Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАТ ИЗМЕЂУ ДВА КЛАНА КОЈИ СЕ ПРЕСЕЛИО НА УЛИЦЕ БЕОГРАДА: Како је Невоља постао близак са вођама кавачког клана

10.03.2021. 07:32
Пише:
Србија Данас/Блиц
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Профимедиа

Рат између два клана, Звицера и Бојовића достигао је највеће могуће размере

На конференцији за медије одржаној у суботу увече након састанка Савета за националну безбедност, председник Србије поручио је да је са "бандом Вељка Беливука држава завршила".

ВЕЉА НЕВОЉА БРУТАЛНЕ ЗЛОЧИНЕ ПРЕПИСАО ОД НАРКО-КАРТЕЛА! Беливук показивао СВИРЕПОСТ одсецањем глава и снимањем злочина попут "земунског клана"

ВЕЉА НЕВОЉА БРУТАЛНЕ ЗЛОЧИНЕ ПРЕПИСАО ОД НАРКО-КАРТЕЛА! Беливук показивао СВИРЕПОСТ одсецањем глава и снимањем злочина попут "земунског клана"

БЕЛИВУК "КРВАВИ" КЕШ "ТОПИО" У БИТКОИНЕ: Мафијашка инвестиција се исплатила, завртеће вам се у глави колико је "добар"

БЕЛИВУК "КРВАВИ" КЕШ "ТОПИО" У БИТКОИНЕ: Мафијашка инвестиција се исплатила, завртеће вам се у глави колико је "добар"

"КВАДОМ" УСМРТИО ДЕТЕ (2) КОД БЕЧЕЈА, али ипак је НЕВИН: Игор Браћ ослобођен кривице, све је откривено!

"КВАДОМ" УСМРТИО ДЕТЕ (2) КОД БЕЧЕЈА, али ипак је НЕВИН: Игор Браћ ослобођен кривице, све је откривено!

- Они који мисле да су их наследили порука државе је - готови сте, бићете ускоро иза решетака - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Он се осврнуо и на сукоб криминалних кланова који од 2015. године букти на улицама Београда и Србије, јавно износећи име вођа две криминалне групе.

- Рат између два клана, Звицера и Бојовића достигао је највеће могуће размере, у којима су људи на монструозан начин убијани - рекао је он.

Сарадња криминалаца

Лука Бојовић, који издржава казну затвора у Шпанији, важи за блиског сарадника црногорског шкаљарског клана, док је Радоје Звицер означен као вођа супарничког кавачког. И један и други клан последњих месеци дубоко су учврстили везе са вођама српских криминалних и навијачких група и рат до истребљења, уз њихову подршку, преселили на улице Београда. Залеђину, оперативну подршку и заштиту оба клана затражила су од вођа српског подземља, па су на платном списку "шкаљараца" и "кавчана" све чешће били егзекутори из Србије.

Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: detective-info.com.ua

Међу њима налазила се криминална група Вељка Беливука, који је практично постао вођа београдског огранка овог клана којем је главна делатност дистрибуција кокаина, а очигледно је да ни ту није хтео да се заустави, већ је планирао спајање своје групе са групом коју је предводио Дарко Елез како би оформили најопаснији клан у Србији.

Како је откривено, Беливук је за кратак период постао изузетно близак са вођама кавачког клана Слободаном Кашћеланом и Радојем Звицером, са којима је уско сарађивао. Колико су се у једном тренутку осилили и осећали недодирљиво одлично показује управо њихов сусрет у Црној Гори који се одиграо само неколико дана пре него што су Вељи Невољи стављене лисице на руке. Крајем јануара Беливук и његова десна рука Марко Миљковић Маре авионом су отишли до Тивта где их је сачекао Звицер и његово обезбеђење. Нису се крили, нису тајно ушли у Црну Гору, нити су се трудили да прођу што неприметније. Напротив, возили су се Звицеровим блиндираним колима, у пратњи обезбеђења.

