Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ ВЕШТАЧЕЊА ДЕЧАКА-УБИЦЕ

29.04.2024. 08:53
Пише:
Србија Данас/Блиц
Dečak ubica iz Niške Banje
Дечак убица из Нишке Бање / Извор: Друштвене мреже

У Основно јавно тужилаштво у Нишу коначно је пристигло психијатријско вештачење дечака-убице (13) који је 5. октобра 2023. године брутално убио друга из школе (13) па ће након празника почети саслушање његових родитеља.

Дечак убица је кривично неодговоран, али је против његових родитеља ОЈТ Ниш покренуло кривични поступак због сумње да су починили кривично дело запуштање и злостављање малолетног лица. Поступак је стајао у месту неколико месеци јер се, како су објаснили у ОЈТ Ниш, чекало на вештачење да би се предузимали други кораци.

Но, родитељи убијеног дечака, очајни су и револтирани јер им је у том поступку тужилаштво доделило статус сведока док дечак убица има статус – оштећеног!?

- Ненормално је то што нам је дат статус сведока, а не оштећених. Причао сам са многима из области права и судства, сви кажу исто - ми не можемо да будемо сведоци. То је толико ригидно тумачење закона да то није нормално. Ми смо дете изгубили на тај начин на који смо изгубили и апсолутно је немогуће да нам дају било који други статус осим статуса оштећених са којим можемо да учествујемо у целом поступку. Да можемо да предлажемо радње за које сматрамо да треба да се раде и истерамо целу причу до краја.

"Малолетни убица има статус оштећеног"

Пуномоћник породице настрадалог дечака, адвокат Саша Кнежевић, каже да је добио незваничну информацију из тужилаштва да је пристигло вештачење дечака убице из Београда и да је заказано саслушање његових родитеља. Он је најавио притужбу надлежном тужилаштву на одлуку ОЈТ Ниш да родитељима убијеног дечака додели статус сведока а дечаку убици - оштећеног.

- Ми немамо никакве званичне информације јер нас не третирају као оштећене. Сва сазнања која имамо су незванична. Обавестићу надлежно више тужилаштво да смо из медија сазнали да одједном немамо статус оштећених у поступку против родитеља дечака убице, иако су нас у почетку третирали на тај начин. Тражићу званично објашњење и поднети притужбу на такву одлуку јер је несхватљиво и неприхватљиво да родитељи немају статус оштећених лица, а ја самим тим немам статус пуномоћника оштећених у овом предмету. То значи да не можемо да вршимо контролу и шта се заиста ради у предмету, док малолетни убица има статус оштећеног – каже Кнежевић.

Отац убијеног каже да им није јасно због чега се нису предузимале друге радње у поступку док се чекало на вештачење.

- Ми смо поднели предлоге за саслушање великог броја сведока који потврђују то да је М.М. био занемариван. Управо је последица тог занемаривања ово што се десило. Нема никаквог разлога да се ти сведоци не саслушавају јер то нема никакве везе са вештачењем М.М. Тражили смо и да се вештачи мобилни телефон и компјутер дечака убице што није учињено, а и то може да се уради независно од вештачења малолетника - наводи отац.

Саслушање осумњичених

Портпарол ОЈТ Ниш Владимир Станојевић потврдио је да је пристигло психијатријско вештачење малолетног убице и да се наставља доказни поступак.

- Стигло је вештачење из Београда. На основу тог вештачења наставља се доказни поступак тако што смо заказали саслушање осумњичених - рекао је Станисављевић за "Блиц".

ОЈТ: Покренут кривични поступак

Основно јавно тужилаштво у Нишу саопштило је 13. марта да је започело кривични поступак против родитеља малолетног дечака који је 5. октобра прошле године ножем убио свог друга из разреда. Према наводима тужилаштва, у склопу поступка који је покренут због кривичног дела запуштање и злостављање малолетног лица, дечак убица имаће статус оштећеног, што је шокирало родитеље убијеног дечака па су навели да ће покренути сва правна средства да се то промени.

Дечак убијен са 37 убода

Дечак из Нишке Бање убијен је 5. октобра 2023. године око 11 часова. Његово тело пронашли су лекари Хитне помоћи на тавану породичне куће малолетног убице у Улици Мојсија Михајловића Тошкета у Нишкој Бањи када су позвани у интервенцију. Више јавно тужилаштво у Нишу саопштило је да је убиство починио дечак (13) и да је, према Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела, кривично неодговоран јер нема навршених 14 година.

У обдукционом записнику описано је да је дечак задобио убодне ране на глави, врату, грлу, душнику, грудном кошу, на једном плућном крилу, трбуху, желуцу, јетри, повреде неколико пршљенова, повреду потиљка…

Убодне ране су биле на рукама и шакама, на натколеници… Саша Кнежевић, адвокат породице убијеног, рекао је да је дечак измрцварен са 37 убода, од којих су два кључна испод врата огромни резови од по пет пута 12 центиметара.

Извор: Србија Данас/Блиц/Аутор: Бранко Јаначковић