Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МОНСТРУМ КОЈИ ЈЕ БАТИНАМА УБИО ДЕТЕ (2) У ЗАЈЕЧАРУ ДАНАС ПРЕД ТУЖИОЦЕМ: Ево колика му казна прети

23.02.2023. 09:44
zajčar
зајчар / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Данас ће бити познато за које дело ће га тачно теретити.

Очуху (25), који је ухапшен због сумње да је насмрт претукао своју пасторку (2) прети доживотна робија и према изменама Кривичног законика који је ступио на снагу 1.децембра 2019. године, уколико буде осуђен на ту казну, он неће имати право на помиловање и на условни отпуст након одлежане две трећине казне.

ХОРОР ДЕТАЉ ИЗ ЖИВОТА ОЧУХА КОЈИ ЈЕ УБИО ДЕВОЈЧИЦУ: Урадио језиву ствар због које га је пријавио бивши полицајац

ХОРОР ДЕТАЉ ИЗ ЖИВОТА ОЧУХА КОЈИ ЈЕ УБИО ДЕВОЈЧИЦУ: Урадио језиву ствар због које га је пријавио бивши полицајац

СРАМНА ОДБРАНА МОНСТРУМА ИЗ ЗАЈЕЧАРА: Ево како се очух који је насмрт пребио девојчицу (2) понашао приликом хапшења

СРАМНА ОДБРАНА МОНСТРУМА ИЗ ЗАЈЕЧАРА: Ево како се очух који је насмрт пребио девојчицу (2) понашао приликом хапшења

ПОРОДИЦА ИЗ ПАКЛА ВЕЋ ОД РАНИЈЕ У СИСТЕМУ? Због убиства девојчице у Зајечару ХИТНО се огласио Центар за социјални рад

ПОРОДИЦА ИЗ ПАКЛА ВЕЋ ОД РАНИЈЕ У СИСТЕМУ? Због убиства девојчице у Зајечару ХИТНО се огласио Центар за социјални рад

Као основ за полицијско задржавање, Више јавно тужилаштво у Зајечару је навело кривично дело породично насиље са смртним исходом, те би максимална казна била 15 година затвора.

Данас ће, како се сазнаје, он бити спроведен на саслушање у Тужилаштво уз кривичну пријаву.

devocica
девоцица / Извор: Фото: Приватна архива

Према незваничним информацијама из Вишег јавног тужилаштва у Зајечару, насиље у породици са смртним исходом није коначна квалификација кривичног дела у случају који је потресао целу Србију, те ће током данашњег дана бити познато за које дело ће га тачно теретити.

Истрага је у току, следи низ вештачења и испитивања свих околности.

Једна од кључних ствари су резултати обдукције, која је показала да је дете преминуло због језивих повреда које је задобила од очуха. Према резултатима дете има више повреда главе од којих је једна безусловно смртоносна.

Према незваничним сазнањима, констатован је и расцеп јетре, а повреде нису могле настати падом, како је то изјави очух који је зверски тукао пасторку.

Ако тужилаштво након што испита све околности квалификује дело као тешко убиство, очуху ће претити максимална затворска казна затвора која је према нашем Кривичном законику - доживотна робија без могућности условног отпуста.

zaječar
зајечар / Извор: Фото: Друштвене мреже

Правна заступница Фондације "Тијана Јурић" која је учествовала у предлогу измена Кривичног Закона Маја Атанасковић објаснила је која је најмања казна која прети осумњиченом Милошу.

- За кривично дело убиство детета према члану Кривичног закона 114, тачка 9, осумњиченом прети најмање десет година затвора или доживотни затвор без условног отпуста - објаснила је адвокатица Маја Атанасковић.

Да ли је смртни исход у директно узрочно последичној вези са наступањем смрти, врста и механизам наношења повреда и околности под којима се одиграо догађај - објашњава Атанасковић.

Захваљујући поменутим изменама закона условни отпуст - који суд може да дозволи након две трећине одслужене казне - више не важи за оне који почине тешко убиство детета, трудне жене.

То значи да осумњичени неће моћи да изађе на слободу, због доброг владања или било којих других олакшавајућих околности.

Подсетимо, мајка девојчице (23) је довела дете у Дечји диспанзер у Зрењанину са тешким повредама, а дете је нажалост након сат времена преминуло.

Мајци и очуху је одређено полицијско задржавање у трајању од 48 часова. Очуху због кривичног дела насиље у породици, док се мајка терети за занемаривање детета и она ће бити саслушана у Основном јавном тужилаштву у Зајечару.

Осумничени је одраније познат по насилничком понашању, како су испричали његови познаници. Према речима оца страдале девојчице, он је тукао и његовог старијег сина, те је отац долазио да спаси несрећно дете.

Ипак, Центар за социјални рад у Зајечару је саопштио да нису имали пријаве за насиље у овој породици.

Заштитник грађана саопштио је јуче да је на основу информација из медија да је двогодишња девојчица из села у околини Зајечара преминула након што ју је претукао ванбрачни супруг њене мајке, покренуо поступке контроле законитости и правилности рада надлежних државних органа.

Центар за социјални рад Зајечар у року од 15 дана треба да обавести Заштитника грађана да ли је и пре трагичног догађаја у породици преминуле девојчице било пријава или сазнања за насиље у породици или занемаривање детета од стране мајке, као и о свим чињеницама и околностима овог случаја, наводи се у саопштењу Заштитника грађана.

Све вести из домаће хронике читајте ОВДЕ.