Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

САМО ОВОГ МЕСЕЦА У СРБИЈИ СЕ УТОПИЛО ШЕСТОРО ДЕЦЕ: Како је вода однела животе најмлађих

28.06.2021. 19:43
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Jezero
Језеро / Извор: Профимедиа

Само овог месеца у Србији се утопило се шесторо деце

Деветогодишњи дечак М. Л. преминуо је данас у Ургентном центру након што је синоћ дошло до инцидента на базену "Royal 4 кидс" у Београду. Само овог месеца у Србији се утопило се шесторо деце.

ФДН СЛАВИ РОЂЕНДАН! Упишите или наставите студирање већ од 900 евра!

ФДН СЛАВИ РОЂЕНДАН! Упишите или наставите студирање већ од 900 евра!

БЕЗ РАЗЛОГА НАПАДАО ЉУДЕ: Ухапшен мушкарац у Нишу, сумњичи се да је насумично убадао људе ножем

БЕЗ РАЗЛОГА НАПАДАО ЉУДЕ: Ухапшен мушкарац у Нишу, сумњичи се да је насумично убадао људе ножем

УПРОПАСТИ ЧОВЕК ВЕСЕЉЕ: Младић из Беочина запуцао из стартног пиштоља у свадбеној колони, полиција реаговала

УПРОПАСТИ ЧОВЕК ВЕСЕЉЕ: Младић из Беочина запуцао из стартног пиштоља у свадбеној колони, полиција реаговала

- Дечак је дошао на рекреативну наставу са мајком. Прошао је наш пулт са њом. У једном тренутку мајка се пресвлачила, а за то време дечак је пришао базену, све се одиграло у року од 2,5 минута. Испоставило се да дечак има епилепсију. Позвали смо Хитну помоћ, и сами смо реанимирали дете. Ослободили смо дисајне путеве. Чак смо у једном тренутку успоставили срчану радњу. После тога смо га таксијем одвезли до Ургентног центра, где је преминуо - рекао је менаџер базена.

Само два дана раније угашен је млад живот када се у селу Горичани код Чачка шеснаестогодишњак удавио у Западној Морави, а његово тело су неколико сати касније извукли рониоци.

Петар М. је дан провео на реци, а испод површине воде је нестао у послеподневним сатима.

- Петар је ујутру питао оца да иде на реку да се купа, али му отац није дозволио. Питао га је: "Шта ћеш тамо?", и тако га одговорио од одласка. Међутим, чим је отац отишао на њиву да ради, дечак је са сестром и једним рођаком кришом отишао на Западну Мораву да се расхлади.  С друге стране реке, ка селу Горичани, био је човек који је са децом причао и питао их да ли знају да пливају. Они су одговорили да знају, али је он све време мотрио на њих, као да је нешто слутио - рекао је извор близак случају.

Човек је на моменат скренуо поглед са деце, а баш тај моменат био је кобан јер је Петар управо тада ускочио у воду и није испливао.

Дечак преминуо након скока у базен

Немања С. (15) 23. јуна скочио је у воду на базену на Кошутњаку и ударио потиљак. Иако је давао знаке живота када је превезен у Ургентни центар, тамо је преминуо.

- Дечак је довезен у тешком стању у Ургентни центар. Након више од сат времена реанимације није било одговора и дечак је подлегао повредама - казали су у Ургентном центру.

Према једној верзији догађаја дечак се оклизнуо са ивице базена и пао, док је према другој покушао да направи салто са земље.

- Ја не верујем у то. Мој син не би радио салто, и никада није радио салто на базену - рекао је раније његов отац.

Оно што му је сада приоритет јесте да сазна шта се заправо догодило јер, како каже, постоје верзије и нагађања које не жели да коментарише јер сматра да нису истинита. Истину каже још не зна.

- Постоје верзије које су медији нагађали и ја то не желим да коментаришем. И ја сам чуо да је један спасилац рекао да је до несреће заправо дошло тако што је мог сина неко поклопио, скочивши убрзо након њега и то је оно што желим да сазнам - рекао је отац.

Удавио се у Рзаву

Два дана пре ударца који је Немању коштала живота, у Ариљу се, у реци Рзав, утопио његов вршњак. Несрећа се догодила на месту Уски Вир где је овај дечак био на купању са двојицом другара.

