својој редовној шетњи, готово на кућном прагу, у будванском насељу Дубовица.

На њега су 11. марта 2017. године, око 22 сата, тада непознати нападачи пуцали из аутомобила у покрету, после чега је Шарановић остао на месту мртав. Непосредно након што су се чули рафали из аутомата из куће је истрчала Шарановићева супруга, која је током дана из Београда дошла у Будву.

БИЗНИСМЕНИ ПОД БУДНИМ ОКОМ ПОЛИЦИЈЕ: Све што нисте знали о криминалној групи из Никшића - Ескобар други човек клана?

БИЗНИСМЕНИ ПОД БУДНИМ ОКОМ ПОЛИЦИЈЕ: Све што нисте знали о криминалној групи из Никшића - Ескобар други човек клана?

"НАРЕЂЕЊЕ ЈЕ БИЛО ДА МУ ОДРУБЕ ГЛАВУ ЈЕР ЈЕ РАДИО ЗА ПОЛИЦИЈУ" Вође кавачког клана спремале језиву ликвидацију сведока сарадника

"НАРЕЂЕЊЕ ЈЕ БИЛО ДА МУ ОДРУБЕ ГЛАВУ ЈЕР ЈЕ РАДИО ЗА ПОЛИЦИЈУ" Вође кавачког клана спремале језиву ликвидацију сведока сарадника

ОВО ЈЕ УХАПШЕНИ ВУЛЕВИЋ: Бојовићев сарадник довођен у везу са убиствима, прича о њему није до сада позната у јавности (ФОТО)

ОВО ЈЕ УХАПШЕНИ ВУЛЕВИЋ: Бојовићев сарадник довођен у везу са убиствима, прича о њему није до сада позната у јавности (ФОТО)

Две године касније за организацију криминалне групе која га је ликвидирала оптужен је Алан Кожар, који је са Дамиром Хаџићем убијен на Крфу. Поред њега, на оптужници се нашао и српски држављанин Милан Динић који је, према оптужници, добио задатак да ликвидира некадашњег "краља коцке" познатог по дугом сукобу и рату са Луком Бојовићем.

Презиме Шарановић спомињало је још седамдесетих година прошлог века на улицама главног града, а у бизнис са коцком прво је ушао његов млађи брат Брано, док је Слободан, за то време, завршавао медицински факултет на ком је дипломирао као један од најбољих студената у Југославији.

Докторским позивом се, међутим, никада није бавио, а из периода студија остао му је само надимак Доктор, којим су га ословљавали и после смрти. Убијен је кад је имао 79 година.

Кодекси из старих времена

Шарановићи су почетком осамдесетих били у рангу Жељка Ражнатовића Аркана, Љубе Земунца и осталих "жестоких момака", али се за разлику од њих нису медијски експонирали. Они су већ тада ушли у посао са казинима. Живели су у Диселдорфу, али су врло често долазили у Београд.

На улици у Београду се свакако знало да су Шарановићи задржали кодексе из старих времена. Тако су у њиховим казинима постојала и ограничења свота које могу да изгубе људи који имају породице, а потом би их избацили из објекта. А казине су поседовали широм света - у Србији, Црној Гори, Аустрији, али и Киншаси, главном граду афричке државе Конго.

Један од њихових најпознатијих казина свакако је онај на Славији који је после убиства Бранислава практично пуштен низ воду. У жижу јавности је поново доспео након убиства новог власника, Владимира Поповића. Влада Поп се, иначе, повезује са кланом Луке Бојовића, а у обавештајним круговима круже приче да је коцкарница омиљено стециште припадника Бојовићу блиског "шкаљарског клана".

Vladimir Popović
Владимир Поповић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Браћа Шарановић била су власници и мењачница, али и других послова у којима је био велики проток кеша. Никада се нису бавили дрогом.

Шарановић, власник фирми у Црној Гори, Србији и Аустрији, крајем 2016. године пријавио је тужилаштву и полицији да је њему непознати младић планирао да га убије, али је у последњем моменту одустао од те намере. Шарановић је тада инспекторима будванске полиције испричао да му је на улици пришао младић и уперио пиштољ у њега и рекао да има задатак да га убије, али да је одустао од тога, пренели су црногорски медији.

Организовао убиство брата Луке Бојовића

Слободан Шарановић је 8. децембра 2016. године пуштен из притвора у Спужу где је провео готово три године због сумње да је са Ратком Кољеншићем из Даниловграда организовао убиство Николе Бојовића, брата Луке Бојовића, у центру Београда 29. априла 2013. године.

Од тренутка хапшења Шарановић је негирао кривицу. Током рочишта на којем се разматрала касније враћена оптужница казао је да "ако икада буде у могућности да ће се одужити свима који су му сместили да одговара пред судом".

У оптужници пише да су планирана убиства и Владимира Јовановића Јапанца и Филипа Кораћа, за које су оптужени сматрали да су припадници Бојовићеве организоване криминалне групе, а коју су сматрали одговорном за убиство Бранислава Шарановића -  Слободановог брата, који је усмрћен у Београду 2009. године. 

Према тврдњама, Шарановић је организовао убиство Бојовића, како би се осветио његовом брату Луки Бојовићу. Иако је за три године више пута тражено да се Шарановић изручи Београду, то је одбијено јер је веће Вишег суда у Подгорици оценило да није било услова за његово, као и изручење Кољеншића, јер је убиство организовано у Црној Гори. Виши суд у Подгорици је у децембру 2013. донео одлуку да се Шарановић и Кољеншић изруче Србији, али после жалбе адвоката осумњичених, Апелациони суд је у јануару 2014. године вратио на поновно одлучивање. Тада је Виши суд променио одлуку и одбио захтев за изручење.

Осуђени на 148 година

Слободан Шарановић је био власник више предузећа у Србији, Црној Гори и Аустрији. Преко српских компанија "Лутријафилник" и "40 камење", поседовао је девет мењачница и неколико коцкарница. Власник је и фирме "Филник", са седиштем у Бечу, укључене у коцкарски бизнис. У Црној Гори, су његовом власништву биле и компаније "Slobšar&Cok" из Будве и "Quercus" из Подгорице, угашене 2008. године.

Недуго после убиства брата, Слободан је у излог своје мењачнице у Београду поставио плакат са братовљевом сликом и поруком да ће вредно наградити сваког ко му помогне да открије налогодавце убиства.

Као Бојовићев убица оптужен је Саша Цветановић, звани Питбул, који је за овај посао наводно добио од 15.000 до 20.000 евра. Цветановић је ухапшен у Толошима и судило му се у Београду.

Укупно 148 година затвора изрекао је Специјални суд за организовани криминал у Београду шесторици оптужених за убиства Николе Бојовића и Милоша Видаковића која су почињена 2013. године у Београду и Будви.

Према тврдњама надлежног тужилаштва, главни организатор ове групе и налогодавац убистава био је Слободан Шарановић који је, како наводи Тужилаштво, наложио убиство Николе Бојовића јер је сматрао да је по налогу Луке Бојовића 2009. године у Београду убијен његов брат Бранислав Шарановић.

Рат такозваних кланова Бојовића и Шарановића трајао је једну деценију.