Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОМПЛЕТНА РЕКОНСТРУКЦИЈА АРКАНОВОГ УБИСТВА Потресан исказ Цеце и телохранитеља: До детаља описали ШТА СЕ ДОГОДИЛО кобне ноћи

15.01.2024. 12:31
Пише:
Србија Данас
Željko Ražnatović Arkan
Жељко Ражнатовић Аркан / Извор: Фото: СрбијаДанас/Саша Džambić/Youtube printscreen здравко jelic/MNpress

Годинама уназад се спомиње реконструкција Аркановог убиства, а тек одскора су конкретно обелодањени сви детаљи и обдукциони подаци.

Жељко Ражнатовић Аркан је 15.01.2000. дошао у београдски хотел "Интерконтинентал", а са њим је била и његова супруга позната певачица Светлана Ражнатовић Цеца и њена сестра Лидија, које су биле у оближњем бутику.

СВЕ ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О НОЋИ КАДА ЈЕ УБИЈЕН ЖЕЉКО РАЖНАТОВИЋ: Ко је Звонко Матеовић? Ранио Аркановог убицу, па НЕСТАО СА ЛИЦА ЗЕМЉЕŽeljko Ražnatović Arkan

СВЕ ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О НОЋИ КАДА ЈЕ УБИЈЕН ЖЕЉКО РАЖНАТОВИЋ: Ко је Звонко Матеовић? Ранио Аркановог убицу, па НЕСТАО СА ЛИЦА ЗЕМЉЕ

"СТАЛНО КУКА КАКО МУ ЈЕ НАПОРНО" Шок на клиници у којој је смештен дечак-убица: Речи које је изговорио заледиле су запосленеDečak ubica

"СТАЛНО КУКА КАКО МУ ЈЕ НАПОРНО" Шок на клиници у којој је смештен дечак-убица: Речи које је изговорио заледиле су запослене

УРОШУ ПАШАЈЛИЋУ ОДЛОЖЕНО СУЂЕЊЕ: Полиција не може да пронађе мајку девојчицеUroÅ¡ PaÅ¡ajlić

УРОШУ ПАШАЈЛИЋУ ОДЛОЖЕНО СУЂЕЊЕ: Полиција не може да пронађе мајку девојчице

Са њима је у пратњи био Арканов телохранитељ Звонко Матеовић. Цеца је 6.03.2000. дала комплетан исказ пред истражним судијом, а ево како је описала дешавање.

- Тог дана ручали смо око 14х, а у Интерконтинентал смо стигли негде око 14:30х. Кад смо стигли у хотел, сви смо отишли у бутик "Ла Франце", а пола сата касније Жељко (Аркан) је изашао да пронађе пријатеља Манду. Повремено сам са сестром обилазила своје бутике и пролазила поред пужа (сепаре) у којем је Жељко седео са Миленком Мандићем Мандом и Драганом Гарићем. У једном тренутку поред њега је седео и Бранко Јевтовић Јорга, а кад сам следећи пут дошла до њих у сепаре, њега није било. Села сам мало поред супруга и отишла поново у бутик "Ла Франце" - изјавила је Цеца Ражнатовић.

- Око 17х приметила сам да у суседном сепареу седи човек кога овде сада видим у инвалидским колицима - рекла је Цеца показујући прстом на оптуженог Добросава Гаврића у судници.

- Остао ми је у сећању зато што је седео Аркану иза леђа, а он није практиковао да му било ко седи иза леђа. Тај лик је седео погнуте главе и чудно је гледао, тај поглед врло добро памтим. На себи је имао нешто тамно-сиво које некако изгледа скоро па као црно. Тад сам видела и Бранка Јефтовића Јоргу, кога познајем од раније. Био је веома узнемирен и једва да се јавио. Рекла сам му: "Добар дан", а он ми је пружио руку као изгубљен и одговорио: "Здраво, Цецо".

- Све је било некако сумњиво, али у Интерконтиненталу смо се ипак осећали слободно и ко би могао да посумња на зло какво ће се десити убрзо.

Добросав Гаврић креће у крвави поход

- Само неколико минута после тога се зачула пуцњава, а по звуку сам закључила да се пуцало из два оружја јер није било исто. Звонко Матеовић је улетео у бутик и тражио мој пиштољ, Лидија му је дала мој пиштољ из торбе. Она је отрчала за њим, а мене су неке жене задржавале да не излазим наведено је у документима који се воде као реконструкција Аркановог убиства. Чим је пуцњава престала, Звонко је буквално вриштао бесан: Убијен је командант, онда се вратио у бутик и рекао ми шта се десило. Смогла сам снаге и потрчала ка сепареу, а онда их угледала све на лицу места. Прво сам угледала згрушану крв на Жељковом левом оку које је било затворено. Пришла сам, подигла сам му главу и видела да су му зуби избијени, нагло сам га протресла, а он је почео да кашље и избацује крв из уста - изјавила је Цеца.