Према њиховом сведочењу, 15-годишњи дечак је у једном тренутку док је пливао Рзавом само нестао под водом. Другари су тада запливали ка њему и извукли га из вира, али већ је било касно.

Хитна помоћ убрзо је стигла на лице места, али могли су само да констатују смрт.

Дечака друг гурнуо у базен

Јавност је потресла прича из Оџака где је тело десетогодишњег дечака Б. П. пронађено је 13. јуна око 22.20 сати на градском базену.

Базен у том моменту није био отворен за јавност, а два дечака су прескочила ограду. Б. П. је настрадао када га је осмогодишњи дечак, мислећи да зна да плива, гурнуо у базен.

Са базена за наш портал рекли да је чувар био кратко одсутан када се догодила трагедија.

- Базен у то време синоћ није био отворен за јавност. Још је у фази припреме. Био је присутан радник обезбеђења. Он је на неколико минута одсутан како би отишао до тоалета и тада се све догодило - објашњавају.

Како су потврдили из Вишег јавног тужилаштва у Сомбору, њега је у базен гурнуло друго дете, а води се и истрага како би се утврдила евентуална одговорност базена јер је чувар глувонема особа.

Два детета се удавила у каналу

Прво у низу утапања деце у јуну догодило се између места Ловћенац и Мали Иђош, када су настрадала два дечака из Фекетића.

Е. К. (16) и његов друг (14) отишли су на купање на канал Дунав-Тиса-Дунав. Постоје наводи да су пролазници с главног пута чули запомагање из воде и угледали децу како се даве. Одмах су позвали Хитну помоћ и полицију.

Нажалост помоћ није стигла на време.

- Канал се стрмо спушта од равног терена према води, па је могуће да се један дечак несмотрено у брзини оклизнуо низ стрмину, а да је други хтео да му помогне. Чули смо и другу верзију, да је један од дечака скочио у воду и да се тада заплео у траву, а да је друг скочио за њим желећи да му помогне. Међутим, страдала су, нажалост, обојица - рекао је извор близак случају.

Мештани су истакли да се деца на каналу купају сваког лета, али да сезона још није ни почела, а вода је однела већ два живота. Вода је у том каналу дубља од два метра, а деца нису знала да пливају, што је резултирало трагедијом.

Настрадао у дворишту породичне куће

Петогодишњи дечак настрадао је 29. априла у селу велика Грабовница код Бруса када је, док се играо, упао у рибњак.

Родитељи су приметили да детета нема и кренули у потрагу, ни не слутећи да се налази у другом делу дворишта породичне куће. Дечак је наводно цео дан покушавао да се игра око базена са рибом, па су родитељи капију везали канапом. Међутим, дете је успело да га покида и дође до рибњака.

Када је тело извучено из воде, свима је било јасно да се догодило најгоре. Ипак, у нади да ће се догодити чудо, дечака су превезли до Хитне службе Дома здравља у Брусу. Лекари су тамо могли само да констатују смрт дечака.

Оклизнуо се и упао у језеро

Десетогодишњи С. С. удавио се 22. априла у јесеру Врањаш у селу Манђелос, недалеко од Сремске Митровице. Он се са другом играо на обали и током игре упао у воду.

Постоје две верзије догађаја. Према првој, деца су се играла на брани, где је велика косина, а дечак се оклизнуо на маховину и малтене наглавачке упао у воду на месту где је језеро дубоко пет метара. Према другој причи, дечаци су хтели да пецају, а када је десетогодишњак забацио штап, преврнуо се и пао у воду.

Како су пецароши, који су кобног дана били на обали, испричали, они су још раније у среду видели децу како иду ка брани.

- Око 15 часова је дотрчао само један дечак, био је потресен, уплакан и дозивао је помоћ, чуло га је цело викенд насеље. Испричао је да је његов друг упао у језеро. Неколико људи је одмах отрчало до бране, једног су везали сајлом и он је почео да тражи дете. У једном моменту се чак учинило да се дете назире у води, пецарош је кренуо ка том месту, покушавао је да дође до њега, али је било касно, малишан је већ потонуо - рекао је један од пецароша.