Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕЧЕНИЦА ДЕЧАКА УБИЦЕ СЛЕДИЛА ЧАК И ПОЛИЦИЈСКОГ ИНСПЕКТОРА! Кобну грешку направио отац? "Дуга деветка" је кључна за масакр

29.05.2023. 14:36
Пише:
Србија Данас/ А. Ј.
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Србија Данас/Принтсцреен Друштвене мреже

Поповић је покушао да разјасни ко је крив за стравичне масакре који су потресли Србију.

Још мало па ће бити тачно месец дана од стравичних злочина који су узнемирили и потресли како Србију тако и цео Балкан. Тог 3. маја ученик седмог разреда основне школе "Владислав Рибникар" починио је незапамћени злочин, када је из очевог пиштоља убио своје другаре и чувара школе. Само дан касније, односно 4. маја током ноћи Урош Блажић је у Дубони и Малом Орашју убио осам, а ранио 14 особа.

Инспектор у пензији и бивши начелник Одсека за крвне деликте београдске полиције Жарко Поповић Поп на свом јутјуб каналу детаљно је говорио о овим злочинима. Он је покушао да објасни шта се све догодило у Младеновцу и на Врачару, као и да се одговори на питање које смо сигурно сви поставили - ко је крив?!

САБЛАСНА СЦЕНА У ПСИХИЈАТРИЈСКОЈ УСТАНОВИ ГДЕ ЈЕ ДЕЧАК УБИЦА: Лекари слеђени оним што су затекли код малолетника

САБЛАСНА СЦЕНА У ПСИХИЈАТРИЈСКОЈ УСТАНОВИ ГДЕ ЈЕ ДЕЧАК УБИЦА: Лекари слеђени оним што су затекли код малолетника

ДЕЦА НА ТИК-ТОКУ БИРАЈУ КО ИМ ЈЕ ДРАЖИ ИЗМЕЂУ ДЕЧАКА УБИЦЕ И ЖРТАВА! Од масакра у "Рибникару" направили забаву - морбидан тренд на друштвеним мрежама

ДЕЦА НА ТИК-ТОКУ БИРАЈУ КО ИМ ЈЕ ДРАЖИ ИЗМЕЂУ ДЕЧАКА УБИЦЕ И ЖРТАВА! Од масакра у "Рибникару" направили забаву - морбидан тренд на друштвеним мрежама

НОВА САЗНАЊА ПОНИШТАВАЈУ СВЕ ШТО СМО ЗНАЛИ О ДЕЧАКУ-УБИЦИ: Откриће лекара баца ново светло на случај масакра у “Рибникару”

НОВА САЗНАЊА ПОНИШТАВАЈУ СВЕ ШТО СМО ЗНАЛИ О ДЕЧАКУ-УБИЦИ: Откриће лекара баца ново светло на случај масакра у “Рибникару”

На самом почетку он поводом масакра у Младеновцу, починиоца овог кривичног дела колоквијално назива "безумником" који је без икаквог разлога и повода, али са умишљајем, кренуо у крвави пир где је убио и припадника Министарства унутрашњих послова и његову сестру, а затим наставио свој свирепи поход. 

- Ту јасног мотива за сада нема зашто је то урадио, али је урадио оно што је интересантно - врло спретно и прецизно. И ови људи што су тешко рањени, све су били погоци у пределу грудног коша, стомака, главе и екстремитета. Значи, ради се о лицу које је такође било вично употреби ватреног оружја. И плус, многе је људе убио и ранио док је возио кола и пуцајући из кола. То није лако изводљива радња, да возиш и пуцаш из аутоматске пушке - објашњава Поповић и изводи следећи закључак:

Uroš Blažić
Урош Блажић / Извор: Фото: Shutterstock/Društvene мреже

- Тај човек се негде обучавао за то, јер је у његовој кући нађена и већа количина другог ватреног оружја и минско-експлозивних направа. То мора да буде веома битан сегмент истраге, да се види одакле је набавио то оружје, од кога и зашто! Због чега је то оружје набавио? Да ли је имао намеру са тим минско-експлозивним средствима да почини неко веће зло, а и због чега да га почини? Зато се слажем са ставом наше државе да се ради о терористичком акту.

Поповић објашњава да је та одлука још јача уколико се повеже са убиством ученика у ОШ "Владислав Рибникар" тако да све безбедносне структуре морају да се укључе у све како би се открила позадина злочина.

- Хајде овако да кренем, дете које има непуних 14 година, које је добар ђак, дете које није под утицајем психоактивних супстанци, дете које није душевни болесник, званично барем није - нема дијагнозу у болници, чији су родитељи интелектуалци, професори на Медицинском факултету... буде обучено да врло спретно барата са борбеним оружјем. Његов отац је изјавио да га је већ са 12 година водио у стрељану и обучавао га да гађа из пиштоља калибра 9 mm што није ни мало наивно оружје. Ја сам као припадник службе носио службено такво оружје. Ми смо то онако у жаргону звали "дуга деветка". И то дете је феноменално оспособљено, јер он кад је ушао у школу он је одмах са врата убио домара и два ученика који су ту били дежурни, затим је узео у разред и са врата је пуцао у наставницу а затим једног по једног ученика убио, мењао оквире, врло спретно се понашао.

- Шта је мене јако забринуло у целој причи? Кад је он изашао из дворишта он је одбацио пиштољ од себе, позвао је полицију и рекао: "Ја сам тај и тај, урадио сам то и то, молим вас дођите, ја имам 13 година и ја сам психопата". Значи, направио је ограду да га полиција случајно не би убила на лицу места. Ухапшен је и одведен је на криминалистичку обраду. Ја сам у разговору са неким колегама, данас су водећи оперативци у Трећем одељењу београдске полиције, они су ми рекли да тај дечак приликом узимања изјаве није показао ни трунку покајања, емпатије или било коју врсту оправдања зашто је то урадио. Чак је рекао "требао сам их све побити".

Žarko Popović
Жарко Поповић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Istraga са Попом

Ко је крив?

Сведоци смо да, након ових стравичних злочина, можемо да налетимо и на бизарне трендове: игрице у којима се бира да ли сте малолетни дечак-убица или његова жртва, отварају се фан странице убица, као и коментари "браво, царе, што их ниси све побио?" 

- Ја родитеље стављам на прво место када су деца у питању. Кућа даје васпитање, школа даје образовање. У кући, родитељи морају, људи схватите ово озбиљно, морате да проводите више времена у разговору са својом децом, да им ви усађујете у главу праве системе вредности, морате да их литерарно, музички, културно усмеравате. 

Пошто смо сви већ упознати са информацијама да је дечак-убица малолетан и да неће моћи кривично да одговара, што не значи ни да ће изаћи на слободу, Поповић је одговорио шта можемо да очекујемо када је у питању убица из Младеновца.

- Ја мислим да ће он добити ту између 35 и 40 година затвора без права икаквог на помиловање, или било шта друго и биће у том затвору изолован. Мора он сносити санкције. 

}