- Манда је поред седео погнут и крварио је из ока и уста, а Драган Гарић је лежао поред сепареа и држећи се за прса и стомак јецао: "Јој, јој".
Одмах сам видела да је Миленко Мандић Манда на месту мртав јер није давао никакве знаке. Вриштала сам да неко позове Хитну помоћ, док сам у исто време Жељку из уста вадила крв која се ту накупила.

- Ухватила сам га под пазух једне руке, а Звонко под пазух друге руке, пришао је и неки човек (гост хотела Стеван Глишић) па су он и Лидија узели Аркана за ноге. Полиција је некако на лице места дошла веома брзо, али не и хитна помоћ.

Arkan
Аркан / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/CityRecordsOfficial

- Носили смо и повремено вукли Жељка онако крвавог и једва смо се са њим провукли кроз кружна врата. Сместили смо га у бели полицијски џип пајеро, али је један полицајац рекао да нема дозволу старешине да вози ауто, тако да се онај човек понудио да са својим BMW-om превезе Жељка у болницу. Аркана смо сместили на задње седиште, а поред њега је села Лидија док смо на место сувозача сели ја и Звонко.

- У документима реконструкција Аркановог убиства стоје изјаве и других сведока са којима се све подудара. Све време смо говорили овом човеку да вози што брже и стварно смо брзо стигли. Око 17:25 смо били у Ургентном Центру и покушане су све мере реанимације, али је у 18:45 на операционом столу констатована његова смрт.

Обдукција Жељко Ражнатовић Аркан

У прецизним обдукционим налазима је утврђено следеће: смрт је наступила услед оштећења за живот важних можданих центара.

Аркан је имао прострелну рану десног слепоочног и заушног дела, која се каналом здесна улево наставља кроз кости крова лобање и мозга, а завршава се са излазом у пределу левог ока.

Друга прострелна рана главе нанесена је пројектилом из ручног ватреног оружја с улазном раном у десној половини теменог дела, која пролази кроз кости лобање и мозга, а завршава у левом предушном пределу.

Трећа прострелна рана је на спољашњем крају десне обрве која се настављала кроз меко ткиво тела и кости десне половине лица, захватила је и десну половину горње усне завршавајући се површно, захватајући доњу усну на месту изласка пројектила из усне дупље.

Обдукцијом је утврђено да су све три ране биле прострелне, нанесене једна за другом у кратком периоду и са велике близине.

Аркан је десном страном главе био окренут ка цеви оружја из којег су испаљени критични пројектили на одстојању које није било веће од 80 центиметара.

Приликом пуцњаве, Жељко Ражнатовић је био у седећем положају, а нападач у стојећем.

Детаљна реконструкција Аркановог убиства је установила да је Добросав Гаврић седео у другом сепареу, неколико метара иза леђа Аркану.
У једном тренутку је нагло устао од стола и испод капута извадио пиштољ ЦЗ99.

Пришао је Аркановом сепареу и три метка је испалио Аркану у главу.

Željko Ražnatović Arkan
Жељко Ражнатовић Аркан / Извор: Профимедиа

Потом је вероватно Мандићу испалио метак у главу и три у тело, да би на крају двапут пуцао у леђа Гарића који је покушао да побегне.
На под хола у Интерконтиненталу падале су чауре, али и гости који су одмах сви залегли.

Све је трајало око седам секунди, а пуцњи су били готово стопљени у рафал.

Добросав Гаврић се ту није зауставио, приликом убрзаног хода ка вратима он се окренуо према средишњем делу хола и испалио још 2 метка.

Један метак погодио је Љиљану Албијанић, која је била на приватној прослави, и тешко је повредио – наводи се у документацији.

Од задобијених повреда Миленко Мандић Манда је подлегао повредама на лицу места, док су Жељко Ражнатовић Аркан и Драган Гарић умрли по пријему у Ургентни центар.

Жељко Ражнатовић Аркан обдукција

Улазне и излазне прострелне ране на глави покојног Жељка Ражнатовића Аркана

Обдукција и потврда идентитета

У свим документима као и у оном под називом реконструкција Аркановог убиства стоји да је Аркан идентификован на обдукцији.