Рат на улицама

Рат црногорских кланова који се последњих година преселио на улице Београда, прошле године је додатно ескалирао након што је у јануару на Новом Београду, док је у колима чекао децу испред школе, ликвидиран Марко Вуковић (41), поморац из Котора и кум Радоја Звицера, једног од вођа кавачког клана. За његово убиство, како се сумња, плаћен је Нишлија Петар Јовановић, који је само неколико месеци касније, у Украјини покушао да убије и Звицера. Нападачи су тада на вођу "кавчана" отворили ватру док је џогирао испред зграде у којој живи, примио је неколико хитаца, али је атентат преживео.

Goran Veličković Goksi
Горан Величковић Гокси / Извор: Фото: Нестали Србија

Убрзо је кавачки клан узвратио ударац, па је у Београду у августу без трага нестао Горан Величковић Гокси, вођа Партизанове навијачке групе коју је основао са Милошем Кимијем Радосављевићем, који се у оперативним подацима повезује са шкаљарским кланом.

Нестанци

Само два месеца касније јавност је узнемирио и нестанак навијача Црвене звезде Лазара Вукићевића (31). Вукићевић је до претпрошле године робијао јер је у Београду пуцао у ноге Николи Вавићу, брату Александра Вавића, вође навијачке групе "Алкатраз", такође повезаног са "шкаљарцима". Како се сумња, исте ноћи у Србији су нестала и два Црногорца, Адис Спахић и Дамир Хоџић, за које се, такође, верује да су повезани са нестанком навијача Вукићевића. Хоџић је био један од најближих сарадника, такође прошле године убијеног Алана Кожара, једног од вођа шкаљарског клана. Сумња се да су Вукићевић, Спахић и Хоџић нестали исте ноћи. Према незваничним информацијама, Вукићевић се пре нестанка телефоном чуо управо са Хоџићем и не искључује се могућност да иза њиховог нестанка стоји криминална група из Београда, блиска кавачком клану.

Aleksandar Šarac
Александар Шарац / Извор: Фото: Facebook

Још један наводни сарадник шкаљарског клана, Београђанин Александар Шарац изрешетан је у октобру усред дана у гаражи тржног центра на Новом Београду. Шарац је, како је касније утврђено, био близак пријатељ несталог Вукићевића и данима пре убиства покушавао је да га пронађе. Црни низ се ни ту није зауставио и само неколико дана касније, у насељу "Белвил", такође испред тржног центра, изрешетан је Београђанин Бојан Мирковић. За њега се, такође, верује да је био близак шкаљарском клану и да је то платио главом.

Током лета, бомбом испод аутомобила, која је експлодирала усред вожње новобеоградском улицом, ликвидиран је и Страхиња Стојановић, за којег се, према незваничним информацијама, сумњало да је обављао прљаве послове кавачког клана.

Улога Веље Невоље у кавачком клану

Беливукова улога у кавачком клану била је дистрибуција дроге по Србији, али и обављање оних најпрљавијих послова. Веља Невоља и његова екипа решавали су, како се сумња, и многе ликвидације супарника кавачког клана. Сумња се да управо они стоје иза неколико отмица у Београду, али и ликвидација. Веља Невоља се доводи у вези са убиством Александра Шарца, као и са ликвидацијом Бојана Мирковића, који је био близак са Шарцем и Лазаром Вукићевићем, ком се прошле године, такође, изгубио сваки траг, а за чије убиство се управо терети Беливук. Иначе, Беливук те терети за убиства Горана Величковића Гоксија, Здравка Радојевића и Милана Љепоје.

Невољини злочини откривени разбијањем Скаја

Језиви снимци и фотографије обезглављених тела које су међусобно слали припадници групе Веље Невоље откривени су разбијањем Скај телефона које су користили. Српска полиција добила је у сарадњи са полицијом друге државе софтверски алат помоћу којег је ушла и разбила Скај телефоне.