Из налаза ГСУП-а Окружног јавног тужилаштва под бод бројем Ку.954/00 суд утврђује да је дактилоскопиран мушки леш, и да је на основу принципа дактилоскопије утврђено да је отисак кажипрста десне руке, дактилоскопираног Н. Н. леша идентичан са отиском кажипрста десне руке на картону о издатој личној карти на име Жељко син Вељка Ражнатовић познатији као Аркан.

Током примопредаје је и од стране сведока, али и породице потврђено да је мушки леш Жељко Ражнатовић – наводи се у обдукционом налазу.

Телохранитељ Звонко Матеовић погодио Гаврића

Арканов телохранитељ Звонко Матеовић је дао исказ 6.03.2000. и до детаља је испричао шта се десило кобног дана.

Он је заинтригирао јавност када је рекао да је, осим Добросава Гаврића, који је као директни извршилац злочина осуђен, у Аркана и његове пријатеље Милена Мандића Манду и Драгана Гарића пуцао још један нападач чији идентитет никад није откривен.

- Ја сам 15. јануара 2000. са Арканом, његовом супругом Светланом и њеном сестром Лидијом дошао у бутик у хотела Интерконтинентал.
Аркан је потом кренуо до сепареа, а мени је рекао да не идем за њим, већ да седнем и поједем неки колач. Добросав Гаврић је све време седео иза сепареа у којем су седели Аркан, Мандић и Гарић, а ја сам био испред Цециног бутика у фотељи. Аркан се овде осећао као код куће, а људи су му стално прилазили и поздрављали се. Прошло је неко време, а онда сам изненада зачуо пуцњаву и скочио с фотеље. Мислим да су била два или три метка. Одмах сам отрчао ка излазним вратима, а кад сам дошао до клавира видео сам јасно Добросава Гаврића да из пиштоља са растојања од око пола метра пуца Манди у главу, а стајао је изнад жардињере и стуба. Схватио сам да је пре тога погодио мог команданта Аркана. Драган Гарић је устао и покушао да бежи, али му је Гаврић испалио два метка у леђа и овај је пао - рекао је Матеовић и наставио:

- Брзо протрчава поред клавира и потом бежи улево ка излазним вратима у погнутом положају. Окреће се и пуца у мом правцу два метка, одмах вадим пиштољ и без размишљања пуцам у њега, а он узвраћа и пуцајући у мене бежи ка излазу. Узвраћам ватром, а тад га и погађам код пулта. Потом идем у бутик код Цеце по пиштољ јер ми је нестало метака.

Željko Ražnatović Arkan
Жељко Ражнатовић Аркан / Извор: Профимедиа

Зашто се исказ који је дао Звонко Матеовић не слаже и није унет у документ реконструкција Аркановог убиства. Према његовим речима, у пуцњави је видео још једну особу за коју мисли да је такође пуцала.

- Пуцао сам и ка њему, али га нисам погодио, успео је да побегне. Кад сам од Цеце узео пиштољ, одмах сам се вратио и тад сам видео човека у оделу који у левој руци држи полицијску значку, а у десној пиштољ ЦЗ-99. Дрекнуо сам баци пиштољ, баци пиштољ, а онда сам видио да је значка права. Из беса сам бацио свој пиштољ јер ми је нестало метака, а бацио сам онда и Цецин валтер јер су убице успеле да побегну. Касније тог момка са значком нико није видео, просто је испарио, нит се он игде спомиње као сведок.

Касније је урађена и комплетна реконструкција Аркановог убиства међутим, многи елементи су изостављени. На лицу места убиства нађено је 18 чаура, а многи верују да их је било много више и да их је неко сакрио.

Вештачењем је утврђено да су пројектили нађени на лицу места испаљени из два ватрена оружја, из једног 11 пројектила, а из другог седам.
У пресуди се наводи да је накнадним прегледом лица места пронађен пројектил калибра девет милиметара испаљен из пиштоља ЦЗ 99, односно из пиштоља који је припадао Звонку Матеовићу, Аркановом телохранитељу.

Други пројектил, како је наведено, није био подобан за вештачење.

Суд је касније прихватио налаз балистирача Милана Куњадића и проф. др Бранимира Александрића.

У њему се наводи да су на Аркана и пријатеље смртоносни хици испаљени са истог места, из једног истог пиштоља ЦЗ 99, калибра девет милиметара, као и да је пуцао само један нападач.